реклама партнерів:
Головна » Нова Конституція. Позиції громадянського суспільства Чернігова

Нова Конституція. Позиції громадянського суспільства Чернігова


Коментарі: 0 ПОЛІТИКУМ

Допомога проекту Європейської України - благодійний внесок
ваша підтримка важлива для незалежного видання
стань патроном
10 червня в конференц-залі готелю Придеснянський відбувся круглий стіл «Нова Конституція. Позиції громадянського суспільства».
Захід був останнім з 25-ти круглих столів, що відбулися в усіх регіонах України. 21 червня в Українському домі відбудеться загальнонаціональна Громадянська Асамблея України. В ній візьмуть участь більше 200 громадських організацій. Метою круглого столу було обговорити питання внесення змін до Конституції України, їх доцільність та вчасність, а також основні пункти, що потребують змін.
Захід організувала Громадянська мережа ОПОРА за сприяння Міжнародного фонду «Відродження».

Олександр Ломако: Президент не зміг стати модератором Конституційного процесу!

На початку круглого столу Олександр Ломако зробив короткий огляд конституційного процесу в Україні. Він наголосив, що багато політиків назвали 2008 рік роком нової Конституції. На початку року Віктор Ющенко створив Національну Конституційну раду, до складу якої ввійшли представники парламентських фракцій, експерти, юристи та лише один представник громадянського суспільства – Євген Захаров. Водночас, пан Ломако констатував, що президент не зміг стати модератором конституційного процесу та втратив ініціативу. Остаточно це стало зрозуміло після того, як Конституційний суд визначив неможливим шлях прийняття Конституції на всенародному референдумі в обхід парламенту.
Водночас, на думку Олександра Ломако, більшість політичних сил намагаються зараз переписати Конституцію «під себе», не відводячи під час цього жодної ролі громадськості.
«Безумовно, ми не маємо права допустити цього. Ви бачите до чого призвели необдумані зміни Основного Закону в 2004 році? Система влади розбалансована, відсутня система стримувань та противаг. Ще кілька місяців тому Конституційний процес виглядав незворотнім, а зараз він знову загальмувався. В цій ситуації громадянське суспільство не має права мовчати!», - зазначив модератор круглого столу.
На думку Олександра Ломако, змінювати Конституцію треба зважено після широких дискусій по кожному пункті. В першу чергу, потрібно наповнити змістом систему місцевого самоврядування, змінити виборчу систему, чітко розмежувати рівень компетенції та відповідальності органів влади, зробити незалежною судову гілку влади, дати відповідь на питання підпорядкування правоохоронних органів, запровадити інститут політичної відповідальності та зробити реальним вплив громадянського суспільства на прийняття рішень.
Після цього він запропонував учасникам круглого столу перейшли до обговорення основних питань:
- доцільності та вчасності змін до Конституції;
- визначення основних напрямків, які потребують реформування;
- механізму внесення змін, реалізації та відповідальності за їх виконання.

Юрій Паперний: Зараз суспільство не вимагає змін до Конституції!

На думку керівника проекту «Чернігівський монітор» Юрія Паперного, зараз процес змін до Конституції є політично заангажованим.
«Не можна змінювати Конституцію під час криз та конфліктів!», - наголосив він. Юрій Паперний наголосив, що сьогодні суспільство не вимагає змін Конституції. Водночас, на його думку, ще в Основному Законі, що був прийнятий в 1966 році був закладений необхідний баланс між органами влади. «Це довела минулорічна криза, коли нікому так і не вдалося перетягнути ковдру на себе», - сказав він.
Також Юрій Паперний погодився з тим, що в Конституцію варто внести розділ «Громадянське суспільство», причому, громадські організації повинні взяти участь в його написанні. На думку Юрія Паперного, Конституційний процес окрім іншого може дати відповідь на питання «Де ми зараз перебуваємо і який реальний стан справ у державі?».

Віталій Голець: Потрібно виконувати Конституцію, а не цинічно її паплюжити!

Секретар Чернігівської міської ради Віталій Голець під час виступу акцентував увагу на положеннях, що стосуються місцевого самоврядування.
Так, на його думку, Україна просто повинна виконати зобов’язання щодо реформування місцевого самоврядування, які були взяті перед Радою Європи в 2004 році. «В 2004 році були прийняті зміни до Конституції. За формою правління наша країна з президентсько-парламентської перетворилася на парламентсько-президентську. Але до місцевого самоврядування так і не дійшли!», - сказав він.
На думку Віталія Гольця, українська Конституція являється однією з найбільш сучасних та демократичних в світі. Але замість того, щоб її виконувати, політики намагаються придумати якісь зміни. «Насправді, вони просто паплюжать Основний Закон. Президент – цинічно приймаючи укази, які суперечать Конституції. Верховна Рада – цинічно приймаючи постанову про вибори в Києві. Прем’єр – цинічно приймаючи постанови уряду, які потім скасовуються. А місцеве самоврядування тим часом перебуває в загоні», - з сумом констатував Віталій Голець.

Сергій Соломаха: Треба міняти «реалізаторів», а не Конституцію!

Економічний оглядач газети «Сіверщина», голова об’єднання «Сіверяни» Сергій Соломаха заявив, що не можна міняти Конституцію, коли немає єдності. «Є держави, які не мають Конституції бо є вороги і вони не мають єдності. Наприклад, Ізраїль святкує 60-ту річницю незалежності, але не має Основного Закону». – сказав С. Соломаха.
На його думку, в 1996 році було прийнято нормальну Конституцію, але багато її положень не реалізовується. «Виходить, треба міняти або Конституцію, або «реалізаторів». Вони вважають, що Конституцію. А я, як представник громадянського суспільства, впевнений, що треба міняти «реалізаторів!», - сказав він.
На думку пана Сергія, потрібно спочатку визначитися куди ми рухаємося, а потім приступати до змін Основного Закону. Він виступив за реалізацію положення про персональне голосування депутатів. Також, на думку Соломахи не може бути реального самоврядування, коли немає сильної центральної влади, яка має контролювати.

Олександр Бондарєв: Треба спиратися на букву закону, а не його дух чи запах!

На думку голови Студентського братства Чернігова Олександра Бондарєва, дуже небезпечно викинути одну Конституцію, а на її місце покласти іншу. Це призведе до нелегетимності всіх органів влади та загальних перевиборів.
«Ми повинні виносити на обговорення не те, за що борються політики, а говорити про широкі права, чіткі обов’язки та участь громадськості. Бо політики думають лише про те, хто буде біля корита!», - сказав Олександр Бондарєв. Він висловився за те, що не варто писати нову Конституцію, а просто потрібно виконувати стару!
На його думку, це можливо лише тоді, коли в країні Конституційний суд не прийматиме політичних рішень, а в країні спиратимуться на букву закону, а не його дух чи запах.

Сергій Кнуренко: Великий ризик міняти Конституція, коли йде політична боротьба!

На думку керівника громадського об’єднання «Новий Чернігів» Сергія Кнуренко, Конституція – це певний механізм домовленості влади та громадськості. Він вважає, що дуже небезпечно приймати зміни до Конституції, коли в країні йде суцільна політична боротьба.
Водночас, Сергій Кнуренко зазначив, що тема Конституції, хоч і видається важливою, але насправді неактуальна для людей. «Подивіться, зазвичай на заходи ОПОРИ в Чернігові приходить дуже багато людей, а сьогодні за столом сидить 15 громадських організацій, яким насправді це цікаво», - сказав він. Сергій Кнуренко вважає, що Конституція крім іншого має захистити бізнес. Зокрема, на його думку, у нас зараз ніяким чином незахищене право власності.
Він висловив своє бачення внесення змін до Основного Закону. По-перше, потрібно відмінити зміни, що були прийняті в 2004 році, якщо потрібно, шляхом референдуму. Після цього, слід визначити терміни – коли і як вносити зміни. На думку пана Кнуренка, це має статися після президентських виборів 2010 року.

Геннадій Максак: ми обов’язково маємо вплинути на блок «Громадянське суспільство»

Президент Поліського фонду Міжнародних та регіональних досліджень Геннадій Максак висловився за необхідність міняти всієї Конституції, а не окремих її частин.
На його думку, влада – це механізм, який має працювати на суспільство, а Конституція – паспорт влади. «Нова еліта має жити з новим паспортом», - зазначив Геннадій Максак.
Він нагадав, що ще в 2004 році Венеціанська комісія казала, що багато статей в нашій Конституції в найближчий час призведуть до розбалансування влади. Після того були прийняті зміни, які ще більше погіршили ситуацію. На його думку, це свідчить про те, що Конституція не відповідає сьогоднішнім українським реаліям.
Президент аналітичного центру переконаний, що зараз потрібно створювати всі можливі способи, щоб поміняти Конституцію – і раду при президенті, і комісію у Верховній Раді, і Громадянську Асамблею… На його думку, остання має обов’язково вплинути на прийняття розділу «Громадянське суспільство». !Якщо ми розпорошимо сили і будемо говорити про всі розділи, ми розпорошимо сили і нічого не досягнемо», - сказав він.
Також Геннадій Максак висловився проти того, щоб нова Конституція приймалася на всенародному референдумі, адже дуже складно доступно пояснити її суть.

Олексій Тарасов: Конституція це дуже складний документ!

Голова Чернігівського громадського Комітету захисту прав людини Олексій Тарасов каже, що Конституція – це дуже складний документ, щоб обговорити його за 2 години чи навіть за день.
Він повідомив, що в 1996 році в парламенті Конституція була недостатньо обговореною, тому має дуже багато ляпсусів. «Ми не маємо права допустити повторення цього шляху», - сказав він. Він зупинився на короткому аналізі тих проектів Основного Закону, які він бачив. Так, за словами Олексія Тарасова, вони звужують права людини. Крім того, дуже багато прав забирається у судової гілки влади, а система незалежного фінансування судів практично відсутня.
Крім того, в положення про участь громадських організацій взагалі дуже велика плутанина в назвах. Він рекомендував політикам дуже обережно і зважено підходити до змін Конституції.

Євген Бистрицький: Потрібен механізм відповідальності політиків перед виборцями!

Участь в заході взяв також виконавчий директор Міжнародного фонду «Відродження» Євген Бистрицький. Він подякував організаторам за запрошення та високо оцінив потенціал громадянського суспільства в Чернігові. Крім того, Євген Бистрицький сказав, що рівень дискусії під час круглого столу в Чернігові був дуже високим.
На думку пана Бистрицького, до тих тем, які були обговорені слід додати питання політичної відповідальності влади, проблему недемократичності політичних партій, прозорість прийняття рішень владою, а також надмірних пільг народних депутатів України.
Він коротко зупинився на цілях та порядку денному Громадянської Асамблеї України, яка за підтримки фонду «Відродження» відбудеться 21 квітня в Українському домі.
Представники Чернігівщини будуть представлені на цьому заході в кількості 14 чоловік, які матимуть можливість висловити свою позицію щодо Конституційного процесу.

Джерело: Чернігівський медіа-центр КОЛО.





QR-код посилання на сторінку



Модуль не активізовано (module is not installed)

Останні новини

20:22
28-Бер-2024
Російські спецслужби під прикриттям московського патріархату
Ця війна є цивілізаційною. Без знищення московії як імперії, миру і спокою для Україн
19:46
27-Бер-2024
Пам’яті Героя України Дмитра Романченка з Чернігова
У Небесному війську Захисників України гідне місце займають і уродженці Чернігова — п
19:24
27-Бер-2024
По Харкову вдарили авіабомбами - вперше з 2022-го року
Під ударом Шевченківський район, за інформацією, що перевіряється, ворог застосував д
20:44
26-Бер-2024
П'ять сценаріїв розгортання французьких військ в Україні
Президент Франції Еммануель Макрон своєю заявою про можливе відправлення в Україну за
22:12
25-Бер-2024
Василь Малюк: СБУ обіграла російські спецслужби по всіх ключових напрямках
З початку повномасштабного вторгнення Служба безпеки України значно посилила напрям к
21:20
25-Бер-2024
росіяни вчергове вдарили по Одесі балістикою
Коротко про одеські новини сьогодні.
Росіяни вчергове вдарили по нам балістико
20:29
25-Бер-2024
Війська росії захопили нові території на сході України
Армія Росії просунулася вперед практично на всіх ділянках фронту, де вона штурмує. Пр
20:11
24-Бер-2024
У Чернігові згадали заповіти В’ячеслава Чорновола
24 березня у Чернігові, в Музеї боротьби за відновлення незалежності України на Черні
16:27
24-Бер-2024
Оборонці України - неймовірні!
Ефективність використання засобів, які є в нашому розпорядженні - безпрецедентна. Для
21:09
23-Бер-2024
На Львівщині згорів деревʼяний храм Святого Михаїла
На Стрийщині вогнеборці ліквідували пожежу в дерев’яній церкві
23 березня о 10
Усі новини