реклама партнерів:
Головна » Військові навчання «Сі-Бриз-2008»: повний штиль

Військові навчання «Сі-Бриз-2008»: повний штиль


Коментарі: 1 ПОДІЇ

Допомога проекту Європейської України - благодійний внесок
ваша підтримка важлива для незалежного видання
стань патроном
Візит німецького канцлера до Києва збігся в часі з україно-американськими військовими навчаннями "Сі-Бриз - 2008" на причорноморському півдні України, які тривають тут уже понад тиждень. Минулої п'ятниці офіційна Москва заявила стурбованість характером навчань, в яких вона бачить антиросійську тональність.
Цього понеділка російська сторона занепокоїлась україно-російським майбутнім у разі долучення України до НАТО. Депутат Держдуми Сєргєй Марков прогнозує, що той крок Києва здатний зруйнувати економічні зв'язки двох сусідніх країн.

Росія непокоїться
Коментуючи військові навчання "Сі-Бриз" у Криму, російський політик під час спеціально присвяченого тим тренувальним маневрам телемосту "Москва-Київ" заявив, що вони "спрямовані на підготовку української громадської думки до вступу України в НАТО та на перехід українського офіцерського корпусу на НАТОвські стандарти. Це, прогнозує Марков, зруйнує україно-російські економічні зв'язки, перенесе головні важелі української зовнішньої політики із Києва до Вашингтона, а відтак створить керований ззовні конфлікт між Росією та Україною.
В Україні московського політика та політолога підтримує лідер Прогресивної соціалістичної партії Наталя Вітренко, яка підозрює, що регулярне проведення на території України навчань за участи країн НАТО, є, на її думку, частиною сценарію, що передбачає розкол країни на кілька частин.
"Сценарій проведення навчань "Сі-Бриз 2008" на півдні України - це ніяка не перевірка боєготовності армії. НАТОвці розуміють, що захопити Україну силоміць не вийде - буде громадянська війна. Вони це розуміють і хочуть, щоб Захід України захопив Південь, а Схід опинився осторонь. У такому разі дві частини України відійдуть Заходу".

Солодке слово "нейтралітет"
Противники НАТО все частіше наполягають на нейтральному статусі України, посилаючись на існування у світі чималої кількості країн, які формально не долучились до жодного із блоків.
Прихильники ж євроатлантичної інтеграції називають некоректними порівняння України з нейтральною Австрією чи Швейцарією хоча б тому, що обидві вони розташовані всередині європейської геополітичної платформи. І тим самим автоматично отримують захист від Євросоюзу та НАТО, - каже експерт із проблем міжнародної безпеки Євген Жеребецький. Він прогнозує, що для України, яка по суті стала кордоном між двома цивілізаціями - європейською та євразійською, саме проголошення нейтрального статусу може мати катастрофічні наслідки.
"Держава, яка знаходиться між двома потужними геополітичними платформами ( з одного боку - європейська платформа, і вона підійшла впритул до нас. З іншого боку - російська). То якщо Україна кудись не примкне, то її неодмінно просто розірве на дві половини. Оце вам нейтралітет, який пропагують нам відомо звідки. А це троянський кінь, безумовно. І ніхто з російських політиків, політологів та ЗМІ не приховує цього. Вони кажуть, що основна біда України - це від "бандерівців" із Західної України. Жириновський так просто говорить, що треба розірвати пополам, ось це віддати Європі, а це долучити к "ісконно" російській території. Ось що таке "нейтралітет з геополітичної точки зору".

Парасолька колективної безпеки
Ні зараз, ні в майбутньому Україна не зможе самотужки забезпечувати статус нейтральної держави. Такий спільний висновок експертів, які дискутували довкола теми, чи потрібен Україні нейтральний статус.
За словами помічника одного з керівників міністерства оборони Петра Канана, який посилаєтся на свого колегу із Швейцарії, кошти на оборону, які вона витрачає, - то обтяжливо для бюжету навіть заможної країни.
"Вони вже втомилися від свого нейтралітету, витрачаючи 5% свого ВВП на оборону. Закон про оборону України вимагає від парламенту виділяти на оборону 3% ВВП. Жодного разу не виконано було. В різні роки виділялося від 1,56% до 1,74%. Тобто, навіть до 2% Україна не дотягувала".
Прихильники євроінтеграції, коментуючи ініціативи низки політичних сил надати Україні нейтральний статус, останнім часом все частіше посилаються на першого президента незалежної України Леоніда Кравчука. Два роки тому він подав до парламенту законопроект про державний нейтралітет України. А в нещодавньому інтерв'ю журналові "Главред" визнав, що помилявся.
"Для України немає іншого варіанту, як захист євроатлантичних структур. А такою структурою є на сьогодні тільки НАТО - інших в Європі не існує. Спроби політиків шукати інші варіанти є несерйозними: люди просто спекулюють на цій темі".
Спекуляцією та дешевим піаром назвали українські військові та представники СБУ спробу членів громадської організіції "Братство" у Чорному морі поблизу Одеси перепинити двома надувними човнами шлях військовим кораблям, що провадять свої навчання біля українських берегів. Крім цієї маловідомої організації, проти навчань "Сі-Бриз" протестує лише партія під проводом Наталі Вітренко. Жодна з парламентських політичних сил цього року до протестів не долучилась.

Ольга Бурда, Бі-Бі-Сі, Київ, http://www.bbc.co.uk/ukrainian






Модуль не активізовано (module is not installed)

Останні новини

18:46
19-Квіт-2024
Ворожий літак Ту-22МЗ збили на відстані близько 300 кілометрів від України
Один з дальніх бомбардувальників Ту-22М3, які в ніч на 19 квітня здійснювали ракетну
16:13
19-Квіт-2024
Дружба народів: росія використовує студентів з Африки заради пропаганди своєї геополітичної величі
У березні російське Сочі приймало Всесвітній фестиваль молоді. І поки тисячі його уча
18:39
18-Квіт-2024
«Хатят лі русскіє вайни»
З таким рефреном звучала давно радянська пісня. Зміст якої полягав у тому, щоби перек
17:25
17-Квіт-2024
Полтавська земля багата на пам’ятки історії: бережімо нашу історію
Полтавська земля багата на пам’ятки історії. Це й не дивно, адже тисячі років тому ту
12:07
17-Квіт-2024
Відбулося засідання штабу з ліквідації наслідків ракетних ударів по Чернігову
Щойно відбулося засідання штабу з ліквідації наслідків ракетних ударів, - повідомляє
11:43
17-Квіт-2024
Ракетна атака рашистів по Чернігову: загиблі і багато поранених
У місті Чернігів триває рятувальна операція. Три ракетні удари по центру міста. Зруйн
19:25
16-Квіт-2024
Україна завдає росії потужні удари у відповідь!
Попри всю складність із боєприпасами, Україна завдає росії потужні удари у відповідь.
22:05
15-Квіт-2024
Сучасне стильне жіноче взуття: білі шкіряні кеди і кросівки

Жіноче взуття відіграє важливу роль у формуванні образу кожної модниці. У ній поєд

19:50
15-Квіт-2024
Харківщина. росіяни вдарили по Липецькій громаді: вбили двох та поранили чотирьох людей
Керованою авіабомбою по школі - ворог продовжує знищувати все живе. В селі Лук'янці п
20:41
14-Квіт-2024
У Києві перевірять законність розміщення церков Московського Патріархату на 73 земельних ділянках
У столиці перевірять законність розміщення на 73 комунальних земельних ділянках храмі
Усі новини