реклама партнерів:
Головна » Чернігівщина. Партійна демократія: БЮТівський варіант або Бий своїх, щоб чужі боялися!

Чернігівщина. Партійна демократія: БЮТівський варіант або Бий своїх, щоб чужі боялися!


Коментарі: 1 ПОЛІТИКУМ

Допомога проекту Європейської України - благодійний внесок
ваша підтримка важлива для незалежного видання
стань патроном
В неділю всі православні святкували найбільше свято. Але Великдень не для всіх виявився святковим та радісним, як міг бути.
Замість того, щоб готувати святковий стіл, БЮТ зібрався на пленум обласної організації партії „Батьківщина”. Зібрало їх там не бажання разом відсвяткувати свято, а все та ж грішна політика.
Чистки по БЮТівськи… в „страсну суботу”
За день до закінчення Великого посту БЮТівців вирішили „самоочиститися” та зробити ті кардинальні зміни в своїй організації про які хтось давно мріяв, а хтось намагався не допустити.
Про необхідність змін в партійній організації говорили ще під час позачергових виборів. Тоді все закінчилося косметичним омолодженням міської організації – Світлана Глущенок передала „бразди правління” молодшому колезі Ігорю Льодовому, але залишилася головою фракції в міській раді.
„Святе місце пустим не буває” – незабаром місце Володимира Ткаченко, який вже давненько був виключений зі складу партії посів народний депутат, одна з найбагатших людей в Україні, керівник скандально відомої в Києві будівельної кампанії „Житлобуд” Іван Куровський.
Але напередодні Великодня очікувані „кардинальні зміни” таки відбулися. Під час засідання під головуванням Івана Куровського та за участю ще двох народних депутатів - Олега Ляшка та Бориса Шиянова було прийнято рішення про виключення з партії:
- голову фракції БЮТ в обласній раді, першого заступника голови обласної „Батьківщини” Анатолія Богуша;
- голову фракції БЮТ в міській раді Світлану Глущенок;
- голову Чернігівської міської організації „Батьківщини” Ігоря Льодового;
- депутата міської ради Віталія Гриця;
- депутата міської ради Владислава Кухаря;
Нічого не скажеш, кардинальні зміни. І неочікувані. Але це не все. Стало відомо, що крім виключення їх з лав партії ініціатори цього процесу домагатимуться відкликання першого з депутатського корпусу Чернігівської обласної ради, а останніх чотирьох – міської.
До-речі, голова обласної ради Наталія Романова наполягала на винесенні суворої догани згаданим партійцям. Але її думка залишилася в меншості.
Чому такі кардинальні дії до далеко не останніх та невипадкових людей в партії?
Виявилося, що формально винне в усьому… правильно, кляте НАТО!
В усьому винне… НАТО
Головною причиною виключення вказаної п’ятірки з партії назвали розміщення фірмою “Gold Future” на своїх рекламних площах в Чернігові плакатів, де критикується діючий уряд за намагання втягнути Україну до НАТО.
Як повідомив заступник голови бюджетного комітету ВРУ Олег Ляшко, обурені чернігівці написали листа в уряд, де не можуть зрозуміти, як так могло статися, що депутати-бютівці на своїх рекламних площах розміщують критичні матеріали про Юлію Володимирівну!?
Як відомо, рекламну агенцію “Gold Future” очолюють депутати міськради В. Гриць та В. Кухар, які є членами фракції БЮТ.
За дії, що понижують авторитет партії вони були позбавлені членства в ній. Ну, а керівник фракції та міської партійної організації, а також голова фракції БЮТ в облраді не прослідкували та вчасно не поставили на місце своїх депутатів. Отже, їх теж за двері!
Як переказують джерела, що брали участь у вказаному засіданні, воно відбувалося в геть не демократичній обстановці. Ляшко просто зачитав вказане рішення, а „винуватцям”, навіть не дали висловитися на свій захист.
Водночас, була антинатовська критика Тимошенко в Чернігові чи ні ніхто не з’ясовував. Віталій Гриць запевняє, що не було. Каже, приходили люди, пропонували за гроші розмістити такі плакати. Але Гриць, за його словами, відмовився.
Думаю, що найближчим часом ми почуємо та прочитаємо більше інформації з цього приводу та будемо знати – була вказана антиреклама чи ні. Зараз же ми цього з’ясовувати не будемо. Просто в цьому немає ніякої потреби. Всім чудово зрозуміло, що київські куратори просто знайшли привід.
Причина ж полягає зовсім в іншому, і насправді НАТО тут ні до чого…
Довга пісня
Глибинний конфлікт всередині Чернігівського осередку БЮТ почався не вчора і, навіть, не під час позачергових виборів 2007 року. Боротьба за контроль над місцевим партійним осередком почалася ще під час чергових виборів 2006 року. Коли Олег Ляшко змінив на посаді голови обласного штабу Володимира Ткаченко, перший зміг виключити з числа кандидатів в депутати рад різних рівнів кілька прізвищ, включених туди Ткаченком.
Тоді обидва стали депутатами Верховної Ради та продовжили свою боротьбу за контроль над Чернігівщиною. Формально, прізвище куратора так і не назвали, хоча під час прес-конференцій В. Ткаченко посміхався коли звучало це запитання та давав зрозуміти, що саме він контролює область.
Наступний публічний витік перманентного конфлікту стався після позачергових виборів міського голови у вересні 2006-го. Саме Ткаченко наполіг на висуненні Сергія Вітренко кандидатом на посаду міського голови. Всі пам’ятають, що Вітренко став другим набравши менше 12% голосів виборців. Через кілька тижнів на прес-конференції задоволений Ляшко називає висунення Вітренка помилкою і натякає на непрофесіоналізм Ткаченка.
А вже навесні 2007 року топ-новиною в Чернігові став перехід голови обласного осередку БЮТ, народного депутата Володимира Ткаченка до складу „антикризової” коаліції. Так БЮТ став „безголовим”. Довгий час обов’язки голови обласної організації виконував Анатолій Богуш.
До оголошення позачергових вибрів, в проведення яких багато хто і не вірив обласна організація БЮТу нікому не була потрібною. Люди з товстими гаманцями скеровували свої погляди в сторону інших партій, які були при владі. А ось після початку виборчої кампанії з’явилося відразу два претенденти-мільйонери. Борис Шиянов очолив обласний виборчий штаб, а Валерій Дубіль – міський. Обидва витратили не одну сотню тисяч на передвиборчу кампанію. Але по-різному себе зарекомендували серед активу партії.
Дубіль зміг згуртувати навколо себе більшу частину депутатського корпусу, в першу чергу, Чернігівської міської ради. Шиянов нічим особливим не запам’ятався і після формування уряду спокійно зайняв місце у Верховній Раді та залишив амбіції координувати Чернігівський БЮТ.
Не залишив таких намірів Дубіль. Після виборів його коштом почала виходити партійна газета та регулярно проводилися навчання депутатів. Саме в цей час в міській раді з’явилися „диригенти”, які керували найчисельнішою фракцією. Депутати по запису виходили до мікрофонів і виголошували довгі промови. БЮТ став зовсім іншою фракцією. Більш злагодженою і більш активною.
Призначення Ігоря Льодового (за деякими даними – управляючого бізнесом Дубіля в Чернігові) головою міської парторганізації дало сигнал про те, що позиції Дубіля укріпляються.
Водночас, перед обласною конференції, де мали обрати нового голову організації вийшов друком черговий номер газети. В ній чернігівцям розповіли, що за посаду голови обласної „Батьківщини” змагаються „три кити” – Валерій Дубіль, Олег Ляшко та Іван Куровський.
Як повідомляли наші джерела в БЮТ, осередок мав очолити Іван Куровський, а його першим заступником стати Валерій Дубіль. Така домовленість справді існувала, але…
Під час конференції головою осередку було обрано Куровського, а його першим заступником – Богуша.
Слід зауважити, що після цього Чернігів не бачив жодного номеру газети „Голос Батьківщини”, а депутати перестали навчатися.
Таким чином контроль над обласним БЮТом майже повністю перейшов до Ляшка-Куровського.
Але перейшов не повністю. Фракція БЮТ в міськраді лишалася фактично непідконтрольною керівництву обласної організації. Блокування земельних питань, в тому числі, фірми „Житлобуд” не подобалися кураторам області.
Одним з докорів міській організації ставили не виділення землі під будівництва соціального житла, яким мала займатися будівельна кампанія Івана Куровського. Крім того, будівництво на розі вулиць Мстиславська та Софії Русової гальмується не в останню чергу через БЮТ. Збитки „Житлобуду” досягли близько півмільйона доларів.
Крапку в цій довгій історії і намагалися поставити в суботу напередодні Великодня.
Надія на „недемократичний” імперативний мандат
Виключення 4-х депутатів міськради з лав партії може стати підставою позбавлення їх депутатських мандатів. Нагадаємо, що така ж доля може чекати і трьох інших БЮТівців, що були виключені зі складу партії восени – Віктора Сехіна, Валерія Панька та Віктора Бережного.
Досвід застосування імперативного мандату БЮТ має неабиякий. Якщо незважаючи на перешкоди „технічної служби” президента, ЦВК та мера Києва вони все ж змогли завести в Київраду нових депутатів, то зробити таку ж процедуру з чернігівськими депутатами для них буде набагато простіше.
Тим більше, що наскільки мені відомо, згоду на суботнє виключення дав Йосип Вінський, до сфери впливу якого відноситься кадрова політика БЮТ в регіонах. До слова, колишній голова передвиборчого штабу БЮТ Борис Шиянов був креатурою того ж Вінського.
В цьому випадку ініціаторам „чисток” потрібно поспішати. Є інформація, що в Конституційному суді вже готове рішення, яким імперативний мандат для депутатів місцевих рад визнають незаконним.
Водночас, виключені з партії активісти будуть оскаржувати суботнє рішення в судах та домагатися поновлення.
Тобто, слід чекати продовження цієї історії. Чи виллється вона у відкриту війну або сторони обмежаться мовчанням та чекатимуть остаточної розв’язки? Відповідь на це запитання ми отримаємо найближчим часом.

Джерело: Олександр ЛОМАКО, «Чернігів Громадський», http://go.chernigov.net






Модуль не активізовано (module is not installed)

Останні новини

16:38
22-Квіт-2024
Виставка акварельного живопису Марії Рибіної-Ткач «Прозорі барви» в Чернігові
23 квітня о 12.00 в Національному архітектурно-історичному заповіднику «Чернігів стар
08:16
21-Квіт-2024
Конгресвумен Марсі Каптур виступаючи за допомогу Україні процитувала Тараса Шевченка
Під час виступу на підтримку законопроєкту про допомогу Україні, конгресвумен-демокра
21:03
20-Квіт-2024
Конгрес США проголосував за військову допомогу Україні
Трохи статистики голосувань:
1. Конфіскація активів РФ та заборона TikTok — 36
18:46
19-Квіт-2024
Ворожий літак Ту-22МЗ збили на відстані близько 300 кілометрів від України
Один з дальніх бомбардувальників Ту-22М3, які в ніч на 19 квітня здійснювали ракетну
16:13
19-Квіт-2024
Дружба народів: росія використовує студентів з Африки заради пропаганди своєї геополітичної величі
У березні російське Сочі приймало Всесвітній фестиваль молоді. І поки тисячі його уча
10:16
19-Квіт-2024
Дослідження ефективності навчання у приватних школах

Приватна школа в сучасному світі привертає увагу батьк

18:39
18-Квіт-2024
«Хатят лі русскіє вайни»
З таким рефреном звучала давно радянська пісня. Зміст якої полягав у тому, щоби перек
17:25
17-Квіт-2024
Полтавська земля багата на пам’ятки історії: бережімо нашу історію
Полтавська земля багата на пам’ятки історії. Це й не дивно, адже тисячі років тому ту
12:07
17-Квіт-2024
Відбулося засідання штабу з ліквідації наслідків ракетних ударів по Чернігову
Щойно відбулося засідання штабу з ліквідації наслідків ракетних ударів, - повідомляє
11:43
17-Квіт-2024
Ракетна атака рашистів по Чернігову: загиблі і багато поранених
У місті Чернігів триває рятувальна операція. Три ракетні удари по центру міста. Зруйн
Усі новини