реклама партнерів:
Головна » Чи хочуть росіяни війни?

Чи хочуть росіяни війни?


Коментарі: 6 Погляд. Версії

Допомога проекту Європейської України - благодійний внесок
ваша підтримка важлива для незалежного видання
стань патроном
Останні дні президентства Володимира Путіна ознаменувалися тим, що Росія ледь не розпочала на Кавказі криваву війну.
У ніким, окрім Путіна, не визнану Абхазію увійшли додаткові підрозділи російської армії, стягнуті до Кодорської ущелини. Сьогодні ніхто не дасть гарантії, що тепер вже прем’єр-міністр Росії Володимир Путін не розпочне “маленької” кавказької війни.
Останнім часом висловлювання російських політиків щодо України та Грузії стають все більш агресивними. Мер Москви Юрій Лужков навіть дозволив собі, перебуваючи у Севастополі, публічно заявити, що Росія має переглянути питання про те, кому належить це місто.
На жаль, й пересічні росіяни стають жертвою державної пропаганди щодо ставлення до сусідніх держав. “А чого це ваш Ющенко бандерівців учасниками війни визнав?..”, “А чого це ваша Тимошенко на халяву наш газ хоче отримувати?..”, - такі безапеляційні запитання доводилось вислуховувати, спілкуючись зі знайомими, які живуть у Росії і щодня дивляться тамтешні телеканали. Нещодавно проведене в Росії опитування засвідчило, що 21 відсоток росіян вважають, що Україна вороже ставиться до Росії. Більш ворожо, вважають росіяни, до їхньої країни ставляться лише США та Грузія.

На щастя, більшості з нашого покоління, принаймні в Україні, не довелося зазнати жахів війни. Пам’ятаю, як у воюючому Придністров’ї відчув справжній шок навіть не від пострілів на вулицях Бендер, а від вигляду звичайного військового кладовища у Тирасполі. Йшов цим кладовищем до річки, неуважно розглядаючи звичайні для всіх колишніх радянських міст військові поховання: однакові червоні фанерні стовпчики із зірочками над могилами. Випадково погляд зачепився за один з написів: “Прапорщик... загинув...”. Стоп! У Велику Вітчизняну звання прапорщик у Червоній армії не було – спало на думку. І лише тоді зрозумів, що йду кладовищем не часів Другої світової, а повз свіжі могили, що з’явилися на цій землі вчора чи позавчора.

Війна, особливо з етнічним забарвленням, – найбільше жахіття. Тому ті, хто знають її не лише зі спогадів дідусів – учасників Другої світової, так болісно сприймають претензії росіян до грузинської Абхазії чи українського Криму. Та після останнього дзвінка до Москви став спокійніше ставитися до висловів Лужкова, Путіна, Іванова та інших російських “яструбів”. “Росіян єднає бажання будь-якою ціною зберегти мир”, - переконав мене російський колега (до речі, колишній львів’янин), журналіст радіостанції “Эхо Москвы” Матвій Ганапольський. У прямий ефір цього радіо телефонують чимало пересічних росіян, які також вважають, що Севастополь – російське місто. Так коли журналіст запитує цих людей прямо: “А ви пошлете свого сина воювати за Крим?” - імперські амбіції одразу пригасають. Бо Росія ще не оговталася від двох військових кампаній у Чечні. Скільки цинкових трун прийшло тоді з Кавказу в російські села та містечка, скільки сліз пролили матері загиблих російських солдатиків, яких необстріляними кинули у пекло війни! Тому пересічні росіяни можуть скільки завгодно підспівувати Лужкову, що Севастополь – російське місто. Та при цьому вони робитимуть усе, щоб не дозволити своїм політикам розпочати ще один військовий конфлікт. Бо чеченці непогано навчили молодих росіян, що війна – це жах і смерть.

Добре розуміють, яку небезпеку може нести для Росії локальна війна, й серйозні військові експерти та розсудливі офіцери. Чимало з них нагадують своїм склеротичним генералам про російсько-японську війну початку ХХ століття. Тоді всі газети Російської імперії кричали, що могутня Росія шапками закидає “вузькооких япошок”. А закінчилося все нищівною поразкою Російської імперії та революцією 1905 року. Сьогодні, у XXІ столітті, російські вояки взуті у ті ж вічні для їхнього війська кирзові чоботи з онучами, вони їдять таку ж кашу “дріб шістнадцять” з прогнилим м’ясом, як і їхні прадіди, а російські генерали надалі продають “наліво” військову техніку. То чи варто країні з величезною та голодною армією розпочинати збройний конфлікт із сусідніми державами? Подумав би про це Юрій Лужков. Хоча... Не його ж дітям відповідати за його теревені. До речі, дружина останнього через третіх осіб стала власницею всіх сухумських і багатьох кримських готелів і санаторіїв. Ось такий у російських політиків “нашизм”.

Омар УЗАРАШВІЛІ, omar@wz.lviv.ua
Джерело: «Високий замок», http://www.wz.lviv.ua






Модуль не активізовано (module is not installed)

Останні новини

18:20
25-Квіт-2024
Міністр Сольський, якого підозрюють в оборудках із землею, подав заяву про відставку
"До Верховної Ради України надійшла заява від Миколи Сольського про відставку з посад
21:23
24-Квіт-2024
Джо Байден підписав законопроект щодо допомоги Україні на понад $60 млрд
Президент США Джо Байден підписав законопроект щодо допомоги Україні на понад $60 млр
20:49
23-Квіт-2024
Коли Верховна рада заборонить РПЦ в Україні
Верховна Рада, ймовірно, у травні зможе розглянути в другому читанні урядовий законоп
16:38
22-Квіт-2024
Виставка акварельного живопису Марії Рибіної-Ткач «Прозорі барви» в Чернігові
23 квітня о 12.00 в Національному архітектурно-історичному заповіднику «Чернігів стар
08:16
21-Квіт-2024
Конгресвумен Марсі Каптур виступаючи за допомогу Україні процитувала Тараса Шевченка
Під час виступу на підтримку законопроєкту про допомогу Україні, конгресвумен-демокра
21:03
20-Квіт-2024
Конгрес США проголосував за військову допомогу Україні
Трохи статистики голосувань:
1. Конфіскація активів РФ та заборона TikTok — 36
18:46
19-Квіт-2024
Ворожий літак Ту-22МЗ збили на відстані близько 300 кілометрів від України
Один з дальніх бомбардувальників Ту-22М3, які в ніч на 19 квітня здійснювали ракетну
16:13
19-Квіт-2024
Дружба народів: росія використовує студентів з Африки заради пропаганди своєї геополітичної величі
У березні російське Сочі приймало Всесвітній фестиваль молоді. І поки тисячі його уча
10:16
19-Квіт-2024
Дослідження ефективності навчання у приватних школах

Приватна школа в сучасному світі привертає увагу батьк

18:39
18-Квіт-2024
«Хатят лі русскіє вайни»
З таким рефреном звучала давно радянська пісня. Зміст якої полягав у тому, щоби перек
Усі новини