реклама партнерів:
Головна » Погляд на сучасний Гомель очима чернігівських профспілок

Погляд на сучасний Гомель очима чернігівських профспілок


Коментарі: 0 СОЦІУМ

Допомога проекту Європейської України - благодійний внесок
ваша підтримка важлива для незалежного видання
стань патроном
В травні 2008 року виповнилося вже 15 років з часу підписання Договору про співробітництво між Федерацією профспілкових організацій Чернігівської області, Федерацією профспілок Брянської області і Гомельським обласним об’єднанням профспілок. Мабуть прийшов час проаналізувати проведену роботу та визначити, в якому ключі необхідно продовжувати співпрацю. За цей період обласними профцентрами зроблено чимало для зміцнення профспілкового руху в своїх регіонах, мотивації профспілкового членства, навчання і підготовки кадрів. І ось делегація профспілкових керівників на чолі з головою Федерації профспілкових організацій Чернігівської області Володимиром Струком їде на гостинну Гомельську землю для зустрічі зі своїми колегами.
Останнім часом ми чуємо діаметрально різні думки стосовно життя в Білорусі. Та мабуть істина як завжди десь посередині: у країни є своя специфіка, свої успіхи і негаразди. Але про все по-черзі. Чим же зустріла нас „Північна сусідка”? Насамперед чистотою міст, сіл, лісів. Мабуть нам, звиклим до бруду на вулицях і газонах, важко в таке повірити, але там люди НЕ СМІТЯТЬ. Проте повернемося до мети поїздки нашої делегації. Отже як вона проходила і які її результати? Передусім варто сказати про зустріч чернігівців з керівниками обласних галузевих структур та працівниками Гомельського об’єднання профспілок (голова – Леонід Барабанов), керівником Федерації профспілок Брянської області Михайлом Балабком та представниками засобів масової інформації. Багато було сказано за час спілкування профспілкових лідерів трьох областей. Зокрема надзвичайно цікавими були виступи учасників зустрічі щодо соціального партнерства. Для прикладу: Брянська Федерація профспілок підписали угоду про співпрацю і співробітництво з обласною прокуратурою на 2008-2010 роки. Представники Гомельського об’єднання профспілок розповіли про основні пункти діючої Регіональної угоди, яка зацікавила конкретністю кроків по її виконанню і рівнем співпраці з органами держаної влади. Голови обласних галузевих організацій профспілок Чернігівської області відвідали відповідні обкоми Гомельського об’єднання профспілок. В ході зустрічей був проведений аналіз співпраці регіональних профцентрів за останні роки.
За підсумками проведених зустрічей і неформального спілкування, учасники відобразили спільне бачення подальшої співпраці в рамках Договору про співробітництво Федерації профспілок Брянської області, Федерації профспілкових організацій Чернігівської області і Об’єднання профспілок Гомельської області. Документ передбачає регулярне проведення спільних зустрічей із запрошенням представників органів державної влади і роботодавців, обмін молодіжними профспілковими делегаціями, розробку заходів для формування єдиного інформаційного простору профспілок, проведення спільної науково-практичної конференції з актуальних питань профспілкового руху та ін.
Наступна з низки запланованих зустрічей відбулася на виробничому об’єднанні „Гомсєльмаш”. Профспілкові лідери Чернігівщини мали змогу поспілкуватися з профактивом цього промислового гіганта. Зокрема голова місцевого профкому Петро Ахраменко розповів про стан справ на підприємстві в цілому і в профкомі зокрема. Так ще декілька років тому підприємство „лежало” і особливих надій на відродження не було. Але, на щастя, ситуацію виправили і знову підняли „Гомсєльмаш” на колишній рівень. Зараз на підприємстві працює 17,5 тис. людей. Продукція підприємства (а це сільгосптехніка) завоювала своїх покупців вже в більш ніж 20 країнах світу. Майже всі працівники є членами профспілки. Профком в свою чергу приділяє велику увагу роботі з молоддю, проявляють особливу турботу про ветеранів виробництва.
Організатори зустрічі підготували для членів делегації оглядові відвідання декількох знакових для Гомельщини місць. Одне з них – Республіканський центр радіаційної медицини і екології людини, який є унікальним закладом свого профілю на території СНД, як за рівнем медичного обладнання так і кваліфікації персоналу. Окрім цього, були організовані поїздки в музей Військової слави (м. Гомель) та музей народної художньої творчості (м. Вєтка). Відбулося вшанування пам’яті постраждалих біля пам’ятника похованим селам Вєтковського району (після катастрофи на ЧАЕС). Окремо варто сказати про музей народної творчості, фонди якого зараз налічують близько 8000 експонатів, багато з яких є унікальними (ікони, рушники, різьблені вироби, стародруки). При місцевій школі діє Центр ткацтва рушників, який надав друге дихання розвитку знаменитої вєтківської майстерності.
Перед від’їздом додому члени нашої делегації мали змогу ознайомитися з роботою Гомельського навчально-методичного центру профспілок, який проводить активну роботу по комп’ютеризації навчального процесу, розробці нових навчальних програм і методичних посібників. Цікавим є досвід Центру в плані підходу до організації навчання профспілкових лідерів з охорони праці і промислової безпеки.

Віталій Копиш, провідний спеціаліст навчального відділу підприємства “Навчально-методичний центр” Федерації профспілкових організацій Чернігівської області






Модуль не активізовано (module is not installed)

Останні новини

00:31
27-Квіт-2024
10 найпопулярніших застосунків для смартфонів у цьому році

Глобалізація інтернет-середовища призвела до того, що окремі застосунки мають стаб

21:02
26-Квіт-2024
Резонансне ДТП у Броварах: правоохоронці затримали Майбоженка
Затримано посадовця РДА Київщини, який скоїв ДТП з чотирма постраждалими

18:20
25-Квіт-2024
Міністр Сольський, якого підозрюють в оборудках із землею, подав заяву про відставку
"До Верховної Ради України надійшла заява від Миколи Сольського про відставку з посад
21:23
24-Квіт-2024
Джо Байден підписав законопроект щодо допомоги Україні на понад $60 млрд
Президент США Джо Байден підписав законопроект щодо допомоги Україні на понад $60 млр
20:49
23-Квіт-2024
Коли Верховна рада заборонить РПЦ в Україні
Верховна Рада, ймовірно, у травні зможе розглянути в другому читанні урядовий законоп
16:38
22-Квіт-2024
Виставка акварельного живопису Марії Рибіної-Ткач «Прозорі барви» в Чернігові
23 квітня о 12.00 в Національному архітектурно-історичному заповіднику «Чернігів стар
08:16
21-Квіт-2024
Конгресвумен Марсі Каптур виступаючи за допомогу Україні процитувала Тараса Шевченка
Під час виступу на підтримку законопроєкту про допомогу Україні, конгресвумен-демокра
21:03
20-Квіт-2024
Конгрес США проголосував за військову допомогу Україні
Трохи статистики голосувань:
1. Конфіскація активів РФ та заборона TikTok — 36
18:46
19-Квіт-2024
Ворожий літак Ту-22МЗ збили на відстані близько 300 кілометрів від України
Один з дальніх бомбардувальників Ту-22М3, які в ніч на 19 квітня здійснювали ракетну
16:13
19-Квіт-2024
Дружба народів: росія використовує студентів з Африки заради пропаганди своєї геополітичної величі
У березні російське Сочі приймало Всесвітній фестиваль молоді. І поки тисячі його уча
Усі новини