реклама партнерів:
Головна » В Абхазії знову вибухи. Чи вибухне нова війна?

В Абхазії знову вибухи. Чи вибухне нова війна?


Коментарі: 0 ПОЛІТИКУМ

Допомога проекту Європейської України - благодійний внесок
ваша підтримка важлива для незалежного видання
стань патроном
В Абхазії у прямому та переносному розумінні знову запахло порохом.
29 червня у курортному місті Гаграх пролунали два потужні вибухи, під час яких загинула сім’я російських відпускників. 30 червня два вибухи пролунали поблизу ринку в Сухумі. Поранено п’ятеро осіб. Абхазька влада заявила, що ці теракти провели спецслужби Грузії, а президент невизнаної республіки Сергій Багапш повідомив про закриття до завершення курортного сезону кордону з Грузією.
За крок до війни Грузія і Росія опинилися ще у травні. Грузинська розвідка викрила плани російських генералів розпочати війну з Тбілісі 8 травня. У російському Генштабі сподівалися, що міжнародна спільнота не зможе розібратися, хто саме розпочав бойові дії, отож активно Грузії не допомагатиме. Завдяки доказам грузинської розвідки, які дипломати Тбілісі передали міжнародній спільноті, війні вдалося запобігти. Президент Грузії Михаїл Саакашвілі заявив, що війну зупинив лише особистий дзвінок міністра закордонних справ Франції Бернара Кушнера “певним особам у Кремлі” та жорстка реакція США на можливу агресію.
Після інавгурації російського президента Дмитра Медведєва та особистої зустрічі з ним Михаїла Саакашвілі відносини між двома країнами, здавалося, почали налагоджуватися. До того ж у Стокгольмі відбулися таємні переговори між абхазькою та грузинською делегаціями. Але процес порозуміння був несподівано перерваний: Росія ввела в Абхазію (без погодження з Грузією) підрозділи залізничних військ, навіть не намагаючись видати їх за миротворців. Військові залізничники почали відновлювати стратегічно важливу дорогу від Адлера до Грузії, що спричинило занепокоєння Тбілісі, - цією дорогою за лічені години можна перекинути з Краснодарського краю Росії до кордону з Грузією важку зброю і танки.
Загострилася ситуація 19 червня, коли грузинська поліція затримала у Зугдидському районі Грузії російських миротвор-ців, які перевозили протитанкові ракети, що вважаються наступальною зброєю. Хоча російських вояків відпустили, грузини навідріз відмовилися віддати росіянам конфісковані боєприпаси. “Розбійним нападом” назвав затримання росіян заступник начальника Генерального штабу збройних сил Росії генерал-лейтенант Олександр Бурутін. “Наслідки інциденту із затриманням російських миротворців у Зугдидському районі можуть бути вкрай важкими, навіть кровопролитними”, - пригрозив він грузинам.
Через день абхазька влада оголосила у Гальському районі невизнаної республіки, де проживають грузини, комендантську годину. “Наше село блокували з чотирьох сторін, - повідомив телефоном “ВЗ” житель села Саберіа Онісе Гурцкая. - Абхази заборонили дорослим після 19 години покидати будинки. Вони забирають у людей всі мобільні телефони, які обслуговуються грузинськими операторами”. Тим часом введені Росією у травні в Абхазію “для підтримки миротворців” артилерійські підрозділи встановили в місті Ткварчелі гаубиці, постріли з яких можуть досягати Кодорської ущелини. У Південну Осетію завезли ракетні комплекси “Точка-У”, здатні здійснювати залпи по Тбілісі.
Оглядач “Нової газети” Юлія Латиніна у своїй публікації з цього приводу зазначила: “Парадокс у тому, що, будучи невигідною Росії, ця війна вигідна силовикам. Якщо генерали виграють - вони отримають Абхазію. Якщо програють, - ну що ж, будь-який генерал може доповісти, що знищив дві тисячі грузинських танків і 50 тисяч грузинських десантників. Але тут підійшли війська НАТО і все зіпсували”...

Коментар для «ВЗ»
Павло ФЕЛЬГЕНГАУЕР, російський військовий експерт

Мої джерела в російській владі інформують про те, що рішення розпочати війну з Грузією вже прийнято у Москві. Воєнні дії розпочнуться наприкінці серпня у Верхній Абхазії, потім перекинуться у Цхінвальський регіон і захоплять всю територію Грузії. Попередження моїх джерел підтверджують і жорсткі заяви генерала Олександра Бурутіна, який пригрозив Тбілісі кровопролиттям після затримання миротворців у Зугдидському районі. Наші генерали не стали б висловлюватися таким тоном, якби за цим не стояло політичне рішення. Інформацію про перевезення протитанкових снарядів миротворцями спеціально “злили” грузинській поліції. А потім всі російські телеканали кілька разів на день демонстрували кадри, як грузинські поліцейські кидають російських солдатів обличчям у дорожню пилюку. Таким чином росіян готують до неминучості війни з Грузією.

Омар УЗАРАШВІЛІ
Джерело: «Високий замок», http://www.wz.lviv.ua/pages.php?atid=66048

На фото: російські миротворці в Абхазії.






Модуль не активізовано (module is not installed)

Останні новини

19:25
16-Квіт-2024
Україна завдає росії потужні удари у відповідь!
Попри всю складність із боєприпасами, Україна завдає росії потужні удари у відповідь.
19:50
15-Квіт-2024
Харківщина. росіяни вдарили по Липецькій громаді: вбили двох та поранили чотирьох людей
Керованою авіабомбою по школі - ворог продовжує знищувати все живе. В селі Лук'янці п
20:41
14-Квіт-2024
У Києві перевірять законність розміщення церков Московського Патріархату на 73 земельних ділянках
У столиці перевірять законність розміщення на 73 комунальних земельних ділянках храмі
20:18
13-Квіт-2024
В Естонії планують визнати РПЦ терористичною організацією
Міністр внутрішніх справ Естонії Лаурі Ляенеметс має намір запропонувати парламенту к
21:38
11-Квіт-2024
Росіяни системно знищують нашу енергетичну систему
Це частина геноцидних практик- атаки на критичну інфраструктуру.
Ми повинні ак
20:45
10-Квіт-2024
Масована атака на Харківщину - троє загиблих, серед них дитина
Удар по Липцях, посеред дня росіяни атакували продуктовий магазин та аптеку, там здій
08:49
09-Квіт-2024
Жовтнева: в одному з сіл Чернігівщини залишили комуністичну назву вулиці
До 27 квітня цього року завершується другий етап очищення публічного простору від сим
19:19
08-Квіт-2024
Який смартфон придбати у 2024 році?

Сучасний ринок смартфонів пропонує величезну кількість різноманітних моделей, здат

17:23
08-Квіт-2024
На росії вигорів ракетний корабель «сєрпухов» ― деталі пошкоджень
7 квітня 2024 року на території військово-морської бази ворога у місті балтійськ калі
21:38
07-Квіт-2024
Заява НРУ щодо підняття акцизних ставок на пальне
ЗАЯВА
Політичної партії “Народний Рух України”
щодо
Усі новини