реклама партнерів:
Головна » Український фрегат “Гетьман Сагайдачний” запеленгував три підозрілі судна, якими цікавиться НАТО

Український фрегат “Гетьман Сагайдачний” запеленгував три підозрілі судна, якими цікавиться НАТО


Коментарі: 0 ПОДІЇ

Допомога проекту Європейської України - благодійний внесок
ваша підтримка важлива для незалежного видання
стань патроном
Екіпаж фрегата Військово-Морських сил Збройних Сил України “Гетьман Сагайдачний”, який півтора місяця тому вийшов з Севастополя для несення бойової служби у Середземному морі, продовжує успішно виконувати завдання операції НАТО з виявлення та попередження терористичних дій “Активні зусилля”.
Нагадаємо, що головна мета операції “Активні зусилля” полягає в унеможливленні діяльності у Середземному морі міжнародних терористичних організацій, зокрема, здійснення нелегальних морських перевезень з найбільш загрозливих напрямків – Близького Сходу, Північної Африки, протоки Гібралтар та з Чорного моря. Йдеться про перешкоджання незаконному обігу зброї та боєприпасів, вибухових речовин, зброї масового ураження, перевезенню наркотиків, а також доставці нелегальних мігрантів, що є основними джерелами фінансування діяльності міжнародних терористичних організацій.
Як повідомив з борту українського корабля офіцер по зв’язках з громадськістю походу капітан 2 рангу Олександр Шталтовний, протягом двох останніх діб екіпажем українського фрегата були запеленговані три торговельні судна, які свого часу з тих чи інших причин потрапили до поля зору та, відповідно, спеціального переліку НАТО.
За словами головного операційного офіцера походу старшого лейтенанта Андрія Абремського, у Середземному морі між учасниками операції та штабом “Активних зусиль”, що знаходиться у Неаполі, циркулює оперативна інформація щодо поточної обстановки, яка стосується торговельного судноплавства.
– Ми аналізуємо ці електронні дані та звіряємо їх з результатами висвітлення надводної обстановки, що її у визначеному районі чергування здійснює наш корабель. Протягом двох останніх діб на радарах “Гетьмана Сагайдачного” з’явилось три торговельні судна, якими цікавиться НАТО. Два з них перебували у територіальних водах однієї з середземноморських країн, де очікували дозвіл на вхід до іноземного порту. Третє судно рухалось, але на дуже великій відстані від нашого корабля, – розповів старший лейтенант Андрій Абремський.
Начальник похідного штабу – командир бригади надводних кораблів Військово-Морських сил ЗС України капітан 2 рангу Сергій Савченко поінформував, зважаючи на зазначені обставини (перебування у територіальних водах та велику відстань до судна) командуванням походу було прийнято рішення не здійснювати активних контрольних дій (опитування чи догляду) у відношенні зазначених суден, а доповісти про ці судна встановленим порядком командиру тактичної групи – фрегату італійських ВМС “Грантьєре”. У свою чергу, з італійського фрегату поточні результати роботи “Гетьмана Сагайдачного” були доведені до командира постійно діючого оперативного з’єднання кораблів Сил реагування НАТО у Середземному морі. Згідно з діючим у рамках операції алгоритмом, інформація з українського корабля поступила до Морського оперативного центру у Неаполі та до Центру судноплавства НАТО, що у Нортвуді (Великобританія).
– Всі учасники операції діють згідно зі своїми повноваженнями в ієрархічній структурі сил, задіяних в “Активних зусиллях”. Що стосується нашої роботи по трьох згаданих суднах, то вони не були класифіковані як “підозрілі” внаслідок спостережень за ними або їхнього опитування нашим кораблем – статус підозрілого судна кожному з них був вже присвоєний НАТО раніше. Тобто, цими торговельними суднами Альянс цікавився ще до початку нашої участі в операції. Волею долі ці судна з’явились у “середземці”, і їх запеленгував наш корабель, про що ми доповіли по команді, – прокоментував хід участі “Гетьмана Сагайдачного” в середземноморській операції командир українського фрегата капітан 3 рангу Антон Гелунов.
Він також додав, що подальша доля запеленгованих українським фрегатом суден вирішуватиметься у штабі операції.
– У будь-якому разі ми спрацювали чітко, швидко, а головне, за встановленими натівськими процедурами, – підкреслив капітан 3 рангу Антон Гелунов.
У свою чергу, командир походу – начальник Центру морських операцій Військово-Морських сил ЗС України капітан 2 рангу Денис Березовський підкреслив, що дії, виконані у відношенні до трьох торговельних суден, які привернули до себе інтерес НАТО, свідчать про уважну та злагоджену роботу екіпажу українського фрегата.
– Щодоби наші операційні офіцери, розрахунок радіотехнічної бойової частини корабля відстежують параметри руху кількох десятків суден, що з’являються у районі патрулювання “Гетьмана Сагайдачного”. Всі ці дані треба поєднувати з поточною інформацією, що циркулює у системі сповіщень у рамках середземноморської операції НАТО. Це велика аналітична робота, яка вимагає повної концентрації уваги. Поки що нам не довелося класифікувати підозріле судно, але для нас головне ─ адекватно реагувати на обстановку у морі. Тому вважаю, що у випадках із трьома суднами з переліку НАТО наш персонал зробив те, що і був зобов’язаний зробити, – зазначив він.
Командир походу також висловив переконання, що якщо у разі необхідності командуванням операції буде наданий відповідний дозвіл на більш прискіпливі опитування і навіть проведення доглядових операцій, екіпаж діятиме більш активно та наполегливо.
– Принаймні, ми готові до цього, – підкреслив капітан 2 рангу Денис Березовський.
Оцінюючи підсумки першої половини тримісячної бойової служби фрегата, начальник Центру морських операцій ВМС ЗС України відзначив високий коефіцієнт корисної дії роботи, проведеної екіпажем флагмана українського флоту. На думку командира походу, це стало можливим завдяки високій корабельній організації на “Гетьмані Сагайдачному”.
Як повідомив капітан 2 рангу Денис Березовський, за час виходу із Севастополя фрегат пройшов більше 7 тисяч морських миль, його екіпажем опитано близько 190 торговельних суден. За торговельним судноплавством безпосередньо слідкують розрахунок бойового інформаційного посту фрегата та операційні офіцери. На них працює практично весь екіпаж: вахтові офіцери, штурмани, зв’язківці, механіки, а також похідна група морської авіації флоту. З Батьківщиною та з натівськими партнерами підтримується сталий зв’язок. На фрегаті лунають навчальні тривоги, проводяться корабельні бойові навчання та тренування рятувальників, несе службу підрозділ протидиверсійного загону флоту.
Варто додати, що на даний момент фрегат “Гетьман Сагайдачний” розпочав чергове повернення до бази логістичного забезпечення НАТО Суда-Бей, де його екіпаж зможе поповнити запаси пального та води. Після цього український корабель вкотре вийде на патрулювання визначених районів Середземного моря.

Джерело: http://www.mil.gov.ua/






Модуль не активізовано (module is not installed)

Останні новини

17:25
17-Квіт-2024
Полтавська земля багата на пам’ятки історії: бережімо нашу історію
Полтавська земля багата на пам’ятки історії. Це й не дивно, адже тисячі років тому ту
12:07
17-Квіт-2024
Відбулося засідання штабу з ліквідації наслідків ракетних ударів по Чернігову
Щойно відбулося засідання штабу з ліквідації наслідків ракетних ударів, - повідомляє
11:43
17-Квіт-2024
Ракетна атака рашистів по Чернігову: загиблі і багато поранених
У місті Чернігів триває рятувальна операція. Три ракетні удари по центру міста. Зруйн
19:25
16-Квіт-2024
Україна завдає росії потужні удари у відповідь!
Попри всю складність із боєприпасами, Україна завдає росії потужні удари у відповідь.
19:50
15-Квіт-2024
Харківщина. росіяни вдарили по Липецькій громаді: вбили двох та поранили чотирьох людей
Керованою авіабомбою по школі - ворог продовжує знищувати все живе. В селі Лук'янці п
20:41
14-Квіт-2024
У Києві перевірять законність розміщення церков Московського Патріархату на 73 земельних ділянках
У столиці перевірять законність розміщення на 73 комунальних земельних ділянках храмі
20:18
13-Квіт-2024
В Естонії планують визнати РПЦ терористичною організацією
Міністр внутрішніх справ Естонії Лаурі Ляенеметс має намір запропонувати парламенту к
21:38
11-Квіт-2024
Росіяни системно знищують нашу енергетичну систему
Це частина геноцидних практик- атаки на критичну інфраструктуру.
Ми повинні ак
20:45
10-Квіт-2024
Масована атака на Харківщину - троє загиблих, серед них дитина
Удар по Липцях, посеред дня росіяни атакували продуктовий магазин та аптеку, там здій
08:49
09-Квіт-2024
Жовтнева: в одному з сіл Чернігівщини залишили комуністичну назву вулиці
До 27 квітня цього року завершується другий етап очищення публічного простору від сим
Усі новини