реклама партнерів:
Головна » Український фрегат “Гетьман Сагайдачний” виконує завдання операції НАТО “Активні зусилля”. Фото

Український фрегат “Гетьман Сагайдачний” виконує завдання операції НАТО “Активні зусилля”. Фото


Коментарі: 0 ПОДІЇ

Допомога проекту Європейської України - благодійний внесок
ваша підтримка важлива для незалежного видання
стань патроном
Флагман Військово-Морських Сил Збройних Сил України фрегат “Гетьман Сагайдачний”, екіпаж якого на початку червня приступив до виконання завдань операції НАТО “Активні зусилля”, завершив перше патрулювання визначених районів Середземного моря.
Відповідно до плану командування морського компоненту Об’єднаних Збройних сил НАТО “Південь” (Неаполь, Італія), в оперативному підпорядкуванні якого на час двомісячної участі в операції перебуває український фрегат, першу декаду безпосередньої роботи у морі “Гетьман Сагайдачний” провів одразу у двох середземноморських районах, які характеризуються досить інтенсивним судноплавством.
Як повідомив Управлінню прес-служби Міністерства оборони України з борту фрегату “Гетьман Сагайдачний” начальник відділу новин та кореспондентської мережі газети “Флот України” капітан 2-го рангу Олександр Шталтовний, головний обсяг роботи з попередження “нелегальної активності” у Середземномор’ї ліг на плечі операційної групи нашого корабля, до якої входять операційні офіцери корабля старші лейтенанти Андрій Абремський та Олексій Федченко, а також оператори радіозв’язку капітан-лейтенант Сергій Ракітянський та старший мічман Сергій Рябцев.
Протягом декади перебування фрегата у морі ця англомовна “четвірка” опитала близько ста торговельних суден, серед яких танкери, суховантажі та пасажирські судна. На шляху українського фрегату навіть зустрілось судно всесвітньої екологічної громадської організації “Грінпіс” з намальованою на зеленому борту радугою, яке було вирішено не опитувати.
– Було кілька епізодів, коли деякі судна дійсно викликали до себе певний інтерес. У цих ситуаціях ми або змінювали курс з метою підійти до судна ближче, або піднімали у повітря наш гелікоптер, екіпаж якого здійснював зовнішній огляд “іноземців” та доповідав на фрегат дані, що нас цікавлять, – розповів командир “Гетьмана Сагайдачного” капітан 3 рангу Антон Гелунов.
За його словами, згодом з’ясовувалось, що підстав для турбувань стосовно транспортування цими суднами якихось нелегітимних вантажів нема.
– Відповідно, підозрілі за критеріями, прийнятими у НАТО, судна у нашій статистиці поки що відсутні. Але це не означає, що наше чергування було даремним. Позбавлення будь-яких підозр – це теж результат, і результат позитивний. Адже сенс операції – саме у попередженні терористичних дій та у сприянні загальній безпеці та стабільності у цій морській акваторії, що, в свою чергу, позитивно впливає на торгівлю та економічну діяльність, – підкреслив командир фрегату.
Варто зазначити, що внесок українських військових моряків у загальний результат операції “Активні зусилля” забезпечує рутинна, цілодобова робота корабельних “операційників”. Вивчення спеціальних повідомлень, що циркулюють натівською мережею сповіщень, визначення суден, що слід опитати у радіомережі, власне їх опитування, а за необхідності – і повторне, більш прискіпливий “радіосеанс”, заповнення відповідних протоколів, підтримання радіоконтакту з командиром тактичної групи – це перелік їх обов’язків.
– Я задоволений, що корабельний операційний персонал швидко втягнувся у належний робочий ритм, – прокоментував хід виконання завдань операції один з найдосвідченіших операційних офіцерів українського флоту старший лейтенант Андрій Абремський, який вже вчетверте за останні півтора роки працює у Середземному морі. – Опитування, звітування, вирішення поточних питань з командиром тактичної групи – все відбувається за стандартами, прийнятими в Альянсі. Загалом всі ми, працюючи єдиною командою, прагнемо підтримувати високий коефіцієнт корисної дії нашої роботи, – додав він.
У свою чергу, оператор радіозв’язку капітан-лейтенант Сергій Ракітянський наголосив на великій відповідальності під час роботи у радіомережі.
– Капітани суден та їхні помічники, як правило, з розумінням ставляться до натівських процедур опитування. Діалог проводимо виключно англійською. Разом з цим, у міжнародних УКХ-каналах дуже багато російської, адже під фрахтом ходять багато російських та українських моряків. Коли вони дізнаються, що під прапором НАТО працює український фрегат, дивуються та, як правило, бажають щасливого плавання. Так чи інакше, ми чесно робимо свою справу та завжди дуже коректно поводимось в радіоефірі. Головне для нас – якісне виконання завдань операції, – зазначив він.
Протягом десяти діб перебування у морі український фрегат багато взаємодіяв з командиром своєї тактичної групи – італійським фрегатом “Грантьєре”. Екіпажі обох кораблів співпрацювали не тільки у радіо- та комп’ютерній мережах, обмінюючись необхідною інформацією про надводну обстановку у районах патрулювання. В рамках операції кораблі передавали один одному вантажі по синтетичних кінцях на ходу та за допомогою гелікоптерів АВ-212 та КА-27ПР, коли гелікоптер наближається до вертолітного майданчика фрегата та на спеціальному тросі передає необхідний вантаж.
У “повітряних” епізодах дуже добре показали себе українські вертолітники полковник Володимир Хоменко, майор Олександр Сурайкін, старший лейтенант Володимир Тетерев. Вони ж забезпечували виконання такого досить складного пошуково-рятувального завдання, як рятування людини, що впала за борт. У навчанні також взяли участь інструктор рятувальної парашутно-десантної групи Військово-Морських Сил ЗС України прапорщик Валентин Ковальчук та бортовий фельдшер-рятувальник прапорщик Віктор Чупрун, які спочатку на низьких висотах польоту гвинтокрилої машини по черзі стрибали у море, а потім також по черзі піднімали один одного за допомогою спеціальної вертолітної лебідки.
– Навчання було досить складним, без умовностей. Тут, у відкритому морі, нема рідних берегів, біля яких ми зазвичай тренуємось, нема човнів, що тебе страхують. Після стрибка з гелікоптера ти – один у воді і чекаєш тільки на рятувальника, що спускається за тобою на спеціальній лебідці. Нам було вкрай необхідно провести це навчання. Адже протягом середземноморського походу ми маємо бути готовими, якщо знадобиться, провести справжню рятувальну операцію, – прокоментував епізод прапорщик Валентин Ковальчук.
Варто додати, що на даний час Фрегат Військово-Морських сил ЗС України “Гетьман Сагайдачний” заправляється у базі логістичного забезпечення НАТО Суда-Бей. За словами командира походу командира бригади надводних кораблів Військово-Морських Сил ЗС України капітана 2 рангу Сергія Савченка, після поповнення запасів пального та води за кілька діб корабель знову приступить до моніторингу морських перевезень.

Джерело: прес-служба МО України, http://www.mil.gov.ua/







Модуль не активізовано (module is not installed)

Останні новини

17:25
17-Квіт-2024
Полтавська земля багата на пам’ятки історії: бережімо нашу історію
Полтавська земля багата на пам’ятки історії. Це й не дивно, адже тисячі років тому ту
12:07
17-Квіт-2024
Відбулося засідання штабу з ліквідації наслідків ракетних ударів по Чернігову
Щойно відбулося засідання штабу з ліквідації наслідків ракетних ударів, - повідомляє
11:43
17-Квіт-2024
Ракетна атака рашистів по Чернігову: загиблі і багато поранених
У місті Чернігів триває рятувальна операція. Три ракетні удари по центру міста. Зруйн
19:25
16-Квіт-2024
Україна завдає росії потужні удари у відповідь!
Попри всю складність із боєприпасами, Україна завдає росії потужні удари у відповідь.
19:50
15-Квіт-2024
Харківщина. росіяни вдарили по Липецькій громаді: вбили двох та поранили чотирьох людей
Керованою авіабомбою по школі - ворог продовжує знищувати все живе. В селі Лук'янці п
20:41
14-Квіт-2024
У Києві перевірять законність розміщення церков Московського Патріархату на 73 земельних ділянках
У столиці перевірять законність розміщення на 73 комунальних земельних ділянках храмі
20:18
13-Квіт-2024
В Естонії планують визнати РПЦ терористичною організацією
Міністр внутрішніх справ Естонії Лаурі Ляенеметс має намір запропонувати парламенту к
21:38
11-Квіт-2024
Росіяни системно знищують нашу енергетичну систему
Це частина геноцидних практик- атаки на критичну інфраструктуру.
Ми повинні ак
20:45
10-Квіт-2024
Масована атака на Харківщину - троє загиблих, серед них дитина
Удар по Липцях, посеред дня росіяни атакували продуктовий магазин та аптеку, там здій
08:49
09-Квіт-2024
Жовтнева: в одному з сіл Чернігівщини залишили комуністичну назву вулиці
До 27 квітня цього року завершується другий етап очищення публічного простору від сим
Усі новини