реклама партнерів:
Головна » Львівщина. «Фосфорні огірки ми вже з’їли»

Львівщина. «Фосфорні огірки ми вже з’їли»


Коментарі: 0 Надзвичайні ситуації

Допомога проекту Європейської України - благодійний внесок
ваша підтримка важлива для незалежного видання
стань патроном
16 липня минув рік, відколи у селі Ожидові Буського району на Львівщині сталася аварія: зійшли з колії та перекинулися 15 цистерн з жовтим фосфором.
Катастрофа, що увійшла в історію як “фосфорна трагедія”, тримала у напрузі всю Україну.
Спершу був тільки шок і майже жодної однозначної відповіді про масштаби катастрофи. Люди прикипали до телеекранів, з напругою слідкували за повідомленнями по радіо та в газетах. Боялися не лише ожидівці, хвилювалися і львів’яни, хоч місто й розташоване за 80 кілометрів від місця трагедії. “Люди у Львові та навколишніх селах на межі паніки, - писала наша газета 18 липня. - Виїжджати чи не виїжджати з міста, наскільки серйозною є аварія, чи не є вона екологічною катастрофою?.. Керівництво області запевняє, що все під контролем”.
Підлила олії у вогонь і необережна заява тодішнього віце-прем’єра Олександра Кузьмука (він порівняв ожидівську катастрофу з Чорнобильською). І хоч потім неодноразово пояснював, що мав на увазі зовсім не те, позбутися шоку було не так легко.
На місце події з’їхалися найвищі посадовці. Віктор Ющенко прибув в Ожидів 20 липня. Президент риторично запитав, чи хочуть ожидівці називатися зоною лиха та постійно з тим жити, чи, навпаки, прагнуть, аби в їхнє село прийшли інвестиції. Селян же на той час більше цікавило інше питання: наскільки небезпечний фосфор для їхнього здоров’я, що можна їсти, а що ні. Люди скаржилися, що отримують суперечливу інформацію: хтось лякає, хтось заспокоює. Люди скаржилися на біль у печінці, пощипування в ротовій порожнині, виникнення дивних, ніби від опіку, пухирців на губах.
У довідці про роботу медичної служби Львівської області з ліквідації надзвичайної ситуації на залізничному переїзді станція Ожидів – станція Закомар’я вказується точна кількість потерпілих. “Діагноз “Отруєння продуктами горіння жовтого фосфору” підтверджено у 261 особи. У лікувально-профілактичних закладах Львівської області з таким діагнозом зафіксовано 174 особи, в тому числі 23 дітей; жителів Львівської області – 164 особи, в тому числі 22 дитини. У важкому стані на стаціонарному лікуванні за весь час перебувало 4 особи з числа працівників МНС і залізниці. Летальних випадків серед осіб госпіталізованих з підозрою на отруєння не було”.
Через вісім місяців після аварії, у березні, кореспондент “ВЗ” навідалася в Ожидів. “Фосфорні огірки ми вже з’їли”, - сумно жартували селяни. Дехто скаржився, що восени навіть постійні клієнти відмовлялися від ожидівської картоплі. Нарікали на значне погіршення самопочуття у місцевих жителів.
За офіційною інформацією, жодних підвищень рівня захворюваності у постраждалому населеному пункті не спостерігалося. “У нас навіть карантину у школі не було, - розповідала у березні «ВЗ” голова Ожидівської сільської ради Олександра Шах. - Усі дітки, які народилися після аварії, слава Богу, здорові. Через п’ять місяців після трагедії приїжджали зі Львова лікарі-пульмонологи, обстежували людей і не виявили нічого особливого. Хотілося б, щоб такі обстеження були систематичними – відбувалися хоча б раз на рік”.
Статистика катастрофи. Внаслідок аварії стався викид 130 тонн фосфору з 6 цистерн на площі 900 м кв. Горіння жовтого фосфору тривало 5 годин 27 хвилин. У зону впливу аварії потрапили 32 сільради, 97 населених пунктів з населенням 43114 осіб та територією близько 193 кв. км Буського, Бродівського, Золочів-ського, Кам’янка-Бузького та Радехівського районів.

Коментар для «ВЗ»
Олександра ШАХ, голова Ожидівської сільської ради

Мешканці постраждалих сіл потребують регулярних медичних оглядів. Востаннє такий огляд робили у вересні минулого року. Тоді до нас приїздили лікарі-пульмонологи. Я ж від самого початку вимагала, аби за здоров’ям ожидівців систематично стежили хоча б протягом п’яти роки. Нині від селян надходить багато скарг про погіршення самопочуття. Окрім того, з початку року я не отримую результатів екологічних експертиз. Як виявилося, вони чомусь надходять не в Ожидівську сільську раду, а в Буську райдержадміністрацію. Тим часом мешканці Закомар’я скаржаться на ранкові тумани із дуже специфічним запахом.
- Посадових осіб Ожидівської сільської ради звинуватили у нецільовому використанні коштів, спрямованих на відновлення інфраструктури Ожидова. Зокрема СБУ та прокуратуру цікавить сума 718 тисяч гривень...
- Кожен керівник має своїх неприятелів, - відповіла Олександра Шах. - Сподіваюся, ця справа закінчиться добре...

Джерело: Ольга ЧИТАЙЛО, «Високий замок», http://www.wz.lviv.ua/pages.php?atid=66393






Модуль не активізовано (module is not installed)

Останні новини

18:46
19-Квіт-2024
Ворожий літак Ту-22МЗ збили на відстані близько 300 кілометрів від України
Один з дальніх бомбардувальників Ту-22М3, які в ніч на 19 квітня здійснювали ракетну
16:13
19-Квіт-2024
Дружба народів: росія використовує студентів з Африки заради пропаганди своєї геополітичної величі
У березні російське Сочі приймало Всесвітній фестиваль молоді. І поки тисячі його уча
18:39
18-Квіт-2024
«Хатят лі русскіє вайни»
З таким рефреном звучала давно радянська пісня. Зміст якої полягав у тому, щоби перек
17:25
17-Квіт-2024
Полтавська земля багата на пам’ятки історії: бережімо нашу історію
Полтавська земля багата на пам’ятки історії. Це й не дивно, адже тисячі років тому ту
12:07
17-Квіт-2024
Відбулося засідання штабу з ліквідації наслідків ракетних ударів по Чернігову
Щойно відбулося засідання штабу з ліквідації наслідків ракетних ударів, - повідомляє
11:43
17-Квіт-2024
Ракетна атака рашистів по Чернігову: загиблі і багато поранених
У місті Чернігів триває рятувальна операція. Три ракетні удари по центру міста. Зруйн
19:25
16-Квіт-2024
Україна завдає росії потужні удари у відповідь!
Попри всю складність із боєприпасами, Україна завдає росії потужні удари у відповідь.
22:05
15-Квіт-2024
Сучасне стильне жіноче взуття: білі шкіряні кеди і кросівки

Жіноче взуття відіграє важливу роль у формуванні образу кожної модниці. У ній поєд

19:50
15-Квіт-2024
Харківщина. росіяни вдарили по Липецькій громаді: вбили двох та поранили чотирьох людей
Керованою авіабомбою по школі - ворог продовжує знищувати все живе. В селі Лук'янці п
20:41
14-Квіт-2024
У Києві перевірять законність розміщення церков Московського Патріархату на 73 земельних ділянках
У столиці перевірять законність розміщення на 73 комунальних земельних ділянках храмі
Усі новини