реклама партнерів:
Головна » Полтавщина. У Лубнах перейменовано вулиці, які носили назви, пов’язані з тоталітарним режимом

Полтавщина. У Лубнах перейменовано вулиці, які носили назви, пов’язані з тоталітарним режимом


Коментарі: 0 ПОЛІТИКУМ

Допомога проекту Європейської України - благодійний внесок
ваша підтримка важлива для незалежного видання
стань патроном
Ряд вулиць Лубен, назви яких були пов’язані з тоталітарним режимом, перейменовані за рішенням сесії Лубенської міської ради.
Зокрема, вулиця Леніна відтепер носить ім’я Ярослава Мудрого, площа Жовтнева перейменована на Ярмаркову, площа Революції – на площу Слави, вулиця Карла Маркса – на Монастирську, К.Лібкнехта – на Старотроїцьку, Дзержинського – на Василя Барки, Патріса Лумумби – на Яблуневу, С.Разіна – на Хорольський спуск, Р.Люксембург – на Г.Сковороди, Енгельса – на Паркову, Калініна – на Калинову, Г.Димитрова - на П.Калнишевського, Воровського – на Гетьмана Дорошенка, Котовського – на Анни Керн, Червоні казарми – на Вишневецьких, Куйбишева - на Людмили Руденко.
Ініціаторами перейменування виступили міський голова Василь КОРЯК і депутати міської ради від Української народної партії. Більшість депутатів міськради підтримали їхню ініціативу, проти голосували представники Партії регіонів і КПУ.
«В Африці немає вулиці Патріса Лумумби, а в Лубнах була. А щодо закидів комуністів, що не запитали згоди в людей, то коли вони прийшли до влади, нікого не питали: клали маузер на стіл – і вся розмова», – так прокоментував необхідність зміни назв Лубенський міський голова, висуванець від Української народної партії Василь КОРЯК.
Голова Полтавської обласної організації УНП Сергій СОЛОВЕЙ відзначив, що «Українська народна партія веде системну роботу, щоб стерти символи тоталітаризму з вулиць і площ Полтавщини». «Лубни стали другим містом області, яке позбулося тягаря комуністичної системи в назвах вулиць. Першим це зробив Миргород ще в 90-х роках, коли міським головою там був Василь ТРЕТЕЦЬКИЙ, нині – голова Харківської обласної організації УНП. 11 лютого цього року з ініціативи фракції УНП у Шишацькій селищній раді в центрі Шишак з’явився майдан Кирила Осьмака. Там, де є наші партійні організації, ми це робимо і робитимемо» - зауважив Сергій СОЛОВЕЙ.

Довідково. 2 листопада 2007 р. Центральний Провід УНП доручив депутатам від Української народної партії у парламентській фракції НУ-НС внести одним з перших на розгляд Верховної Ради законопроект «Про ліквідацію на території сіл, селищ і міст України символів тоталітарного режиму та перейменування топонімічних назв, що уособлюють тоталітарну епоху».
Цьогоріч, у День Соборності України під час мітингу у Дніпропетровську національно-демократичні сили виступили з ініціативою «закласти в бюджет кошти на перейменування міст та вулиць і увічнення пам’яті жертв Голодомору та комуністичних репресій». У прийнятій резолюції, запропонованій обласною організацією УНП, наголошується на необхідності створити спеціальні комісії при обласній, міських та районних адміністраціях, міськвиконкомах, до складу яких входитимуть представники національно-демократичних партій та громадських організацій, які визначатимуть художню вартість пам’ятників діячам тоталітарної епохи та доцільність перейменовувати вулиці та майдани.
На Черкащині у День Соборності представники УНП, НРУ та інших партій оприлюднили Звернення до керівників міста та області з вимогою «виконання на території Черкаської області та міста Черкаси Указу Президента „Про заходи у зв’язку з 75-ми роковинами Голодомору 1932-33 рр.” щодо демонтажу пам’ятників і пам’ятних знаків, присвяченим особам, причетним до організації і здійснення Голодомору та політичних репресій і перейменування вулиць, площ, провулків, проспектів, парків, скверів, назви яких пов’язані з такими особами, а також щодо перенесення пам’ятників В.ЛЕНІНУ з центральних майданів населених пунктів».
31 січня у Тіньках Чигиринського району, на Черкащині, депутати сільради одноголосно вирішили прибрати пам’ятник ЛЕНІНУ з села. Згідно з рішенням сесії, пам’ятник передадуть у історично-культурний заповідник “Чигирин” як музейний експонат.

Джерело: http://www.unp-ua.org/





QR-код посилання на сторінку



Модуль не активізовано (module is not installed)

Останні новини

19:46
27-Бер-2024
Пам’яті Героя України Дмитра Романченка з Чернігова
У Небесному війську Захисників України гідне місце займають і уродженці Чернігова — п
19:24
27-Бер-2024
По Харкову вдарили авіабомбами - вперше з 2022-го року
Під ударом Шевченківський район, за інформацією, що перевіряється, ворог застосував д
20:44
26-Бер-2024
П'ять сценаріїв розгортання французьких військ в Україні
Президент Франції Еммануель Макрон своєю заявою про можливе відправлення в Україну за
22:12
25-Бер-2024
Василь Малюк: СБУ обіграла російські спецслужби по всіх ключових напрямках
З початку повномасштабного вторгнення Служба безпеки України значно посилила напрям к
21:20
25-Бер-2024
росіяни вчергове вдарили по Одесі балістикою
Коротко про одеські новини сьогодні.
Росіяни вчергове вдарили по нам балістико
20:29
25-Бер-2024
Війська росії захопили нові території на сході України
Армія Росії просунулася вперед практично на всіх ділянках фронту, де вона штурмує. Пр
20:11
24-Бер-2024
У Чернігові згадали заповіти В’ячеслава Чорновола
24 березня у Чернігові, в Музеї боротьби за відновлення незалежності України на Черні
16:27
24-Бер-2024
Оборонці України - неймовірні!
Ефективність використання засобів, які є в нашому розпорядженні - безпрецедентна. Для
21:09
23-Бер-2024
На Львівщині згорів деревʼяний храм Святого Михаїла
На Стрийщині вогнеборці ліквідували пожежу в дерев’яній церкві
23 березня о 10
20:23
21-Бер-2024
Триває обговорення про введення французьких військ в Україну
І так, що відбувається у Франції і про що йдуть розмови в європейських столицях.
Усі новини