реклама партнерів:
Головна » «Україна переборщила з демократією…»

«Україна переборщила з демократією…»


Коментарі: 0 ЄВРОІНТЕҐРАЦІЯ

Допомога проекту Європейської України - благодійний внесок
ваша підтримка важлива для незалежного видання
стань патроном
З 10 по 13 липня у Ялті відбувся п’ятий ювілейний cаміт “Ялтинська європейська стратегія” (YES).
Участь у ньому взяли відомі та шановані у всьому світі політики, дипломати, бізнесмени, експерти та аналітики. Серед них – президент Грузії Михаїл Саакашвілі, посли Америки, Англії, Польщі, а також керівники українських та європейських банків, керуючий директор Міжнародного валютного фонду.
У суботу, 12 липня, на Форум прилетіли екс-прем’єр Великобританії Тоні Блер та колишній президент Польщі Олександр Кваснєвський. Останній, до речі, критично висловився про Україну. Колишній президент Польщі заявив, що Україна переборщила з демократією... Тривала політична конфронтація в Україні, на думку Кваснєвського, заважає перспективі вступу країни у Європейський Союз. За його словами, за таких обставин це може статися не раніше 2020 року...
З українських високопосадовців на зустрічі також були присутні: віце-прем’єр-міністр України Григорій Немиря, секретар Ради національної безпеки та оборони Раїса Богатирьова, заступник голови Секретаріату Президента Олександр Чалий. Серед українських мерів до Ялти літав лише міський голова Львова Андрій Садовий. Про поїздку він розповів в інтерв’ю кореспонденту “ВЗ”. Через щільний графік у програмі, міському голові, на жаль, не вдалося погрітися на сонечку та скупатися в морі.

Зате він випробував на собі новий аеробус “дешевих авіаліній”. Ним він летів зі Львова до Сімферополя лише за 400 гривень.

- Андрію Івановичу, якою була мета цієї поїздки?

- Для мене цей Форум був цікавий з тієї причини, що там були присутні керівники Європейського банку реконструкції і розвитку, з якими ми ведемо переговори щодо питання отримання інвестицій на наш електротранспорт – трамваї та тролейбуси. Йдеться про 30 мільйонів євро.

Якщо грамотно попрацюємо – це буде пілотний проект в Україні. Нам потрібно ремонтувати трамвайні колії, закупити нові вагони, а це коштує дорого. Такі зустрічі потрібні, адже тут збираються люди, які вирішують долю цілої Європи.

У Львові ми також постійно проводимо економічні форуми, тому мені було цікаво подивитися, як відбувається Ялтинський форум (цей захід тривав з 11 по 12 липня). Економічний форум у Ялті фінансує Віктор Пінчук, і його організації направду можуть позаздрити інші країни світу.

- Говорили також про Євро-2012…

- У контексті, яким чином можна сьогодні отримувати кошти на фінансування об’єктів, враховуючи те, що держава поки що не спроможна виділяти гроші. Наразі жодної гривні з державного бюджету на програми Євро не було виділено. З огляду на голосування у парламенті, бюджет не прийняли. Немає змін до бюджету, додаткових коштів виділяти не можна. Єдиний варіант – співпрацювати з європейськими фінансовими установами. А потім, коли держава буде спроможна виділяти кошти, зможемо з ними розрахуватися.

- З ким із відомих у світі людей ви спілкувалися тет-а-тет?

- Я зі всіма спілкувався, бо добре знаю багатьох людей особисто. При нагоді запросив Саакашвілі до Львова. За останні роки Грузія зробила великий поступ вперед. Там дисципліна і порядок. Наприклад, вони ДАІ підпорядкували армії. Таким чином навели порядок на дорогах. Там ніхто не бере хабарів. В країну “пішов” інвестор, бо почувається захищеним. В Україні ж присутнє рейдерство, і ті, хто має з цим явищем боротися, не завжди це роблять. Україна має “перебродити” і пережити це. Ми повинні самі себе вилікувати.

- Якою була атмосфера на саміті? Не хочеться про це запитувати, але мушу: Євро у нас не заберуть?

- Передати словами це неможливо. Делегація зі Львова має обов’язково брати участь у таких зустрічах. Там були присутні люди, які мають вагу в світі, їх слухають. На Форумі було багато студентів Києво-могилянки, молоді. Це люди, які керуватимуть країною завтра.

Питання Євро – це наша внутрішня проблема, чемпіонат приймають міста. Держава має зробити мужній крок і віддати нам ті ресурси, які необхідні, наприклад, для ремонту доріг. Важко щось робити без грошей. Ми не отримали жодної гривні на ремонти доріг з держбюджету. Робимо все власними коштами. Бюджет нашого міста є дуже маленьким. Бюджети таких міст, як Львів у Європі – в десять разів більші. І то вони плачуть, що біда: нема грошей… А ми все робимо з останніх сил. І то люди нарікають, що місто заблоковане… Не ремонтувати ж дороги у жовтні чи листопаді, як це у нас раніше завжди робили...

Сюзанна БОБКОВА
Джерело: «Високий замок»,
http://www.wz.lviv.ua/pages.php?atid=66301






Модуль не активізовано (module is not installed)

Останні новини

18:39
18-Квіт-2024
«Хатят лі русскіє вайни»
З таким рефреном звучала давно радянська пісня. Зміст якої полягав у тому, щоби перек
17:25
17-Квіт-2024
Полтавська земля багата на пам’ятки історії: бережімо нашу історію
Полтавська земля багата на пам’ятки історії. Це й не дивно, адже тисячі років тому ту
12:07
17-Квіт-2024
Відбулося засідання штабу з ліквідації наслідків ракетних ударів по Чернігову
Щойно відбулося засідання штабу з ліквідації наслідків ракетних ударів, - повідомляє
11:43
17-Квіт-2024
Ракетна атака рашистів по Чернігову: загиблі і багато поранених
У місті Чернігів триває рятувальна операція. Три ракетні удари по центру міста. Зруйн
19:25
16-Квіт-2024
Україна завдає росії потужні удари у відповідь!
Попри всю складність із боєприпасами, Україна завдає росії потужні удари у відповідь.
19:50
15-Квіт-2024
Харківщина. росіяни вдарили по Липецькій громаді: вбили двох та поранили чотирьох людей
Керованою авіабомбою по школі - ворог продовжує знищувати все живе. В селі Лук'янці п
20:41
14-Квіт-2024
У Києві перевірять законність розміщення церков Московського Патріархату на 73 земельних ділянках
У столиці перевірять законність розміщення на 73 комунальних земельних ділянках храмі
20:18
13-Квіт-2024
В Естонії планують визнати РПЦ терористичною організацією
Міністр внутрішніх справ Естонії Лаурі Ляенеметс має намір запропонувати парламенту к
21:38
11-Квіт-2024
Росіяни системно знищують нашу енергетичну систему
Це частина геноцидних практик- атаки на критичну інфраструктуру.
Ми повинні ак
20:45
10-Квіт-2024
Масована атака на Харківщину - троє загиблих, серед них дитина
Удар по Липцях, посеред дня росіяни атакували продуктовий магазин та аптеку, там здій
Усі новини