реклама партнерів:
Головна » Росія – США. Нова “холодна війна”?

Росія – США. Нова “холодна війна”?


Коментарі: 0 ПОЛІТИКУМ

Допомога проекту Європейської України - благодійний внесок
ваша підтримка важлива для незалежного видання
стань патроном
Інформація, яку оприлюднила газета “Известия” про те, що Росія має намір перекинути свої стратегічні бомбардувальники на Кубу, спричинила черговий російсько-американський скандал.
За даними видання, Москва серйозно налаштована на такий крок у відповідь на розміщення елементів протиракетної оборони США в Чехії та Польщі.
Міністерство оборони Росії вже підтвердило опубліковану новину, однак зазначило, що наразі польоти на Острів Свободи здійснювали лише на військово-транспортних літаках. Однак за потреби стратегічні ракетоносці-бомбардувальники можуть у будь-який момент скерувати не лише на Кубу, а й на аеродроми інших країн, зокрема Венесуели й Алжиру. Йдеться про літаки дальньої стратегічної авіації – Ту-95МС і Ту-160, які можуть мати на борту атомні бомби.
Про готовність прийняти російських військовиків повідомив президент Венесуели Уго Чавес. Окрім того, плани Росії підтримав і Фідель Кастро. За словами колишнього кубинського лідера, його держава не повинна виправдовуватись або просити пробачення в когось за те, що на острові розташують російські ракетоносці. Втім підтвердити чи спростувати цю інформацію Фідель Кастро відмовився.
Вашингтон наразі не визначився, як реагувати на цю інформацію. З одного боку, повідомлення про те, що Росія хоче повернути свою військову авіацію на Кубу, для США звучить, як провокація. Штати мають “очі й вуха” на Острові Свободи – базу Гуантанамо, тому, якби російські бомбардувальники дійсно сідали на місцевих аеродромах, про це вже давно було б відомо й без газетних пліток. З огляду на це, американський Держдепартамент лише зазначив, що “звернув увагу” на публікації в пресі.
З іншого ж боку – перспектива побачити російські ракетоносці-бомбардувальники в себе “під боком” дуже обурила командувача ВПС США генерала Нортона Шварца. Він зазначив, що такі кроки Москви можуть означати перехід “червоної межі”.
Водночас російські експерти вважають реакцію Шварца на ймовірну появу стратегічної авіації їхньої держави на Кубі “неадекватною”. На думку росіян, вони мають цілковите право використовувати закордонні аеродроми, якщо цьому не заперечуватиме керівництво цих держав. І незважаючи на те, що ворожі літаки будуть “під черевом” Штатів, цій країні вони ніяк не загрожуватимуть, так само, як і радіолокатор американської ПРО в Чехії та східне розширення НАТО для Росії.
До того ж, колишній головнокомандувач ВПС РФ, генерал Анатолій Корнуков нагадав заокеанському колезі, що “ракетоносії мають право літати над нейтральними водами в будь-якому регіоні світу, що, до речі, й роблять американські бомбардувальники”.
Зазначимо також, що стратегічна авіація США базується по всьому світу, маючи підготовлені аеродроми в Європі та на островах Тихого океану. Водночас можливості російських ракетоносців нині дуже обмежені через відсутність так званих “аеродромів підскоку”, внаслідок чого літаки можуть патрулювати повітряний простір лише півтори години. Створення пунктів дозаправки в Латинській Америці й Африці дозволило б змінити стратегію дальньої авіації на краще.
Водночас постійне базування російських бомбардувальників на Кубі, на думку А. Корнукова й решти військових експертів, недоцільне. “Якщо говорити про об’єкти на території США, то немає потреби розміщувати літаки “під черевом” американців, де вони будуть у зоні досяжності звичайних ракет. Озброєння Ту-160 можна застосувати за тисячі кілометрів від заданих цілей”, – зазначив екс-головнокомандувач ВПС РФ.

Олександра Тамкова
Джерело: «Львівська газета», http://www.gazeta.lviv.ua/articles/2008/07/25/32961/






Модуль не активізовано (module is not installed)

Останні новини

18:46
19-Квіт-2024
Ворожий літак Ту-22МЗ збили на відстані близько 300 кілометрів від України
Один з дальніх бомбардувальників Ту-22М3, які в ніч на 19 квітня здійснювали ракетну
16:13
19-Квіт-2024
Дружба народів: росія використовує студентів з Африки заради пропаганди своєї геополітичної величі
У березні російське Сочі приймало Всесвітній фестиваль молоді. І поки тисячі його уча
18:39
18-Квіт-2024
«Хатят лі русскіє вайни»
З таким рефреном звучала давно радянська пісня. Зміст якої полягав у тому, щоби перек
17:25
17-Квіт-2024
Полтавська земля багата на пам’ятки історії: бережімо нашу історію
Полтавська земля багата на пам’ятки історії. Це й не дивно, адже тисячі років тому ту
12:07
17-Квіт-2024
Відбулося засідання штабу з ліквідації наслідків ракетних ударів по Чернігову
Щойно відбулося засідання штабу з ліквідації наслідків ракетних ударів, - повідомляє
11:43
17-Квіт-2024
Ракетна атака рашистів по Чернігову: загиблі і багато поранених
У місті Чернігів триває рятувальна операція. Три ракетні удари по центру міста. Зруйн
19:25
16-Квіт-2024
Україна завдає росії потужні удари у відповідь!
Попри всю складність із боєприпасами, Україна завдає росії потужні удари у відповідь.
22:05
15-Квіт-2024
Сучасне стильне жіноче взуття: білі шкіряні кеди і кросівки

Жіноче взуття відіграє важливу роль у формуванні образу кожної модниці. У ній поєд

19:50
15-Квіт-2024
Харківщина. росіяни вдарили по Липецькій громаді: вбили двох та поранили чотирьох людей
Керованою авіабомбою по школі - ворог продовжує знищувати все живе. В селі Лук'янці п
20:41
14-Квіт-2024
У Києві перевірять законність розміщення церков Московського Патріархату на 73 земельних ділянках
У столиці перевірять законність розміщення на 73 комунальних земельних ділянках храмі
Усі новини