реклама партнерів:
Головна » Вакцинація “по-совдепівськи”

Вакцинація “по-совдепівськи”


Коментарі: 0 Медицина

Допомога проекту Європейської України - благодійний внесок
ваша підтримка важлива для незалежного видання
стань патроном
Схоже, що нашу молодь невдовзі знову піддадуть “добровільно-примусовій” вакцинації проти кору та краснухи, яку призупинили 17 травня.
За повідомленням УНІАН, у середу, 4 червня, про необхідність відновити цю профілактичну процедуру на столичній прес-конференції в Міністерстві охорони здоров’я (МОЗ) заявив заступник міністра охорони здоров’я Валерій Бідний. За його словами, всі чиновники зі згаданого відомства вважають, що вакцинацію проти кору та краснухи треба продовжувати, “як і всі інші види вакцинації”.
Маємо неоднозначну та нестандартну ситуацію: з одного боку, медики одностайно наголошують на необхідності проводити цей профілактичний захід задля запобігання можливій епідемії серед української молоді (в чому мають рацію!), а з іншого – звичайні люди не на жарт налякані вакцинаційними “перекосами”, які завершилися фатально. Йдеться передусім про нещодавню смерть 17-річного юнака в Краматорську, про яку декілька тижнів тому “гуділи” всі українські медіа. І хоча те, що причиною смерті хлопця стало саме щеплення, досі не доведено, проте довіру більшості українців до нього цей випадок похитнув катастрофічно. Медики фіксують усе більше й більше відмов від планових вакцинацій. Чим і як відновити довіру людей?
“Передусім потрібно нарешті припинити здійснювати вакцинацію примусовими методами – за вказівкою “згори”, – переконаний завідувач Львівського регіонального психотерапевтичного центру, лікар-психотерапевт Сергій Рослюк. – Будь-який примус завжди викликатиме спротив і в дорослих, і в дітей. Зверніть увагу, як поводиться дворічна дитина під час примусового годування. Здавалося б, батьки роблять добру справу: годують своє маля, коли воно вередує й не хоче їсти. Однак дитина натомість плакатиме, кричатиме й випльовуватиме їжу. Так само і з вакцинацією: вона повинна бути лише добровільною та прийнятною для людей...”
Схожу думку висловив у коментарі “Газеті” й голова етичної комісії Української спілки психотерапевтів, відомий львівський лікар-психотерапевт Борис Дацишин.
“Не можна ставитися до людей, як до бидла! – емоційно заявив він. – У питанні вакцинації має бути тільки індивідуальний підхід, а не масовий і “совдепівський”.
Лікарям варто перевіряти медичну картку кожного школяра, щоб з’ясувати, чи можна робити йому щеплення. А людям треба грамотно пояснити, що таке вакцинація та для чого вона потрібна. Переконати їх, що лише в такий спосіб можна запобігти епідеміям серед їхніх дітей”.
А практикуючий психолог-гуманіст Наталія Ковальчук звернула увагу на те, що в дитячому середовищі справді існує дуже великий ризик зараження кором і краснухою. Тому вакцинація є таки потрібною справою. “Наші люди повинні добре розуміти, що їм украй необхідно захистити своїх дітей перед можливими епідеміями, з’ясувати для себе, до яких невтішних наслідків може призвести ігнорування щеплень. Однак вакцинацію потрібно здійснювати розумними й цивілізованими методами”, – переконана пані Наталія.
Із цим складно не погодитися. Але про яку “цивілізовану вакцинацію” можна говорити, коли навіть у Міністерстві охорони здоров’я планують провести її типовими примусовими методами, наче за часів “покійного” нині СРСР? Так, іще один лікар-психотерапевт, який побажав залишитися неназваним, розповів “Газеті”, що днями один із поважних високопосадовців безапеляційно заявив на всю Україну, мовляв, наше населення має настільки низький інтелект, що вакцинацію можна здійснювати лише силоміць. Як з’ясували, йдеться про заступника міністра охорони здоров’я Валерія Бідного, який під час прес-конференції 4 червня сказав, що “суспільство не готове здійснювати вакцинацію добровільно, оскільки для цього потрібно мати інтелект і розуміння цієї проблеми”.
“Як можна говорити про добровільний і гуманний підхід у проведенні вакцинації, коли в Міністерстві здоров’я працюють такі люди?!” – резонно обурився наш співрозмовник-лікар. Виглядає, що він має слушність, адже такими заявами можна добряче зіпсувати навіть найкращу справу. Тим паче, якщо йдеться про життя та здоров’я майбутнього України – наших дітей і молоді.
Цікаво, що для відбору виробника вакцини, виявляється, проводили тендер, у якому взяли участь три компанії: швейцарська, американська й індійська.
За словами міністерських чиновників, американська компанія не змогла пройти перекваліфікацію Всесвітньої організації охорони здоров’я, швейцарська не зуміла забезпечити необхідні для України обсяги вакцини (пропонували 1,5 млн., а необхідно 8 млн. доз), отож переміг індійський завод.
Водночас інший заступник міністра охорони здоров’я, Володимир Юрченко, повідомив, що робоча комісія при МОЗ із розслідування смерті 17-річного Антона Тищенка в Краматорську продовжує свою роботу, остаточного діагнозу наразі не встановили. Проте ймовірність того, що причиною смерті юнака могла стати вакцинація, чиновник уже заперечив. Тепер комісія встановила, що юнак страждав від ожиріння та серцевої недостатності.

Богдан Мазур
Джерело: Львівська газета», http://www.gazeta.lviv.ua/articles/2008/06/06/31821/






Модуль не активізовано (module is not installed)

Останні новини

18:20
25-Квіт-2024
Міністр Сольський, якого підозрюють в оборудках із землею, подав заяву про відставку
"До Верховної Ради України надійшла заява від Миколи Сольського про відставку з посад
21:23
24-Квіт-2024
Джо Байден підписав законопроект щодо допомоги Україні на понад $60 млрд
Президент США Джо Байден підписав законопроект щодо допомоги Україні на понад $60 млр
20:49
23-Квіт-2024
Коли Верховна рада заборонить РПЦ в Україні
Верховна Рада, ймовірно, у травні зможе розглянути в другому читанні урядовий законоп
16:38
22-Квіт-2024
Виставка акварельного живопису Марії Рибіної-Ткач «Прозорі барви» в Чернігові
23 квітня о 12.00 в Національному архітектурно-історичному заповіднику «Чернігів стар
08:16
21-Квіт-2024
Конгресвумен Марсі Каптур виступаючи за допомогу Україні процитувала Тараса Шевченка
Під час виступу на підтримку законопроєкту про допомогу Україні, конгресвумен-демокра
21:03
20-Квіт-2024
Конгрес США проголосував за військову допомогу Україні
Трохи статистики голосувань:
1. Конфіскація активів РФ та заборона TikTok — 36
18:46
19-Квіт-2024
Ворожий літак Ту-22МЗ збили на відстані близько 300 кілометрів від України
Один з дальніх бомбардувальників Ту-22М3, які в ніч на 19 квітня здійснювали ракетну
16:13
19-Квіт-2024
Дружба народів: росія використовує студентів з Африки заради пропаганди своєї геополітичної величі
У березні російське Сочі приймало Всесвітній фестиваль молоді. І поки тисячі його уча
10:16
19-Квіт-2024
Дослідження ефективності навчання у приватних школах

Приватна школа в сучасному світі привертає увагу батьк

18:39
18-Квіт-2024
«Хатят лі русскіє вайни»
З таким рефреном звучала давно радянська пісня. Зміст якої полягав у тому, щоби перек
Усі новини