реклама партнерів:
Головна » «Фронт» державного майна

«Фронт» державного майна


Коментарі: 0 ПОЛІТИКУМ

Допомога проекту Європейської України - благодійний внесок
ваша підтримка важлива для незалежного видання
стань патроном
25 квітня температура політичного життя в Україні різко підскочила вгору.
Епіцентром напруги став Фонд державного майна, через події у якому стосунки Президента і Прем’єр-міністра дійшли критичної межі.
Об 11. 30 голова уряду Юлія Тимошенко разом з народним депутатом від БЮТ Андрієм Портновим прийшла у приміщення Фонду державного майна, яке напередодні значно посилили державною охороною. У конференц-залі установи прем’єр оголосила про ухвалу Окружного адміністративного суду м. Києва від 24 квітня, якою призупинено указ Президента щодо голови ФДМУ Валентини Семенюк-Самсоненко та інших керівників Фонду. Голова уряду представила колективу виконувача обов’язків голови ФДМУ Андрія Портнова і закликала персонал ФДМУ спокійно працювати. Свої дії Юлія Тимошенко пояснила тим, що 17 квітня Конституційний Суд виніс ухвалу, в якій фактично заборонив Президенту втручатися у кадрові призначення уряду, зроблені у лютому. На цій підставі Окружний адмінсуд Києва, який розглядав відповідний позов народних депутатів від БЮТ, зупинив указ Президента, який скасовував постанову уряду про відсторонення Семенюк-Самсоненко та її заступників і призначення нового керівництва. А також відмінив зупинку приватизації Одеського припортового заводу.

Коментуючи боротьбу довкола посади голови ФДМУ, Тимошенко заявила, що «корупція утримується і підгодовується в тому числі найвищими керівниками держави». Через це не виконується державний план приватизації, від якої передбачено отримати 9 млрд. гривень надходжень, які мають піти на капітальні видатки, фінансування Євро-2012, повернення заощаджень. На думку Тимошенко, «протягом трьох з половиною місяців пані Семенюк і ті, хто її підтримують, робить все, щоб чесна приватизація в Україні не відбулася».

Після візиту Тимошенко у ФДМУ поширилася інформація про захоплення цієї будівлі охороною прем’єра. На місце виїхав начальник Управління держохорони Валерій Гелетей, який мав окрему розмову із Тимошенко та Семенюк-Самсоненко.

А Президент тим часом і не думав відступати. Він повторно своїми указами зупинив дію кадрових розпоряджень Кабміну і повторно скасував приватизацію Одеського припортового.

Коментар для «ВЗ»

Валерій ПИСАРЕНКО, заступник голови спецкомісії Верховної Ради з питань приватизації

- Незважаючи на рішення Конституційного Суду, Президент 15 квітня видав указ, яким заборонив відсторонювати з посади Валентину Семенюк-Самсоненко. На підставі неконституційних дій Президента було подано заяву до Окружного адміністративного суду Києва, ухвалою якого зупинено названі укази Президента, а отже, встановлено, що розпорядження Кабміну щодо відсторонення Семенюк-Самсоненко і призначення Портнова є чинними. Юлія Тимошенко діяла у правовому полі, а не поза його межами, як це робить нині Секретаріат Президента.

- У ФДМУ посилено охорону – чи не може це повторити бурхливі події річної давності у Генпрокуратурі з виламуванням дверей?

- Наші опоненти – на жаль, ними стало Управління державної охорони, яке підпорядковане Секретаріату Президента і яке очолює права рука Віктора Балоги пан Гелетей – намагаються рейдерськими методами залишити пані Семенюк-Самсоненко у її власному кабінеті і таким чином продовжити життя корупції.

- Події вийшли з-під контролю. Дві найпотужніші фігури держави зійшлися у «клінчі». Чим це загрожує?

- Кажучи про необхідність змінити керівництво ФДМУ, ми маємо на увазі, що сьогодні пані Семенюк-Самсоненко робить все для того, щоб бюджет на нинішній рік не був виконаний за жодних обставин. А це щонайменше втрата 8 млрд. грн. надходжень. Завалення бюджету в такий складний для держави період, коли на світових ринках кояться негаразди, може потягнути велику соціальну кризу. І в цьому питанні Валентина Семенюк-Самсоненко і Віктор Ющенко об’єдналися проти Юлії Тимошенко, щоб зупинити її наступ на корупцію.

- Як функціонуватиме ФДМУ під керівництвом Портнова, якщо його самого туди не впускатимуть?

- Портнов працюватиме у приміщенні ФДМУ. А Валентині Семенюк-Самсоненко треба більше хвилюватися через кримінальні справи щодо заводу «Арсенал», «Луганськтепловозу», в яких вона фігурує. У мене на столі більше десятка відповідей з Генпрокуратури про проведення перевірок на підприємствах, де Валентина Петрівна з корупційними намірами робила приватизацію.

Іван ФАРІОН
Джерело: «Високий замок», http://www.wz.lviv.ua






Модуль не активізовано (module is not installed)

Останні новини

18:20
25-Квіт-2024
Міністр Сольський, якого підозрюють в оборудках із землею, подав заяву про відставку
"До Верховної Ради України надійшла заява від Миколи Сольського про відставку з посад
21:23
24-Квіт-2024
Джо Байден підписав законопроект щодо допомоги Україні на понад $60 млрд
Президент США Джо Байден підписав законопроект щодо допомоги Україні на понад $60 млр
20:49
23-Квіт-2024
Коли Верховна рада заборонить РПЦ в Україні
Верховна Рада, ймовірно, у травні зможе розглянути в другому читанні урядовий законоп
16:38
22-Квіт-2024
Виставка акварельного живопису Марії Рибіної-Ткач «Прозорі барви» в Чернігові
23 квітня о 12.00 в Національному архітектурно-історичному заповіднику «Чернігів стар
08:16
21-Квіт-2024
Конгресвумен Марсі Каптур виступаючи за допомогу Україні процитувала Тараса Шевченка
Під час виступу на підтримку законопроєкту про допомогу Україні, конгресвумен-демокра
21:03
20-Квіт-2024
Конгрес США проголосував за військову допомогу Україні
Трохи статистики голосувань:
1. Конфіскація активів РФ та заборона TikTok — 36
18:46
19-Квіт-2024
Ворожий літак Ту-22МЗ збили на відстані близько 300 кілометрів від України
Один з дальніх бомбардувальників Ту-22М3, які в ніч на 19 квітня здійснювали ракетну
16:13
19-Квіт-2024
Дружба народів: росія використовує студентів з Африки заради пропаганди своєї геополітичної величі
У березні російське Сочі приймало Всесвітній фестиваль молоді. І поки тисячі його уча
10:16
19-Квіт-2024
Дослідження ефективності навчання у приватних школах

Приватна школа в сучасному світі привертає увагу батьк

18:39
18-Квіт-2024
«Хатят лі русскіє вайни»
З таким рефреном звучала давно радянська пісня. Зміст якої полягав у тому, щоби перек
Усі новини