реклама партнерів:
Головна » Райський куточок Волині

Райський куточок Волині


Коментарі: 0 КУЛЬТУРА

Допомога проекту Європейської України - благодійний внесок
ваша підтримка важлива для незалежного видання
стань патроном
За кілька кілометрів від Володимира-Волинського, на високому пагорбі, який з давніх-давен називають Святою горою, розташувалася одна з найбільш значних пам’яток України – Свято-Успенський Зимненський монастир.
Що там можна побачити. За кілька кілометрів від Володимира-Волинського, на високому пагорбі, який з давніх-давен називають Святою горою, розташувалася одна з найбільш значних пам’яток України – Свято-Успенський Зимненський монастир. Заснував його ще у 1001 році хреститель Русі, князь Володимир. У мальовничій місцевості, на березі тоді ще судноплавної ріки Луги (нині це мілководний потічок посеред просторої луки), він збудував два храми: дерев’яний, на честь Успіння Богоматері і мурований — Святої Трійці. Звів також княжий терем, облаштувавши свою зимову резиденцію, біля якої невдовзі виросло село Зимно.
За тисячу років заснована Володимиром обитель пережила чимало подій, розбудовувалась і занепадала, але дух, що витає над нею, залишився таким же благодатним і цілющим, як і в старозавітні часи. Коли князь Володимир вибудовував біля Зимного церкви, то покликав жити до них чоловіків-монахів. На стінах найдавнішого, тисячолітнього печерного храму преподобного Варлаама досі збереглися надписи старослов’янською мовою, а в нішах – останки святих людей, які тут жили і помирали.
Нині Зимненський монастир є жіночим. Його населяють сорок сестер, відбуваючи послух під наставництвом ігумені Стефани.
Історії цього місця. Про пов’язані із православною святинею дива давні і сучасні розповіла сестра-послушниця Зимненського монастиря Ксенія.
— Наш монастир – місце особливе, намолене, атмосфера тут зовсім інша, ніж у мирському світі, — каже сестра-послушниця Зимненського монастиря Ксенія. — Святість відчувається скрізь, і ця благодать іде від образу Пресвятої Богородиці – родинної реліквії, яку Володимир Святославич 1006 року подарував монастирю. Цією іконою князя на шлюб із грецькою царівною Анною благословляв константинопольський патріарх Микола II.
У 1995 році раритет повернувся до обителі із Корецького монастиря на Рівненщині, де зберігався з другої половини XX століття. Ікону назвали Зимненською, а за зцілюючі якості – ще й чудотворною.
Образ Божої Матері особливо допомагає людям, які мають хвороби очей, продовжила сестра Ксенія. Ця особливість проявилася після певних подій, що сталися у 1724 році. Тоді село Зимно купив фанатичний католик, волинський староста Михайло Чацький, який захотів перетворити збудований за православними архітектурними канонами Успенський собор на костел.
Староста наказав переробити його з трикупольного на двокупольний, розорив родову усипальницю православних ктиторів монастиря – князів Чарторийських, познімав дорогоцінності із померлих, коштовну ризу і прикраси із Зимненської ікони. Насміхаючись над образом, Чацький вигукнув: «Чому ж ти, православна святине, свій монастир захистити не змогла?». За переказами, відразу після цих слів староста осліп, а через три роки помер. Втрачали зір перед смертю і всі його потомки чоловічого роду.
Кілька років тому при монастирі запрацював офтальмологічний центр, у якому хворих безкоштовно приймають столичні світила, відбуваються наукові конференції. Черниці кажуть, що, крім проблем із зором, Зимненська чудотворна ікона допомагає людям у зціленні від ракових хвороб, зараджує жінкам при безплідді.
Численним туристам сестри-екскурсоводи неодмінно повідають про ще одну незвичайну подію. Під час Першої світової війни біля монастиря проходила оборонна дуга, і деякий час храмові будівлі стрясали потужні артилерійські залпи, а декілька снарядів навіть влучили у стіни Успенського собору. Та шкоди обителі вони не завдали, тому що… жоден не вибухнув. Цей факт черниці називають дивом, відносячи до заслуг небесної покровительки монастиря – Пресвятої Богородиці.

Джерело: http://20minut.ua






Модуль не активізовано (module is not installed)

Останні новини

21:23
24-Квіт-2024
Джо Байден підписав законопроект щодо допомоги Україні на понад $60 млрд
Президент США Джо Байден підписав законопроект щодо допомоги Україні на понад $60 млр
20:49
23-Квіт-2024
Коли Верховна рада заборонить РПЦ в Україні
Верховна Рада, ймовірно, у травні зможе розглянути в другому читанні урядовий законоп
16:38
22-Квіт-2024
Виставка акварельного живопису Марії Рибіної-Ткач «Прозорі барви» в Чернігові
23 квітня о 12.00 в Національному архітектурно-історичному заповіднику «Чернігів стар
08:16
21-Квіт-2024
Конгресвумен Марсі Каптур виступаючи за допомогу Україні процитувала Тараса Шевченка
Під час виступу на підтримку законопроєкту про допомогу Україні, конгресвумен-демокра
21:03
20-Квіт-2024
Конгрес США проголосував за військову допомогу Україні
Трохи статистики голосувань:
1. Конфіскація активів РФ та заборона TikTok — 36
18:46
19-Квіт-2024
Ворожий літак Ту-22МЗ збили на відстані близько 300 кілометрів від України
Один з дальніх бомбардувальників Ту-22М3, які в ніч на 19 квітня здійснювали ракетну
16:13
19-Квіт-2024
Дружба народів: росія використовує студентів з Африки заради пропаганди своєї геополітичної величі
У березні російське Сочі приймало Всесвітній фестиваль молоді. І поки тисячі його уча
10:16
19-Квіт-2024
Дослідження ефективності навчання у приватних школах

Приватна школа в сучасному світі привертає увагу батьк

18:39
18-Квіт-2024
«Хатят лі русскіє вайни»
З таким рефреном звучала давно радянська пісня. Зміст якої полягав у тому, щоби перек
17:25
17-Квіт-2024
Полтавська земля багата на пам’ятки історії: бережімо нашу історію
Полтавська земля багата на пам’ятки історії. Це й не дивно, адже тисячі років тому ту
Усі новини