реклама партнерів:
Головна » Хто підлив масла в олію?

Хто підлив масла в олію?


Коментарі: 0 Погляд. Версії

Допомога проекту Європейської України - благодійний внесок
ваша підтримка важлива для незалежного видання
стань патроном
16 травня країни-члени СОТ відкриють свої кордони для України. Але, можливо, ми так і не зможемо скористатися усіма перевагами членства у цій організації, адже в Україні досі не налагоджені системи контролю за якістю продукції.
Без них налагодити експорт товарів “made in Ukraine” буде важко. Донедавна чи не єдиним українським продуктом, який міг робити погоду на іноземному ринку продовольства, була олія, але й цей козир виявився битим. Минулого тижня Іспанія, Франція, Швейцарія, Велика Британія та Нідерланди заявили про те, що в українській олії виявили мінеральні та паливні масла.
Представники Європейської Комісії навіть заявляли, що, ймовірно, олію або сировину для неї забруднили навмисно. Хто і яким чином міг це зробити, наразі з’ясовує спеціальна комісія. Перший віце-прем’єр-міністр Олександр Турчинов заявив про недобросовісну конкуренцію. На його думку, в такий спосіб конкуренти намагаються обмежити ринок збуту українських товарів.
Директор асоціації виробників олії “Укроліяпром” Степан Капшук заявив, що у процесі виробництва чи під час транспортування соняшникової олії жодні мінеральні масла чи інші домішки потрапити до неї не можуть. На кожному підприємстві, яке експортує олію чи сировину, запроваджені сучасні системи контролю за якістю, а для того, щоб олію можна було продавати за кордон, потрібно чимало довідок та сертифікатів. За словами Степана Капшука, конкретних даних про те, скільки виявили забрудненої олії та які нехарчові домішки у ній знайшли, наразі немає. Представники асоціації зараз намагаються виявити, хто поставив на європейський ринок олію, яка викликала підозру.
За версією одного з аграрних експертів, повідомлення про забруднену олію - не більше, ніж інформаційна війна. Причому спровокована внутрішніми конфліктами між виробниками олії в Україні. До початку квітня експорт олії з України було призупинено - для стабілізації цін на внутрішньому ринку, а також для розподілу експортних квот. За розпорядженням уряду, від 16 квітня до 1 липня з нашої країни можуть вивезти не більше, ніж 300 тисяч тонн олії. Ліцензії на експорт розподіли між сорока компаніями.
Отож з 300 тисяч тонн право на експорт майже 90 тисяч тонн отримала компанія “Кернел-Трейд”, та ще на 65 тисяч тонн – компанія “Сантрейд”. Решта 38 претендентів зможуть експортувати не більше, ніж 20 тисяч тонн кожна (деякі взагалі по одній-дві тисячі). Серед “обділених” виявилися компанії, які входять до міжнародних корпорацій. За словами експерта, вони зверталися до представників уряду про перегляд розподілу експортних квот, а тепер вдалися до рішучіших дій…
Заява про нафтопродукти в українській олії наробила чимало шуму як серед самих європейських споживачів, так і серед різних товариств, які захищають їхні права та виступають за екологічно чисту їжу. Хоча санітарні служби переконували, що ці домішки не можуть завдати здоров’ю споживачів серйозної шкоди, майже 40 тисяч тонн цього продукту вилучили з продажу, а у деяких європейських країнах покупцям порекомендували уникати продуктів, які містять понад 10 відсотків рослинної олії.
Утім, на що б не розраховували ініціатори скандалу, на думку експертів, він не матиме особливих наслідків для українських виробників.
“Українська олія – найкраща у світі, – каже директор “Украгроконсалту” Сергій Феофілов. – Малоймовірно, що недавній скандал матиме якийсь вплив на український експорт, тому що кількість рослинної олії на світових ринках невелика. А Україна - один з провідних постачальників олії, тому призупинка експорту може мати дуже негативний влив на світовий ринок та ще більше розкрутити аграрну інфляцію. А у цьому європейські країни зовсім не зацікавлені”.
Підтвердженням того, що Європейська Комісія готова якнайшвидше погасити цей скандал, є те, що вона досі не вжила проти постачальників жодних заходів та не надіслала офіційних претензій.

А тим часом...

Працівники заводу з виробництва рафінованої олії “Стрілецький степ” уже приїхали до Києва, щоб провести безстрокову акцію протесту під стінами Кабінету Міністрів. Вони виступають проти нечесного розподілу квот на експорт соняшникової олії. За словами Степана Капшука, до бунтівників мають намір приєднатися також працівники інших підприємств. Вони готові жити у палатках під Кабміном доти, доки уряд не скасує експортні квоти на олію та соняшник.

На фото з архіву «ВЗ»: Донедавна українська олія робила погоду на іноземних ринках продовольства...

Джерело: Зіновія ВОРОНОВИЧ, «Високий замок», http://www.wz.lviv.ua






Модуль не активізовано (module is not installed)

Останні новини

00:31
27-Квіт-2024
10 найпопулярніших застосунків для смартфонів у цьому році

Глобалізація інтернет-середовища призвела до того, що окремі застосунки мають стаб

21:02
26-Квіт-2024
Резонансне ДТП у Броварах: правоохоронці затримали Майбоженка
Затримано посадовця РДА Київщини, який скоїв ДТП з чотирма постраждалими

18:20
25-Квіт-2024
Міністр Сольський, якого підозрюють в оборудках із землею, подав заяву про відставку
"До Верховної Ради України надійшла заява від Миколи Сольського про відставку з посад
21:23
24-Квіт-2024
Джо Байден підписав законопроект щодо допомоги Україні на понад $60 млрд
Президент США Джо Байден підписав законопроект щодо допомоги Україні на понад $60 млр
20:49
23-Квіт-2024
Коли Верховна рада заборонить РПЦ в Україні
Верховна Рада, ймовірно, у травні зможе розглянути в другому читанні урядовий законоп
16:38
22-Квіт-2024
Виставка акварельного живопису Марії Рибіної-Ткач «Прозорі барви» в Чернігові
23 квітня о 12.00 в Національному архітектурно-історичному заповіднику «Чернігів стар
08:16
21-Квіт-2024
Конгресвумен Марсі Каптур виступаючи за допомогу Україні процитувала Тараса Шевченка
Під час виступу на підтримку законопроєкту про допомогу Україні, конгресвумен-демокра
21:03
20-Квіт-2024
Конгрес США проголосував за військову допомогу Україні
Трохи статистики голосувань:
1. Конфіскація активів РФ та заборона TikTok — 36
18:46
19-Квіт-2024
Ворожий літак Ту-22МЗ збили на відстані близько 300 кілометрів від України
Один з дальніх бомбардувальників Ту-22М3, які в ніч на 19 квітня здійснювали ракетну
16:13
19-Квіт-2024
Дружба народів: росія використовує студентів з Африки заради пропаганди своєї геополітичної величі
У березні російське Сочі приймало Всесвітній фестиваль молоді. І поки тисячі його уча
Усі новини