реклама партнерів:
Головна » На Рівненщині будуватимуть храм Святого Василя-Костянтина Острозького

На Рівненщині будуватимуть храм Святого Василя-Костянтина Острозького


Коментарі: 0 Церква та суспільство

Допомога проекту Європейської України - благодійний внесок
ваша підтримка важлива для незалежного видання
стань патроном
З поданням до Президента та уряду України звернулися члени Рівненської обласної організації УНП. Вони ініціюють спорудження храму Святого Василя-Костянтина Острозького в місті Острозі, на Княжій горі.
Вартість будівництва поки що не називають, але для його початку необхідно кілька десятків мільйонів гривень.
11 липня князя Василя-Костянтина Острозького зарахував до лику святих освячений помісний Собор Української Православної Церкви Київського патріархату. З нагоди відзначення 400-річчя з часу упокоєння Костянтина Острозького (26 лютого 1608 року), ректор Національного університету “Острозька академія” Ігор Пасічник, ректор Рівненської духовної семінарії УПЦ КП отець Ігор Швець, народний депутат України чотирьох скликань Василь Червоній, ректор Національного університету водного господарства та природокористування Василь Гурин, директор Рівненського обласного академічного українського музично-драматичного театру Володимир Петрів, ректор Рівненського державного гуманітарного університету Руслан Постоловський виступили з ініціативою спорудити храм святому.
— Щоб зарахувати людину до лику святих, треба, аби вона відповідала кільком критеріям: вела мученицький спосіб життя, подвижницьку та вчительську діяльність. Князь Василь-Костянтин Острозький відповідає усім цим критеріям, — наголошує проректор з навчально-виховної роботи Національного університету “Острозька академія” Василь Жуковський. — З юності він почав займатися активною діяльністю, в тому числі й релігійною. Князь дбав про освіту священиків, заснував низку шкіл. Розумів, що допоки вони не стануть високоосвіченими, церква не процвітатиме, тому відкрив школу вищого типу. Нею стала Острозька академія, вона була на одному рівні з кращими університетами Європи. А ще князь опікувався церквами та монастирями — в його володіннях було 600 церков та 20 монастирів. Незважаючи на свою знатність та заможність, Костянтин Острозький був скромною людиною в житті: ходив до церкви, дотримувався посту. Він боровся за чистоту православ’я та проти унії. Його внесок для України та українського православ’я важко переоцінити.
Василь Жуковський переконаний, що Україна залишається у боргу перед князем. Щоб компенсувати та віддати данину діяльності князя Острозького, активісти й звернулися з ідеєю побудувати соборний храм в Острозі на Княжій горі, у давній столиці Волині.
— Необхідно пройти весь бюрократичний процес, щоб отримати фінансування на спорудження храму, — ділиться депутат облради Василь Червоній. — Сподіваюся, що до дати упокоєння князя, до 26 лютого, перші кроки вже будуть зроблені, освятимо наріжний камінь. Нині в Острозі немає православної церкви Київського патріархату, є лише капличка та перебудований костел, людям немає де молитися. У роки незалежності влада передала наші храми та святині Московському патріархату.
Скільки коштуватиме проект та, власне, усе будівництво храму, Василь Червоній не каже. Зазначає, що з кожним роком вартість робіт та матеріалів дорожчатиме:
— Візьмімо для прикладу будівництво Покровського собору у Рівному. На початок його спорудження кошторис передбачав три мільйони доларів. Але ціни змінюються щодня, долар та гривня втрачають свою вагу. Якщо говорити про спорудження храму Святого Василя-Костянтина Острозького, то мова йде про десятки мільйонів гривень, для початку.
Відстоює необхідність будівництва храму й директор Рівненського обласного академічного українського музично-драматичного театру Володимир Петрів:
— Капітали зараз переважають усе, але ми будуватимемо храми. Якщо не збудуємо храму Святого Василя-Костянтина Острозького, то на тому місці збудують щось інше, як зараз роблять біля театру. Розпочали з площі, далі перейдуть під театр, а потім ще й театр реконструюють під готель чи ще щось! Культура і духовність мають стояти на першому місці!

Джерело: «Рівненська газета», http://www.gazeta.rv.ua/?n=12565






Модуль не активізовано (module is not installed)

Останні новини

00:31
27-Квіт-2024
10 найпопулярніших застосунків для смартфонів у цьому році

Глобалізація інтернет-середовища призвела до того, що окремі застосунки мають стаб

21:02
26-Квіт-2024
Резонансне ДТП у Броварах: правоохоронці затримали Майбоженка
Затримано посадовця РДА Київщини, який скоїв ДТП з чотирма постраждалими

18:20
25-Квіт-2024
Міністр Сольський, якого підозрюють в оборудках із землею, подав заяву про відставку
"До Верховної Ради України надійшла заява від Миколи Сольського про відставку з посад
21:23
24-Квіт-2024
Джо Байден підписав законопроект щодо допомоги Україні на понад $60 млрд
Президент США Джо Байден підписав законопроект щодо допомоги Україні на понад $60 млр
20:49
23-Квіт-2024
Коли Верховна рада заборонить РПЦ в Україні
Верховна Рада, ймовірно, у травні зможе розглянути в другому читанні урядовий законоп
16:38
22-Квіт-2024
Виставка акварельного живопису Марії Рибіної-Ткач «Прозорі барви» в Чернігові
23 квітня о 12.00 в Національному архітектурно-історичному заповіднику «Чернігів стар
08:16
21-Квіт-2024
Конгресвумен Марсі Каптур виступаючи за допомогу Україні процитувала Тараса Шевченка
Під час виступу на підтримку законопроєкту про допомогу Україні, конгресвумен-демокра
21:03
20-Квіт-2024
Конгрес США проголосував за військову допомогу Україні
Трохи статистики голосувань:
1. Конфіскація активів РФ та заборона TikTok — 36
18:46
19-Квіт-2024
Ворожий літак Ту-22МЗ збили на відстані близько 300 кілометрів від України
Один з дальніх бомбардувальників Ту-22М3, які в ніч на 19 квітня здійснювали ракетну
16:13
19-Квіт-2024
Дружба народів: росія використовує студентів з Африки заради пропаганди своєї геополітичної величі
У березні російське Сочі приймало Всесвітній фестиваль молоді. І поки тисячі його уча
Усі новини