реклама партнерів:
Головна » Чим закінчиться справа секретаря Харківської міськради Кернеса?

Чим закінчиться справа секретаря Харківської міськради Кернеса?


Коментарі: 0 Кримінал

Допомога проекту Європейської України - благодійний внесок
ваша підтримка важлива для незалежного видання
стань патроном
Секретар Харківської міської ради Геннадій Кернес останнім часом дуже цікавить Міністерство внутрішніх справ України.
Поки що тільки у ролі свідка – днями його силою відвезли на допит до Києва у справі про замах на вбивство його ж самого. У МВС кажуть, декілька разів уже запрошували секретаря у письмовому вигляді, але він ігнорував. Також правоохоронці переконують – політик проходить взагалі по чотирьох кримінальних справах. У свою чергу Геннадій Кернес всі звинувачення відкидає, а події навколо своєї персони називає спробою міністра внутрішніх справ Юрія Луценка звести з ним особисті рахунки.
Один із найвідоміших в Україні секретарів міськрад Геннадій Кернес зараз на другій хвилі своєї популярності. Перша була, коли до інтернету потрапило відео, де він навчав мера Харкова Михайла Добкіна, що і як казати для передвиборного ролика.

Тепер пан Кернес публічно з’ясовує стосунки з правоохоронцями. Суть конфлікту: Міністерство внутрішніх справ декілька разі запрошувало секретаря на допит як свідка, а він не з’являвся. Тоді його доставили до Києва силоміць. Справа, яка розглядається, – спроба замаху на життя самого Кернеса, тому міністр внутрішніх справ Юрій Луценко називає дії секретаря Харківської міськради абсурдними. Адже підозрюваний у злочині вже півроку сидить у СІЗО, а Кернес ніяк не може вибратися на допит.

Юрій Луценко припускає, Геннадію Кернесу є чого боятися. «Якщо поглянути у сукупності – все стає зрозумілим: а що відбулося з громадянином М., який підозрювався в замаху на вбивство Кернеса? А що відбулося з громадянином М., який втратив вуха і ніс, і хто давав наказ на нанесення таких тяжких тілесних ушкоджень? І тоді стане зрозуміло, що якщо подивитися на комплекс, то основою є наркотрафік у Харківській області. І пан Кернес дуже боїться давати свідчення саме по цих епізодах», – наголосив міністр.

Юрій Луценко переконаний: якщо і надалі Кернес не з’являтиметься на допити, до нього застосують силовий примус. Також він відзначив, що загалом секретар харківської міської ради проходить свідком по чотирьох справах, і зараз харківський прокурор заборонив йому виїзд з території міста.

Кернес збирається їхати до Москви

Сам Геннадій Кернес всі звинувачення відкидає: каже, юридично правильно оформлених повісток до суду він не отримував і зараз збирається їхати до Росії на лікування.

«Прокурор Харківської області дав мені змогу виїхати до Москви для того, щоб закінчити лікування. Тому що я не догуляв свою відпустку», – зауважив Геннадій Кернес.

Він наголошує, що з Юрієм Луценком у них не склалися стосунки ще з 2006 року, і тепер міністр зводить з ним особисті рахунки. На захист свого соратника по партії виступає і депутат від Партії регіонів Нестор Шуфрич.

«У даному випадку ми є свідками фарсу, тому що, якби було реальне бажання допитати Кернеса, то це зробили б у нормальний процесуальний спосіб, доручили б харківському слідчому допитати Кернеса, і, я думаю, питань би взагалі не було. І як свідка тягнути людину в такий спосіб – це було аморально, була порушена ціла низка процесуальних норм, і ще будуть за це нести кримінальну відповідальність», – заявив Нестор Шуфрич.

Усе залежить від Секретаріату Президента?

Кримінальну відповідальність може нести і сам Геннадій Кернес, адже міністр внутрішніх справ Юрій Луценко не виключає можливості перекваліфікації статусу Кернеса зі свідка на обвинуваченого у перебігу розгляду всіх порушених справ. Проте на це потрібен дозвіл прокуратури.

Як може закінчитись протистояння? Політолог Олексій Голобуцький припускає, це залежатиме від Секретаріату Президента. На його думку, послаблення позиції Геннадія Кернеса на Банковій не вигідне.

«Бо будь-яке послаблення Кернеса і послаблення Добкіна, це є посилення БЮТу в місті Харкові, а таким чином це створення електоральної бази для кандидата в президенти Юлії Тимошенко»,— зазначив політолог.

З іншого боку, каже Олексій Голобуцький, якщо ця справа закінчиться так само, як і справи проти Колесникова, Рудьковського та інших політиків, нічим, то про ефективність українських правоохоронних органів не варто й говорити.

Леся Бакалець
(Київ – Прага)
Джерело: «Радіо свобода»,
http://www.radiosvoboda.org/content/Article/1186373.html






Модуль не активізовано (module is not installed)

Останні новини

18:20
25-Квіт-2024
Міністр Сольський, якого підозрюють в оборудках із землею, подав заяву про відставку
"До Верховної Ради України надійшла заява від Миколи Сольського про відставку з посад
21:23
24-Квіт-2024
Джо Байден підписав законопроект щодо допомоги Україні на понад $60 млрд
Президент США Джо Байден підписав законопроект щодо допомоги Україні на понад $60 млр
20:49
23-Квіт-2024
Коли Верховна рада заборонить РПЦ в Україні
Верховна Рада, ймовірно, у травні зможе розглянути в другому читанні урядовий законоп
16:38
22-Квіт-2024
Виставка акварельного живопису Марії Рибіної-Ткач «Прозорі барви» в Чернігові
23 квітня о 12.00 в Національному архітектурно-історичному заповіднику «Чернігів стар
08:16
21-Квіт-2024
Конгресвумен Марсі Каптур виступаючи за допомогу Україні процитувала Тараса Шевченка
Під час виступу на підтримку законопроєкту про допомогу Україні, конгресвумен-демокра
21:03
20-Квіт-2024
Конгрес США проголосував за військову допомогу Україні
Трохи статистики голосувань:
1. Конфіскація активів РФ та заборона TikTok — 36
18:46
19-Квіт-2024
Ворожий літак Ту-22МЗ збили на відстані близько 300 кілометрів від України
Один з дальніх бомбардувальників Ту-22М3, які в ніч на 19 квітня здійснювали ракетну
16:13
19-Квіт-2024
Дружба народів: росія використовує студентів з Африки заради пропаганди своєї геополітичної величі
У березні російське Сочі приймало Всесвітній фестиваль молоді. І поки тисячі його уча
10:16
19-Квіт-2024
Дослідження ефективності навчання у приватних школах

Приватна школа в сучасному світі привертає увагу батьк

18:39
18-Квіт-2024
«Хатят лі русскіє вайни»
З таким рефреном звучала давно радянська пісня. Зміст якої полягав у тому, щоби перек
Усі новини