реклама партнерів:
Головна » В Києві презентували матеріали конгресу США про Голодомор в Україні

В Києві презентували матеріали конгресу США про Голодомор в Україні


Коментарі: 0 ПОДІЇ

Допомога проекту Європейської України - благодійний внесок
ваша підтримка важлива для незалежного видання
стань патроном
В Києві презентували чотиритомне видання матеріалів конгресово-президентської комісії США “Великий голод в Україні 1932-33 років”.
Упорядником цієї збірки наприкінці вісімдесятих років минулого століття був знаний нині в Україні дослідник Джеймс Мейс. Перекласти на українську та видати матеріали взялася Києво-Могилянська академія.
Чотири товстенних томи гіркої правди українського народу скоро знайдуть своє місце у бібліотеках всіх регіонів країни. Окрему партію планують надіслати до книгозбірень Криму.
Друзі Джеймса Мейса розповідають, що він мав мрію – побачити свою працю в українському перекладі. При житті їй не судилося збутися, адже пан Мейс, який останні 10 років жив в Україні, помер у 2004. Однак, дисидент Євген Сверстюк на презентації повторив все ту ж фразу – краще пізно, ніж ніколи.
Нинішнє видання включає три томи свідчень очевидців голоду – людей, що емігрували в США, ще один том звіту комісії, а також передмову Віктора Ющенка та істориків, які змалювали загальне тло подій в Україні часів колективізації та Голодомору. На його важливості наголосив і директор відділу преси освіти і культури посольства США в Україні Крістофер Фіцджеральд:
“Це не просто книги, це величезний збірник трагічних свідчень. Спеціальна комісія конгресу США зібрала їх, аби розкрити невимовну трагедію штучного голоду в Україні. Ці томи читати боляче, але треба.”
Хоча збірка знана світові вже майже два десятки років, почесний президент Києво-могилянської академії В’ячеслав Брюховецький вважає, що вона не втратила свою цінність, адже ті матеріали є доказом злочину:
“Вони можуть бути доказом, безперечно вони є доказом, хоча вони відомі значно раніше. Слово “Геноцид”, я думаю, в самому тексті не згадується, оскільки це збірник документів. Але воно згадується в передмовах. І я думаю, це є одним із доказів того, що голод 32-33 років був Геноцидом. Він може використовуватися на суді, якщо такий колись відбудеться. А я думаю, що відбудеться.”
Фактично, Джеймс Мейс разом із іншим дослідником Робертом Конквестом, який написав книгу “Жнива скорботи”, першими в світі заявили про масштаби голоду в Україні. Чому чотиритомну працю, яку зараз називають фундаментальною, досі не переклали й не видали тут? Дисидент Левко Лук’яненко каже, що спроби були, але в післярадянській Україні вони не мали належної підтримки.
По смерті Джеймса Мейса президент Віктор Ющенко нагородив його орденом князя Ярослава Мудрого ІІ ступеня і підписав розпорядження про вшанування пам’яті дослідника, яке передбачало публікацію в Україні його творів.
Збірка вийшла п’ятитисячним тиражем, однак з правом на додатковий наклад. До цього в Україні вже видавали збірки документів різних архівних установ, включно з архівом СБУ. Також Києво-Могилянська академія видала шість томів спогадів очевидців, які зібрали студенти.
Міністр культури Василь Вовкун каже, що до 75 роковин трагедії, які невдовзі відзначатимуть, провели багато заходів. Серед іншого, в українських містах відкрили регіональні музеї Голодомору, а за кордоном провели акції “Україна пам’ятає – світ визнає” і “Незгасима свічка”. Євген Станкович та інші видатні українські композитори підготували музичні твори на цю тематику, які включили в репертуари усіх оперних театрів України, а Андрій Жолдак наразі працює над екранізацією роману Василя Барки “Жовтий князь”.

Джерело: http://www.bbc.co.uk/ukrainian





QR-код посилання на сторінку



Модуль не активізовано (module is not installed)

Останні новини

20:22
28-Бер-2024
Російські спецслужби під прикриттям московського патріархату
Ця війна є цивілізаційною. Без знищення московії як імперії, миру і спокою для Україн
19:46
27-Бер-2024
Пам’яті Героя України Дмитра Романченка з Чернігова
У Небесному війську Захисників України гідне місце займають і уродженці Чернігова — п
19:24
27-Бер-2024
По Харкову вдарили авіабомбами - вперше з 2022-го року
Під ударом Шевченківський район, за інформацією, що перевіряється, ворог застосував д
20:44
26-Бер-2024
П'ять сценаріїв розгортання французьких військ в Україні
Президент Франції Еммануель Макрон своєю заявою про можливе відправлення в Україну за
22:12
25-Бер-2024
Василь Малюк: СБУ обіграла російські спецслужби по всіх ключових напрямках
З початку повномасштабного вторгнення Служба безпеки України значно посилила напрям к
21:20
25-Бер-2024
росіяни вчергове вдарили по Одесі балістикою
Коротко про одеські новини сьогодні.
Росіяни вчергове вдарили по нам балістико
20:29
25-Бер-2024
Війська росії захопили нові території на сході України
Армія Росії просунулася вперед практично на всіх ділянках фронту, де вона штурмує. Пр
20:11
24-Бер-2024
У Чернігові згадали заповіти В’ячеслава Чорновола
24 березня у Чернігові, в Музеї боротьби за відновлення незалежності України на Черні
16:27
24-Бер-2024
Оборонці України - неймовірні!
Ефективність використання засобів, які є в нашому розпорядженні - безпрецедентна. Для
21:09
23-Бер-2024
На Львівщині згорів деревʼяний храм Святого Михаїла
На Стрийщині вогнеборці ліквідували пожежу в дерев’яній церкві
23 березня о 10
Усі новини