реклама партнерів:
Головна » Навчання НАТО “Активні зусилля”. Український фрегат “Гетьман Сагайдачний” продовжує патрулювання в Середземному морі. Фото

Навчання НАТО “Активні зусилля”. Український фрегат “Гетьман Сагайдачний” продовжує патрулювання в Середземному морі. Фото


Коментарі: 0 ЄВРОІНТЕҐРАЦІЯ

Допомога проекту Європейської України - благодійний внесок
ваша підтримка важлива для незалежного видання
стань патроном
Флагман Військово-Морських Сил ЗС України фрегат “Гетьман Сагайдачний”, екіпаж якого на початку червня приступив до виконання завдань операції НАТО “Активні зусилля”, продовжує патрулювання визначених районів Середземного моря.
У відповідності до плану командування морського компоненту Об’єднаних Збройних сил НАТО “Південь” (Неаполь, Італія), в оперативному підпорядкування якого на час двомісячної участі в операції перебуває український фрегат, першу декаду безпосередньої роботи у морі “Гетьман Сагайдачний” проводить по черзі у двох середземноморських районах.
Так, в ніч на 6 червня, український корабель, яким командує капітан 3-го рангу Антон Гелунов, завершив моніторинг торгівельного судноплавства у першому з визначених для чергування районів та практично щойно приступив до попередження “нелегальної активності” у другому – сусідньому – “квадраті” Середземного моря.
Як повідомив Управлінню прес-служби Міністерства оборони України з борту фрегату “Гетьман Сагайдачний” капітан 2-го рангу Олександр Шталтовний, обидва райони, які патрулює український корабель, характеризуються досить інтенсивним судноплавством.
- Роботи українським морякам вистачає, - зазначив капітан 2-го рангу Олександр Шталтовний.
Як він додав, англомовна “операційна група” нашого корабля, до якої входять операційні офіцери фрегата старші лейтенанти Андрій Аберемський та Олексій Федченко, а також оператори радіозв’язку капітан-лейтенант Сергій Ракітянський та старший мічман Сергій Рябцев, опитує до 10-15 торгівельних суден за добу.
- На цю “четвірку” працює практично весь екіпаж “Гетьмана Сагайдачного”. Бойовий інформаційний пост висвітлює надводну обстановку в районі плавання корабля, штурмани фрегату капітан-лейтенант Віталій Безуглий та лейтенант Юрій Шайтор, а також флагманський кораблеводій походу Євген Матясов вдень і вночі ведуть навігаційну прокладку, розраховують елементи руху корабля, - повідомив капітан 2-го рангу Олександр Шталтовний.
Велике навантаження також припало на плечі механіків “Гетьмана Сагайдачного”, які забезпечують сталий рух корабля. Зв’язківці, якими на фрегаті командує капітан 3-го рангу Артем Покрищук, разом з флагманським зв’язківцем походу капітаном 2-го рангу Сергієм Галаганом тримають радіо- та супутниковий зв’язок з Україною та з командиром тактичної групи – італійським фрегатом “Грантьєре”, який, у свою чергу, передає поточні результати моніторингу українського корабля командиру постійно діючого оперативного з’єднання кораблів Сил реагування НАТО у Середземному морі. Далі данні опитування торгівельних суден українським кораблем поступають до Морського оперативного центру у Неаполь та до Центру судноплавства НАТО у британському Нортвуді.
Варто зазначити, що український і італійський фрегати досить інтенсивно взаємодіють не тільки за допомогою радіозв’язку, а й за допомогою спеціальної апаратури SEMARCOMM, обмінюючись необхідною інформацією. З борту обох кораблів у повітря постійно піднімаються гелікоптери палубного базування італійський АВ-212 та український Ка-27ПР, які висвітлюють надводну обстановку у районах патрулювання.
Протягом останніх трьох днів український та італійський фрегати вже двічі відпрацьовували завдання з передачі вантажів один одному на ходу. А екіпаж вертольоту Ка-27ПР, який очолює майор Олександр Сурайкін, спромігся це зробити ще й з борта гелікоптеру, який наблизився до палуби італійського фрегату та на спеціальному тросі передав італійцям необхідний вантаж.
6 червня паралельно з моніторингом морських перевезень, українські морські льотчики вже кілька разів відпрацювали доволі складне та відповідальне пошуково-рятувальне завдання з підняття на борт вертольоту людини, що опинилася у воді.
Продовжує тренування на борту “Гетьмана Сагайдачного” і доглядова команда капітана 3-го рангу Володимира Жука, призначенням якої є перевірка, у разі необхідності, підозрілих суден.
Необхідно зазначити, що протягом чотирьох найближчих діб екіпаж “Гетьмана Сагайдачного” продовжуватиме виконання завдань операції НАТО “Активні зусилля”, після чого український фрегат здійснить захід до одного з портів для поповнення запасів води та пального.
Довідка. Антитерористична операція НАТО в Середземному морі “Активні зусилля”. Після терористичних актів в США 11 вересня 2001 року НАТО на практиці застосувала положення Статі 5 Вашингтонського договору. На прохання США Альянс погодився на проведення у Середземному морі антитерористичної операції “Активні зусилля”. Практична фаза операції розпочалася 6 жовтня 2001 року).
Мета операції – боротьба з тероризмом у межах зони проведення операції у Середземному морі шляхом запобігання нелегальним перевезенням морем зброї й боєприпасів, протидії незаконним переміщенням людей та іншій незаконній діяльності з використанням цивільних суден.
Основні завдання операції – патрулювання та контроль за переміщенням кораблів в зоні проведення операції.
Участь України в операції. Україна стала другою після Російської Федерації з країн – не членів НАТО, яка приєдналася до операції “Активні зусилля”.
Основні форми участі ЗС України в операції “Активні зусилля” полягають у функціонуванні на базі штабу Військово-Морських Сил ЗС України Контактного пункту – елементу взаємного обміну інформацією у рамках операції, направлення українського офіцера зв’язку до штабу операції (м.Неаполь, Італія), залучення групи військового персоналу ЗС України для участі в огляді підозрілих суден, направлення кораблів та підрозділів ВМС ЗС України до складу сил, визначених до участі в операції “Активні зусилля”.
З травня по липень 2007 року в операції “Активні зусилля” брав участь корвет ВМС України “Тернопіль”, а у листопаді – грудні минулого року до участі в операції “Активні зусилля” долучався корвет ВМС ЗС України “Луцьк”.

Джерело: http://www.mil.gov.ua/






Модуль не активізовано (module is not installed)

Останні новини

20:49
23-Квіт-2024
Коли Верховна рада заборонить РПЦ в Україні
Верховна Рада, ймовірно, у травні зможе розглянути в другому читанні урядовий законоп
16:38
22-Квіт-2024
Виставка акварельного живопису Марії Рибіної-Ткач «Прозорі барви» в Чернігові
23 квітня о 12.00 в Національному архітектурно-історичному заповіднику «Чернігів стар
08:16
21-Квіт-2024
Конгресвумен Марсі Каптур виступаючи за допомогу Україні процитувала Тараса Шевченка
Під час виступу на підтримку законопроєкту про допомогу Україні, конгресвумен-демокра
21:03
20-Квіт-2024
Конгрес США проголосував за військову допомогу Україні
Трохи статистики голосувань:
1. Конфіскація активів РФ та заборона TikTok — 36
18:46
19-Квіт-2024
Ворожий літак Ту-22МЗ збили на відстані близько 300 кілометрів від України
Один з дальніх бомбардувальників Ту-22М3, які в ніч на 19 квітня здійснювали ракетну
16:13
19-Квіт-2024
Дружба народів: росія використовує студентів з Африки заради пропаганди своєї геополітичної величі
У березні російське Сочі приймало Всесвітній фестиваль молоді. І поки тисячі його уча
10:16
19-Квіт-2024
Дослідження ефективності навчання у приватних школах

Приватна школа в сучасному світі привертає увагу батьк

18:39
18-Квіт-2024
«Хатят лі русскіє вайни»
З таким рефреном звучала давно радянська пісня. Зміст якої полягав у тому, щоби перек
17:25
17-Квіт-2024
Полтавська земля багата на пам’ятки історії: бережімо нашу історію
Полтавська земля багата на пам’ятки історії. Це й не дивно, адже тисячі років тому ту
12:07
17-Квіт-2024
Відбулося засідання штабу з ліквідації наслідків ракетних ударів по Чернігову
Щойно відбулося засідання штабу з ліквідації наслідків ракетних ударів, - повідомляє
Усі новини