реклама партнерів:
Головна » На Дніпропетровщині масово гине риба

На Дніпропетровщині масово гине риба


Коментарі: 0 Надзвичайні ситуації

Допомога проекту Європейської України - благодійний внесок
ваша підтримка важлива для незалежного видання
стань патроном
У річці Самарі на Дніпропетровщині загинула вся риба. Надзвичайна ситуація склалася у Павлоградському районі. Природоохоронна прокуратура підозрює хімічне забруднення, у свою чергу, Державне екологічне управління вважає, що причина полягає у "кисневому голодуванні" риби, пише радіо "Свобода".
Упродовж майже двох тижнів мертва риба спливала у водоймі догори черевом. За словами місцевих жителів, навіть раки масово виповзали на берег. Однак поки встановити причину мору не вдалося: показники води на момент дослідження були в межах норми. Але екологи визнають, що дізналися про проблему занадто пізно. Люди масово збирали рибу й раків і продавали на базарі, інформувати ж екологів про те, що сталося, не поспішали.
Міжрайонний природоохоронний прокурор Іван Поночовний підозрює: на цій ділянці річки був викид забруднюючих речовин.
"Забруднення найчастіше носить "залповий" характер - хтось щось скинув, за день-два воно розчинилося у воді, і встановити джерело забруднення стає неможливо", - зазначив прокурор.

Найбільшим забрудненням ріки Самара є скиди шахтних вод Донецької області та "Павлоградвугілля". Високий вміст сухого залишку, хлоридів, сульфатів спостерігається по всій течії ріки від створу на кордоні області до гирла.

Втім, у Державному управлінні охорони навколишнього природного середовища у Дніпропетровській області версію скидання забруднюючих хімічних речовин у воду спростовують.

Як повідомили у відділі водних ресурсів, найімовірніша причина загибелі риби - "кисневе голодування".

"На ділянці, де сталася надзвичайна подія, течія Самари досить повільна, за умов спекотної погоди на подібних відрізках досить часто відбувається суто механічних процес, який ми називаємо збуренням води, тоді вміст кисню падає нижче норми в 4-8 міліграм на літр. Таке явище досить часто відбувається у водоймах зі стоячою водою і стає причиною загибелі риби", - зазначила фахівець відділу водних ресурсів Олена Шимановська.

А в сусідній Запорізькій області спекотна погода минулого тижня стала причиною загибелі 13 тонн бичка. Державна екологічна інспекція Азовського моря вважає, що причиною цього стало погіршення гідрохімічних показників. Зокрема, в морській воді знизився вміст розчиненого кисню до 3,8-3,3 міліграма на літр, зросла температура води й повітря, пишуть "Подробности".

Також масова загибель риби раніше була зафіксована в пониззі Дніпра в Херсонській області. На думку вчених, це явище могло бути викликане отруєнням токсинами, які утворюються при цвітінні синьо-зелених водоростей.

NEWSru.ua






Модуль не активізовано (module is not installed)

Останні новини

20:30
06-Вер-2024
Новий пакет допомоги Україні від США
Міністерство оборони США повідомило, що новий пакет військової допомоги для України н
21:21
05-Вер-2024
Румунія передає Україні зенітно-ракетний комплекс Patriot
Відповідний закон підписав президент Румунії Клаус Йоганніс сьогодні, 5 вересня.
20:10
03-Вер-2024
51 людина загинула та понад 200 поранено внаслідок атаки рф на Полтаву
За процесуального керівництва Полтавської спеціалізованої прокуратури у сфері оборони
21:34
02-Вер-2024
Інформація щодо поточних втрат рф внаслідок санкцій
Інформація щодо поточних втрат рф внаслідок
санкцій, станом на 02.09.2024
21:09
02-Вер-2024
Але є й хороші новини - дивімось ширше! Браво, Тайвань!
Але є й хороші новини - дивімось ширше! З початком Курської офензиви, 7 серпня, я тут
Усі новини