реклама партнерів:
Головна » Вакцинація: заборонити не можна продовжити

Вакцинація: заборонити не можна продовжити


Коментарі: 0 Медицина

Допомога проекту Європейської України - благодійний внесок
ваша підтримка важлива для незалежного видання
стань патроном
Не вщухають пристрасті навколо вакцинації проти кору та краснухи, яку мали провести в цьому році восьми мільйонам українців віком від 16 до 29 років.
Що не день, то нові повідомлення. То вакцинацію призупиняють, то закривають, то відновлюють. Саме остання новина прозвучала 4 червня на прес-конференції з вуст заступника міністра охорони здоров’я Валерія Бідного.
«Позиція міністерства така: вакцинацію проти кору й краснухи необхідно поновити, як і будь-яку іншу вакцинацію», - сказав він. При цьому Бідний підкреслив, що українське суспільство не готове добровільно робити вакцинацію, зокрема проти кору й краснухи. На прохання журналістів Бідний рекомендував дітям вищих чиновників, зокрема дочці Прем’єр-міністра Юлії имошенко Євгенії, зробити щеплення, не боячись за своє життя.
Щодо якості вакцини, то заступник міністра додав, що та вакцина, яку застосовували у Донецькій області, якісна й відповідає усім необхідним нормам. Її виготовили на індійському підприємстві Serum Institute of India ще в 2007 році. Для відбору виробника вакцини було проведено тендер, у якому брали участь три компанії: швейцарська, американська й індійська.
Оскільки американська компанія не змогла пройти перекваліфікацію ВООЗ, а швейцарська не змогла забезпечити необхідні для України обсяги вакцини (пропонували 1,5 млн. доз, необхідно – 8 млн. доз), переміг індійський завод.
Інший заступник міністра охорони здоров’я Володимир Юрченко повідомив, що робоча комісія при МОЗ із розслідування смерті 17-річного Антона Тищенка в Краматорську продовжує свою роботу, і на сьогодні остаточного діагнозу не встановлено. Водночас він заперечує, що можливою причиною смерті юнака могла стати вакцинація, зроблена близько 11 год. 13 травня (смерть настала 14 травня близько 3 год.). Тепер комісія встановила, що юнак страждав від ожиріння і серцевої недостатності. Чому ж не зважали на це під час щеплення?
Ще як тільки ця широкомасштабна акція планувалась, в ЗМІ, зокрема й у “Високому Замку”, медики висловлювали різні думки щодо тотальної вакцинації. Та й батьків підлітків, які потрапляють в число тих, кого треба вакцинувати, лякало оте слово “обов’язково”. Тривожила якість вакцини, якою мали намір щепити молодих українців, а також застереження проти щеплень. Висловлювалися протилежні думки. Одні експерти стверджують, що майже 85 відсотків населення України має імунітет від кору, що щеплення завдає потужного удару по всій імунній системі людини. І може спровокувати розвиток інших серйозних захворювань, зокрема безпліддя. Інші казали, що воно потрібне й не несе загрози. Лікар вищої категорії Станіслав Кравець вказував, що значна проблема ще й у тому, що потрібно з’ясувати (а це досить складно), кому показана ця вакцинація, а кому - ні. Адже відомо, що будь-яке щеплення дає певний відсоток ускладнень. Чи треба щепити того, хто вже перехворів на кір та краснуху? Свої застереження висловлювала професор, головний імунолог України Валентина Чоп’як: “Вакцинація від кору та краснухи – це справа дуже серйозна. Це захід важливий, потрібний, але він має бути дуже продуманий. Тому до цієї вакцинації потрібно підійти виважено. Тих, хто перехворів на кір, вакцинувати не потрібно. Якщо люди вакциновані у дитинстві, їх зараз теж вакцинувати не варто. Має бути проведена досить ретельна робота з кожним, хто буде вакцинуватися…”.
У той же час в МОЗ України запевняли, що індійська вакцинація проходить випробування й активно готувалися до масових щеплень, адже ВООЗ розробила стратегічний план боротьби з цими хворобами у Європейському регіоні до 2010 року. Щоб вакцинувати українців, ЮНІСЕФ як гуманітарну допомогу виділила 5 мільйонів доларів для закупівлі вакцини індійського виробництва.
Грім вдарив, коли у Краматорську помер хлопець на другий день після щеплення і ще принаймні сто осіб у всій країні було госпіталізовано. Вакцинацію в Україні припинили.
Попри це, фахівці ВООЗ та ЮНІСЕФ, які приїхали в Україну, як тільки-но у нас призупинили вакцинацію, закликали Україну відновити щеплення населення проти краснухи та кору і довести кампанію імунізації населення проти цих недуг до кінця, запевняючи, що завезена в Україну вакцина безпечна, а смертельний випадок зі школярем, який помер після вакцинації, не пов’язаний зі щепленням.
Україна не відновить вакцинації проти кору до з’ясування причин смерті підлітка, який помер після щеплення. Про це заявив віце-прем’єр-міністр України Іван Васюник після зустрічі з представником Всесвітньої організації охорони здоров’я.
Минулої п’ятниці Генпрокуратура України порушила кримінальну справу проти екс-заступника міністра охорони здоров’я, головного санітарного лікаря Миколи Проданчука, якого звинувачують у перевищенні службових повноважень під час видачі дозволу на ввезення в Україну і використання без належної реєстрації комбінованої вакцини від краснухи і кору.
Міністерські чиновники вважають, що на сьогодні не підтверджено, що захворювання дітей викликані неякісною вакциною. Іншої думки заступник голови Комітету Верховної Ради України з питань охорони здоров’я Віктор Корж. Він зауважив, що після такого скандалу повинен був відразу подати у відставку міністр охорони здоров’я Василь Князевич, і масову імунізацію населення України треба припинити.
І все ж, чому так просувають на український ринок саме індійську вакцину? Цікаве розслідування провів журналіст Сергій Діброва, який встановив, що спонсором масової вакцинації українців є приватний фонд United Nations Foundation. А його засновником, вважає пан Діброва, – американський медіа-магнат Тед Тернер, який прославився боротьбою за скорочення “зайвого населення”. Якщо індійська вакцина може містити компоненти, які викликають непліддя, то й коментувати тут нічого. Та й саму ВООЗ підтримують кілька потужних фармацевтичних корпорацій. А відомо: хто платить, той і музику замовляє.
Можливо, це чергова страшилка. А може, боротьба фармацевтичних корпорацій між собою на тлі України? Індійську вакцину перевірятимуть в європейських лабораторіях.
Якщо немає однозначної думки серед фахівців, то що ж робити нам, пересічним громадянам, які не хочуть хворіти самі й ризикувати здоров’ям своїх дітей? Чимало спеціалістів уникають давати офіційні коментарі, поки йде розслідування цієї справи.
Свою думку стосовно ускладнень після вакцинації від кору і краснухи (багряниці) висловлює в листі до редакції лікар вищої категорії з багаторічним стажем Д. Магдин:
“Не шукайте причини в неякісній вакцині чи у фонових захворюваннях щеплених осіб. Дивуюся з некомпетентності посадових осіб від медицини. Все набагато простіше. Річ у тім, що позаяк захворювання на кір і краснуху в дорослому віці дають багато важких ускладнень і навіть летальні наслідки, то вакцинація у такому віці є дуже небезпечною. По суті, ми інфікуємо (хоча й в ослабленій формі) осіб старшого віку. І ніхто в минулому (ще за радянських часів) не додумався проводити вакцинацію особам 17-18 років. Її роблять дітям 2-4 років, і категорично не можна проводити таку вакцинацію у старшому віці. У Європі ніхто не робить такого щеплення особам у старшому віці, а прошарок вакцинованих у ранньому дитячому віці всюди приблизно однаковий. Жаль, що цього не розуміють чиновники МОЗ України”.

Коментар для «ВЗ»

Олександр Зінчук, завідуючий кафедрою інфекційних хвороб Львівського медуніверситету, доцент

Вакцинацію та ревакцинацію дітям і дорослим потрібно проводити так, як вимагає календар щеплень. Звичайно, повинні бути якісні вакцини, обов’язково треба зважати на протипоказання, тому що не всіх можна щепити, а також всі ті вказівки та зауваження й примітки, які зазначені в цьому календарі. Якщо не проводити вакцинації, будемо мати ріст інфекційних хвороб.

А щодо якості індійської вакцини проти кору і краснухи, то я нічого не можу додати до тих коментарів, які звучали на рівні Києва. Зараз це питання вивчають і правоохоронні органи, і медики, і фахівці ВООЗ. Саме вони й повинні дати на це запитання відповідь.

Джерело: «Високий замок», http://www.wz.lviv.ua/pages.php?atid=65382

До теми: На Чернігівщині епідемії кору та краснухи немає. Але щеплення робити треба






Модуль не активізовано (module is not installed)

Останні новини

20:49
23-Квіт-2024
Коли Верховна рада заборонить РПЦ в Україні
Верховна Рада, ймовірно, у травні зможе розглянути в другому читанні урядовий законоп
16:38
22-Квіт-2024
Виставка акварельного живопису Марії Рибіної-Ткач «Прозорі барви» в Чернігові
23 квітня о 12.00 в Національному архітектурно-історичному заповіднику «Чернігів стар
08:16
21-Квіт-2024
Конгресвумен Марсі Каптур виступаючи за допомогу Україні процитувала Тараса Шевченка
Під час виступу на підтримку законопроєкту про допомогу Україні, конгресвумен-демокра
21:03
20-Квіт-2024
Конгрес США проголосував за військову допомогу Україні
Трохи статистики голосувань:
1. Конфіскація активів РФ та заборона TikTok — 36
18:46
19-Квіт-2024
Ворожий літак Ту-22МЗ збили на відстані близько 300 кілометрів від України
Один з дальніх бомбардувальників Ту-22М3, які в ніч на 19 квітня здійснювали ракетну
16:13
19-Квіт-2024
Дружба народів: росія використовує студентів з Африки заради пропаганди своєї геополітичної величі
У березні російське Сочі приймало Всесвітній фестиваль молоді. І поки тисячі його уча
10:16
19-Квіт-2024
Дослідження ефективності навчання у приватних школах

Приватна школа в сучасному світі привертає увагу батьк

18:39
18-Квіт-2024
«Хатят лі русскіє вайни»
З таким рефреном звучала давно радянська пісня. Зміст якої полягав у тому, щоби перек
17:25
17-Квіт-2024
Полтавська земля багата на пам’ятки історії: бережімо нашу історію
Полтавська земля багата на пам’ятки історії. Це й не дивно, адже тисячі років тому ту
12:07
17-Квіт-2024
Відбулося засідання штабу з ліквідації наслідків ракетних ударів по Чернігову
Щойно відбулося засідання штабу з ліквідації наслідків ракетних ударів, - повідомляє
Усі новини