реклама партнерів:
Головна » Чернігівщина. Україна назавжди могла втратити рідкісні книги, надруковані старослов’янською мовою

Чернігівщина. Україна назавжди могла втратити рідкісні книги, надруковані старослов’янською мовою


Коментарі: 0 Кримінал

Допомога проекту Європейської України - благодійний внесок
ваша підтримка важлива для незалежного видання
стань патроном
Питанням боротьби з незаконним вивезенням за кордон історико-культурного надбання України була присвячена прес-конференція, що відбулась на Чернігівській митниці.
Як зазначив заступник начальника митниці Петро Іванович Гуща - одним з основних завдань, що покладені на митні органи є правоохоронна робота, тобто здійснення заходів, пов’язаних із виявленням, розкриттям, припиненням, профілактикою порушень митних правил та запобігання таким порушенням та створення дієвого механізму протидії митним правопорушенням.
Протягом 5 місяців поточного року порушено 12 кримінальних справ, вартість предметів контрабанди по яких складає майже 3,5 мільйони гривень.
За фактами правопорушень працівниками оперативних підрозділів митниці складено 358 протоколів про порушення митних правил, вартість предметів правопорушення по яких становить 8,2 мільйони гривень. Загалом, протягом 5 місяців поточного року виявлено митних правопорушень на 16% більше ніж в минулому, а питома вага вартості реально вилучених предметів правопорушень від їх загальної вартості збільшилась з 24% в минулому році до 73% в поточному.
Дуже актуальним залишається питання незаконного переміщення через кордон наркотичної речовини. З початку року особовим складом Чернігівської митниці виявлено та припинено 16 фактів незаконного переміщення через митний кордон України наркотичних засобів та психотропних речовин, за якими митницею порушено 6 кримінальних справ.
Матеріали 4-х адміністративних справ передані в УСБУ у Чернігівській області, де також було порушено 4 кримінальні справи за ознаками контрабанди наркотичних засобів.
Також у 2008 році особовим складом митниці виявлено та припинено 9 фактів незаконного переміщення через митний кордон боєприпасів та холодної зброї, по одному з них митницею порушено кримінальну справу за ознаками контрабанди холодної зброї.
Не припиняються спроби нелегального вивезення за межі України предметів старовини. Цього року були попереджені спроби вивезення 11-ти друкованих видань від 1700 до 1915 років випуску, ордену „Червоної Зірки”, чотирнадцяти ювілейних медалей та двох пам’ятних знаків «Pablo Neruda 1904-1973», порцелянової статуетки з клеймом мануфактури 1764 року.
Як правило усі ці випадки були виявлені у міжнародному автомобільному пункті пропуску „Нові Яриловичі” на „зеленому коридорі” за участю громадян Росії, Білорусі та України.
Друковане видання „ФАУСТЪ” опера Ш.Гуно, 1915 року видання вивозила до Білорусі громадянка України. Згідно з експертним висновком Чернігівської обласної наукової бібліотеки ім.В.Г.Короленка книга належить до історико-культурних цінностей. Її вивезення за межі країни можливе лише за умови отримання дозволу Державної служби контролю за переміщенням культурних цінностей через державний кордон України.

Назавжди могла втратити Україна рідкісні книги, надруковані старослов’янською мовою, що є пам’ятками друку першої половини 18- 19 століть та належать до історико-культурних цінностей:
- „Собрание вещей изрядных, обретающихся во всех главизнах книги сея”, типографія Києво-Печерської Лаври, 1710 рік, містить у собі житія Святих Отців Києво-Печерської Лаври й оцінена експертною комісією у 15000 гривень,
- „О служении и чиноположениях православных греко-росийской церкви” 1741 року видання (оцінена у 500 гривень),
- „Псалтырь” Почаєв, типографія Почаєво-Успенської Лаври, 1894 рік (оцінена у 150 гривень),
- „Сборник, собрание некоторых молений, на всякий день потребных”, типографія Києво-Печерської Лаври 1901 рік (зважаючи на пошкодження оцінена у 20 гривень).
- „Священные песнопения из чина малого и великого освящения воды”, Чернігів, Єпархіальна типографія, 1915 рік, не визнана історико-культурною цінністю у масштабах країни, проте книга має цінність для Чернігівщини, як краєзнавче видання.

Інформацію про зміни у порядку митного оформлення транспортних засобів, що відбулись після вступу України до СОТ, представив начальник відділу митного оформлення №3 Сергій Іванович Близнюк.
У зв’язку із вступом України до СОТ, відповідно до вимог статті 31 Закону України від 06.07.2005 № 2739-IV „Про деякі питання ввезення на митну територію України та реєстрації транспортних засобів” втратила чинність стаття 1 цього ж Закону.
Тобто, починаючи з 16.05.2008 року дозволяється ввозити на митну територію України транспортні засоби за кодами УКТЗЕД 8701 20, 8702 – 8705 (сидільні тягачі, автобуси, легкові автомобілі, вантажні автомобілі та автомобілі спеціального призначення) без обмежень за віком виготовлення.
Це положення не стосується мотоциклів та тракторів, на які Постановою Кабінету міністрів України від 31.05.1994 року № 341 ”Про затвердження Правил ввезення транспортних засобів на територію України” встановлено обмеження по віку не старше 8 років.
Крім цього в зв’язку із вступом України до СОТ Верховною Радою України були внесені зміни до Митного тарифу України – введені пільгові ставки ввізного мита у розмірі 10 %. Але пільгові ставки можуть застосовуватись лише при ввезенні транспортних засобів юридичними особами. Для фізичних осіб ставка ввізного мита залишилась без змін 25 %.
Сергій Близнюк проінформував також, що відповідно до наказу Держмитслужби України від 30.05.2008 № 574 „Про організацію роботи відділів оформлення транспортних засобів, що ввозяться в Україну громадянами та підлягають реєстрації в органах ДАІ МВС України” змінена зона діяльності Новгород-Сіверської митниці в частині оформлення транспортних засобів, що належать громадянам. Таким чином з 24.06.2008 року громадяни, що проживають на території Бахмацького, Борзнянського, Коропського, Новгород-Сіверського, Семенівського і Талалаївського районів Чернігівської області будуть здійснювати митне оформлення транспортних засобів в Чернігівській митниці.

Джерело: прес-служба митниці – С.Стрижак.






Модуль не активізовано (module is not installed)

Останні новини

18:20
25-Квіт-2024
Міністр Сольський, якого підозрюють в оборудках із землею, подав заяву про відставку
"До Верховної Ради України надійшла заява від Миколи Сольського про відставку з посад
21:23
24-Квіт-2024
Джо Байден підписав законопроект щодо допомоги Україні на понад $60 млрд
Президент США Джо Байден підписав законопроект щодо допомоги Україні на понад $60 млр
20:49
23-Квіт-2024
Коли Верховна рада заборонить РПЦ в Україні
Верховна Рада, ймовірно, у травні зможе розглянути в другому читанні урядовий законоп
16:38
22-Квіт-2024
Виставка акварельного живопису Марії Рибіної-Ткач «Прозорі барви» в Чернігові
23 квітня о 12.00 в Національному архітектурно-історичному заповіднику «Чернігів стар
08:16
21-Квіт-2024
Конгресвумен Марсі Каптур виступаючи за допомогу Україні процитувала Тараса Шевченка
Під час виступу на підтримку законопроєкту про допомогу Україні, конгресвумен-демокра
21:03
20-Квіт-2024
Конгрес США проголосував за військову допомогу Україні
Трохи статистики голосувань:
1. Конфіскація активів РФ та заборона TikTok — 36
18:46
19-Квіт-2024
Ворожий літак Ту-22МЗ збили на відстані близько 300 кілометрів від України
Один з дальніх бомбардувальників Ту-22М3, які в ніч на 19 квітня здійснювали ракетну
16:13
19-Квіт-2024
Дружба народів: росія використовує студентів з Африки заради пропаганди своєї геополітичної величі
У березні російське Сочі приймало Всесвітній фестиваль молоді. І поки тисячі його уча
10:16
19-Квіт-2024
Дослідження ефективності навчання у приватних школах

Приватна школа в сучасному світі привертає увагу батьк

18:39
18-Квіт-2024
«Хатят лі русскіє вайни»
З таким рефреном звучала давно радянська пісня. Зміст якої полягав у тому, щоби перек
Усі новини