реклама партнерів:
Головна » Росія не прагне виконувати Указ Президента України

Росія не прагне виконувати Указ Президента України


Коментарі: 0 ПОЛІТИКУМ

Допомога проекту Європейської України - благодійний внесок
ваша підтримка важлива для незалежного видання
стань патроном
Міністр закордонних справ Росії Сергій Лавров назвав новий указ президента Ющенка про Чорноморський флот ще одним доказом, як він висловився, затяжної внутрішньополітичної кризи в Україні.
В інтерв’ю радіо Ехо Москви він звинуватив українське керівництво у послідовних антиросійських кроках і спробах переписати угоди про базування російського флоту на території України:
"Українське керівництво останнім часом послідовно вдається, президент Ющенко конкретно, до низки антиросійських кроків, зокрема що стосується Чорноморського Флоту. Вже стало практикою ухвалення указів президента Ющенка, які є спробою в односторонньому порядку переписати російсько-українські угоди про базування Чорноморського Флоту. При чому ці спроби робляться в якості сюрпризів. Думаю, що це також багато в чому відображає внутрішньополітичну ситуацію, яка склалася в Україні".
А заступник начальника Генштабу ЗС РФ генерал-полковник Анатолій Ноговіцин, назвав вимоги президента України про особливий порядок виходу російських кораблів із Севастополя нелегітимними і такими, що не поширюються на Чорноморський флот:
"У нас один верховний головнокомандуючий - це президент Російської Федерації для Чорноморського флоту, і всілякі заяви ззовні для нас не є легітимними. Тому, все, що стосується узгодження різних маневрів, у тому числі і Чорноморському флоті, вони прописані в існуючих документах", - сказав Ноговіцин, російському телеканалу "Весті".
Учора президент Ющенко затвердив спеціальний порядок перетину державного кордону, згідно з яким Україна зможе вимагати від кораблів російського Чорноморського флоту, щоб вони залишили її територіальні води.
Тим часом, Збройні Сили України виконають укази Президента Віктора Ющенка щодо переміщення формувань Чорноморського флоту Російської Федерації.
Про це заявив начальник Генерального штабу Збройних Сил України, генерал армії Сергій Кириченко сьогодні після зустрічі з військовими аташе іноземних держав, акредитованих в Україні:
«Укази Президента щодо Чорноморського флоту, безумовно, будуть виконуватися на території України. Міністерство оборони і Генеральний штаб є одними з тих державних структур, на які покладено це завдання».
Він також повідомив, що сьогодні у військовому відомстві відбулася нарада, присвячена опрацюванню конкретних заходів, питань, рішень щодо цього.
Порядком, серед іншого, встановлюється, що для перетину кордону України військовими кораблями або літаками ЧФ РФ командування флоту не пізніше ніж за 72 години надсилає через штаб ВМС Збройних сил України до Генштабу ЗСУ відповідне повідомлення.
У такому повідомленні обов'язково зазначаються відомості про наявність на таких військових кораблях або літаках осіб, озброєння, боєприпасів і вибухонебезпечних речовин, військового майна та обладнання, що транспортується.
У разі отримання згоди командування ЧФ інформує не пізніше ніж за одну добу до перетину державного кордону штаб Азово-Чорноморського регіонального управління Державної прикордонної служби України та відповідний митний орган України.
У випадку невиконання зазначених вимог служби державних контрольних органів України невідкладно інформують про це Міністерство закордонних справ України та можуть від імені України вимагати від військового корабля або літака ЧФ негайно залишити внутрішні води і територіальне море України або її повітряний простір.

Український оборонний бюджет - ''можливо найменший у світі''
Міністерство оборони України сподівається на збільшення військового бюджету у зв’язку з подіями в Грузії.
На цьому наголосив начальник Генерального штабу Збройних сил України, генерал армії України Сергій Кириченко і зауважив, що оборонний бюджет на цей рік становить лише близько 1% від ВВП:
«Цей показник є найменшим не лише в Європі, а можливо, і у світі».
При цьому він поінформував, що на сьогодні бюджетні пропозиції на 2009 рік складають взагалі 0,85% від ВВП. Генерал зазначив, що нормальним станом справ є фінансування оборонної сфери держави у розмірі 2% ВВП, а у зв’язку із необхідністю переходу Збройних сил на комплектування військовослужбовцями за контрактом оборонне відомство потребує мінімум 2,5-3%:
«Ми сподіваємося, що ситуація навколо грузинсько-російського конфлікту вплине на розуміння відповідальних державних органів щодо необхідності належного фінансування Збройних сил. Ми проводимо відповідну роботу із народними депутатами, Міністерством фінансів і сподіваємося на їхнє розуміння і підтримку у цьому питанні».
Раніше про недостатність фінансування армії заявив головка парламентського комітету з питань національної безпеки і оборони Анатолій Гриценко:
«Нам треба зміцнювати Збройні Сили, нам треба виконати Державну програму розвитку ЗСУ на період до 2012 року, яка зараз зривається».

Джерело: http://www.bbc.co.uk/ukrainian/





QR-код посилання на сторінку



Модуль не активізовано (module is not installed)

Останні новини

20:22
28-Бер-2024
Російські спецслужби під прикриттям московського патріархату
Ця війна є цивілізаційною. Без знищення московії як імперії, миру і спокою для Україн
19:46
27-Бер-2024
Пам’яті Героя України Дмитра Романченка з Чернігова
У Небесному війську Захисників України гідне місце займають і уродженці Чернігова — п
19:24
27-Бер-2024
По Харкову вдарили авіабомбами - вперше з 2022-го року
Під ударом Шевченківський район, за інформацією, що перевіряється, ворог застосував д
20:44
26-Бер-2024
П'ять сценаріїв розгортання французьких військ в Україні
Президент Франції Еммануель Макрон своєю заявою про можливе відправлення в Україну за
22:12
25-Бер-2024
Василь Малюк: СБУ обіграла російські спецслужби по всіх ключових напрямках
З початку повномасштабного вторгнення Служба безпеки України значно посилила напрям к
21:20
25-Бер-2024
росіяни вчергове вдарили по Одесі балістикою
Коротко про одеські новини сьогодні.
Росіяни вчергове вдарили по нам балістико
20:29
25-Бер-2024
Війська росії захопили нові території на сході України
Армія Росії просунулася вперед практично на всіх ділянках фронту, де вона штурмує. Пр
20:11
24-Бер-2024
У Чернігові згадали заповіти В’ячеслава Чорновола
24 березня у Чернігові, в Музеї боротьби за відновлення незалежності України на Черні
16:27
24-Бер-2024
Оборонці України - неймовірні!
Ефективність використання засобів, які є в нашому розпорядженні - безпрецедентна. Для
21:09
23-Бер-2024
На Львівщині згорів деревʼяний храм Святого Михаїла
На Стрийщині вогнеборці ліквідували пожежу в дерев’яній церкві
23 березня о 10
Усі новини