реклама партнерів:
Головна » Крим: на відзначенні Дня флоту Росії хочуть проігнорувати вимоги МЗС України

Крим: на відзначенні Дня флоту Росії хочуть проігнорувати вимоги МЗС України


Коментарі: 0 ПОЛІТИКУМ

Допомога проекту Європейської України - благодійний внесок
ваша підтримка важлива для незалежного видання
стань патроном
Сімферополь – У Севастопольській бухті пройшла генеральна репетиція параду кораблів і військово-спортивного свята Чорноморського флоту Російської Федерації на честь Дня Військово-морського флоту Росії. З огляду на заявлений на 27 липня сценарій святкувань, росіяни не взяли до уваги вимоги Міністерства закордонних справ України проводити урочистості лише на орендованих флотом об’єктах.
У першій загальній репетиції взяли участь близько 20 бойових кораблів різного класу і десяток суден забезпечення, підрозділи берегових військ та 15 одиниць бойової техніки. Відпрацьовувалися, в основному, злагодженість дій екіпажів кораблів і суден, хронометраж свята і його окремі елементи.

Найнесподіванішим стало тренування висадки бронетехніки з десантного корабля на узбережжя. БТР висадилися в районі яхт-клубу, а потім зробили марш-кидок вулицями міста до місця базування – в Казачу бухту.

І це попри те, що напередодні міністр закордонних справ України Володимир Огризко заявив, що святкування відбуватимуться лише і тільки в межах об’єктів, які тимчасово використовуються Чорноморським флотом. Жодних акцій загальноміського характеру не передбачається.

За словами голови МЗС, Україна «чітко поінформувала про це російську сторону у відповідь на її звернення щодо проведення святкування». Володимир Огризко висловив сподівання, що російська сторона дотримуватиметься вимог, визначених в українському законодавстві.

Казарін: свято буде «повноформатним», як запланували

Поки міністр робив свою заяву в Києві, інший державний чиновник, підпорядкований Президенту України, перший заступник голови Севастопольської міської державної адміністрації Володимир Казарін повідомив протилежне.

За його словами, святкові заходи пройдуть 27 липня в акваторії Севастопольської бухти і на головній площі міста в тому обсязі, який запланований організаторами. За його словами, «свято буде повноформатним: відбудеться і військовий парад, і виступи духових оркестрів, і великий концерт на майдані Нахімова, і красивий яскравий феєрверк, якими славиться Чорноморський флот».

Водночас, Володимир Казарін визнав, що на прохання української сторони із святкової програми виключили проліт літаків і гелікоптерів над Севастопольською бухтою і постріли з будь-яких видів зброї.

«І в Росії, і в Україні зараз діють правила, що забороняють проліт авіатехніки над містами. Крім того, ви знаєте про недавній випадок у Парижі, коли під час показового виступу спецназівців двоє бійців стріляли бойовими патронами і поранили глядачів. Тому стрілянини не буде. Її, вочевидь, імітуватимуть через гучномовці», – заявив Казарін.

У Службі інформації і громадських зв’язків Чорноморського флоту теж підтвердили, що парад пройде за сценарієм, затвердженим командуванням флоту, тобто поза межами військових частин, в тому числі на центральних майданах і вулицях міста.

«33 богатирі» з автоматами Калашникова та півтори тисячі казаків

На офіційному інтернет-сайті Міноборони Росії описується один із «найефектніших епізодів свята на День ВМФ Росії»: виходу з бухти «33 богатирів», ролі яких грають водолази-диверсанти. За цим сценарієм, «кожен «богатир», котрий піднімається з води зі зброєю в руках, автоматом Калашникова, готовий негайно вступити в бій, наразі навчальний, про що свідчать автоматні залпи – своєрідне вітання Нептунові», – мовиться в офіційному повідомленні російського військового сайту. І, справді, під час репетиції російські військові, незважаючи на слова Казаріна, стріляли і з автоматів, і з кулеметів.

Й, очевидно, «родзинкою» свята буде прибуття до Севастополя майже півтори тисячі російських казаків. Ті обіцяють приїхати до Севастополя на відзначення Дня ВМФ Росії та участі в хресній ході з нагоди 1020-річчя хрещення Київської Русі.

Як повідомив прес-офіцер Координаційної ради отаманів Криму Юрій Першиков, приїдуть казаки з Астрахані, Волгограда, Таганрога, Ростова і Новочеркаська.

Юрій Першиков заявив, що у Севастополі можуть бути провокації. «Тому велика делегація тільки зміцнить хресну ходу і остудить гарячі голови, які спробують зірвати свято», – зазначив «прес-офіцер» російських казаків у Криму.

Цього року військові паради Чорноморський флот Росії в Севастополі проводив уже двічі – 9 та 11 травня.

Володимир Притула
(Київ – Прага)
Джерело: «Радіо Свобода»,
http://www.radiosvoboda.org/content/Article/1185761.html





QR-код посилання на сторінку



Модуль не активізовано (module is not installed)

Останні новини

19:46
27-Бер-2024
Пам’яті Героя України Дмитра Романченка з Чернігова
У Небесному війську Захисників України гідне місце займають і уродженці Чернігова — п
19:24
27-Бер-2024
По Харкову вдарили авіабомбами - вперше з 2022-го року
Під ударом Шевченківський район, за інформацією, що перевіряється, ворог застосував д
20:44
26-Бер-2024
П'ять сценаріїв розгортання французьких військ в Україні
Президент Франції Еммануель Макрон своєю заявою про можливе відправлення в Україну за
22:12
25-Бер-2024
Василь Малюк: СБУ обіграла російські спецслужби по всіх ключових напрямках
З початку повномасштабного вторгнення Служба безпеки України значно посилила напрям к
21:20
25-Бер-2024
росіяни вчергове вдарили по Одесі балістикою
Коротко про одеські новини сьогодні.
Росіяни вчергове вдарили по нам балістико
20:29
25-Бер-2024
Війська росії захопили нові території на сході України
Армія Росії просунулася вперед практично на всіх ділянках фронту, де вона штурмує. Пр
20:11
24-Бер-2024
У Чернігові згадали заповіти В’ячеслава Чорновола
24 березня у Чернігові, в Музеї боротьби за відновлення незалежності України на Черні
16:27
24-Бер-2024
Оборонці України - неймовірні!
Ефективність використання засобів, які є в нашому розпорядженні - безпрецедентна. Для
21:09
23-Бер-2024
На Львівщині згорів деревʼяний храм Святого Михаїла
На Стрийщині вогнеборці ліквідували пожежу в дерев’яній церкві
23 березня о 10
20:23
21-Бер-2024
Триває обговорення про введення французьких військ в Україну
І так, що відбувається у Франції і про що йдуть розмови в європейських столицях.
Усі новини