реклама партнерів:
Головна » «Закордонні українці». Українська діаспора і Україна - чи знайшли вони спільну мову?

«Закордонні українці». Українська діаспора і Україна - чи знайшли вони спільну мову?


Коментарі: 0 Погляд. Версії

Допомога проекту Європейської України - благодійний внесок
ваша підтримка важлива для незалежного видання
стань патроном
15-20 млн. українців, за різними підрахунками, мешкають поза межами своєї батьківщини. Найчисленніші українські громади зосереджені в Російській Федерації, США, Канаді та Польщі.
Етнічні українці мешкають також в Австралії, Аргентині, Норвегії, Уругваї. Представники української діаспори з різних країн світу з’їхались до Києва на ІХ Світовий конгрес українців, який триватиме до 22 серпня. Яку роль відіграє діаспора в житті України? Скільки хвиль еміграції пережила Україна? Як ставляться українці в Україні до своїх етнічних братів і сестер за кордоном? Чи допомагає українська влада українцям діаспори? Чи досягли діаспорні українці значних успіхів на чужині?
Найболючіші проблеми діаспорних українців
Українською діаспорою називають всіх етнічних українців, які мешкають поза політичними кордонами своєї історичної батьківщини, але не втратили з нею духовні зв'язки. Близько 5 млн. українців мешкають у Росії - більше половини з них проживають на Кубані, 800 тисяч - у Тюменській області. Микола Баранюк, один із засновників української громади в Санкт-Петербурзі, скаржиться, що крім однієї малотиражної газети, що видається коштом діаспори, українці Росії не мають можливості навчати дітей рідною мовою, читати книжки українською мовою. «Немає зараз українських шкіл. Влада практично не допомагає. Лише виділяють невеликі кошти на Шевченківські вечори через Будинок національних культур. Ми провели дуже гарні 3 фестивалі «Українська весна в Петербурзі» В основному, проведенням подібних заходів займається український клуб».

Півмільйона осіб налічує українська громада Португалії, говорить один з її засновників Богдан Безкоровайний. Найбільше проблем, які мають етнічні українці на Піренеях, переважно економічного характеру. «У Португалії зараз погіршилася ситуація з роботою. Багато українців переїхали до інших країн, зокрема, в Іспанію. Найбільші проблеми мають люди, які не мають легального статусу в країні. У них виникають проблеми і з медичним страхування, і з роботою. Біда в Португалії у тому, що резиденції потрібно очікувати 5 років на відміну від Іспанії, де цей термін триває лише 2 роки. Звичайно, що люди намагаються взяти й житло в кредит».

На останню чверть 19 ст. припадає початок масової еміграції українців
Перша хвиля української еміграції почалася наприкінці ХІХ - початку ХХ століття, розповідає історик Сергій Кот. Це були перші заробітчани із західних областей до Канади, Сполучених Штатів Америки. Там вони освоювали нові землі та працювали на шахтах. «Праця та здібності до господарства наших людей показали, що переживши всі труднощі, вони там укоренилися». Друга хвиля еміграції, говорить Сергій Кот, була пов’язана з визвольними змаганнями, коли велика кількість українців була змушена з політичних мотивів покинути територію України. «Сотні тисяч українців, які не бажали залишатися під радянською владою, опинилися в багатьох країнах Європи в першу чергу. Багато хто виїхав через Європу до Латинської Америки та Австралії. За різними підрахунками, лише за роки Незалежності України емігрувало близько 5 млн. людей».

Завдання та досягнення української діаспори
Зберегти свої корені, мову, культуру, не розчинитися в іншому середовищі, відчути рідне плече - такі завдання ставила перед собою українська діаспора по всьому світу, каже директор Української служби Радіо Свобода Ірина Халупа. У 1967 році вона із батьками переїхала до США, де стала членом української громади. «Ми вивчали українську культуру, історію, звичай. У нас були спортивні команди. Більшість українців жили в своєму маленькому українському світі. Звичайно, мали своїх друзів і роботу. Українці намагалися впливати на громадську і політичну думку цієї країни, де вони жили. Наприклад, Український Конгресовий Комітет Америки дуже сильно працював, щоб у Вашингтоні знали, що Україна – поневолена нація, під комуністичним режимом, сотні українських дисидентів перебувають у концтаборах. Українці також намагалися організувати кафедри українських студій у різних університетах. І найбільшим досягненням є те, що в найкращому і найпрестижнішому американському університеті Гарварді існує кафедра українських студій».

Роль і значення діаспори зменшуються з кожним поколінням
У здобутті незалежності України, її просуванні у світі діаспора відіграла неоціненну роль, вважає дипломат, колишній посол України у Сполучених Штатах Юрій Щербак. А зараз її функції змінилися. «Діаспора з часом змінюється і вона уже не та, яка була раніше. Старше покоління відходить. Нове покоління більш американізоване, канонізоване. І нова діаспора, яка прибула з України, ні політичними, ні національними питаннями не займається. Тому роль і значення діаспори зменшилися, оскільки існує офіційна Україна, офіційні представники, офіційні дипломатичні представництва».

Українська діаспора, особливо у США чи Канаді, живе у своєму замкненому світі і доволі слабко розбирається у сьогоднішніх подіях, що відбуваються на її історичній батьківщині, вважає художник і письменник Лесь Подерв’янський, який мав нагоду тривалий час спілкуватися із закордонними українцями. «У діаспорі є дуже пристойні люди – університетська професура, але це одиниці, «сотні тисяч із мільйонів». Вони самі собі побудували таку Україну, якої насправді не існує. Адже Україна, яка існує насправді, з усіма її перевагами та вадами, їх не влаштовує, тому що вона реальна».

За словами Президента Світового конгресу українців Аскольда Лозинського, майже 20 млн. етнічних українців розпорошені по різних державах світу, а це трохи менше половини української нації.

Глас народу:
В яких країнах є українська діаспора? Чи налагоджені зв’язки між Україною і закордонними українцями?
Віктор, юрист:

Найбільш поширена діаспора в Канаді, друга за величиною – американська, яка цікавиться українським суспільством, бере участь у розвитку нашої держави і підтримує культурні зв’язки. А от для українців, які мешкають тут, на жаль, все це нічого не означає.

Ліля, вчитель:
В Канаді є, у Франції є, в Австралії. Українці, що живуть в діаспорі, мабуть, більші патріоти України, аніж місцеві жителі. Діаспорні українці підтримують зв’язки та приїздять на рідну землю, якщо є родичі.

Василь, інженер-механік:
Канада, США, Аргентина – осередки української діаспори. Я знаю, що всі вони намагаються підтримувати зв’язки з українцями, які мешкають тут, і їм завжди цікаво, що відбувається на Україні.

Алла, культуролог:
Я щодня спілкуюся з українською діаспорою і знаю, що це дуже гарні люди, які приїздять вшановувати Тараса Шевченка.

Олександр, економіст:
Діаспора є в Канаді, США, Португалії, Іспанії. У нас є люди, які шанують культурну та історичну спадщину, але в діаспорі їх більше, хоча людей там живе менше.

Наталка Коваленко, Надія Шерстюк
Джерело: «Радіо Свобода», http://www.radiosvoboda.org/content/Article/1192936.html





QR-код посилання на сторінку



Модуль не активізовано (module is not installed)

Останні новини

19:55
18-Бер-2024
Євросоюз не визнав вибори президента РФ на окупованих територіях України
Європейський союз 18 березня заявив про невизнання електоральної процедури, яку Росія
19:55
17-Бер-2024
Невідомі добрі безпілотники атакували шість російських нафтоперегонних заводів
Протягом тижня невідомі добрі безпілотники атакували зразу шість російських нафтопере
22:10
16-Бер-2024
Українські воїни знищили російську диверсійно-розвідувальну групу в Сумській області
Про це сьогодні, 16 березня, розповів голова ОВА Володимир Артюх в ефірі телемарафону
22:03
15-Бер-2024
Російський добровольчий корпус попереджує про масовану атаку по військових об'єктах у Бєлгородській і Курській областях
У зв'язку з проведенням обмеженої військової операції на території Курської та Білгор
21:19
15-Бер-2024
росія не припиняє тероризувати Одесу: 20 загиблих, 73 поранених
росія – країна-терорист.
На жаль, внаслідок російської ракетної атаки загинули
20:14
14-Бер-2024
Топоніми Чернігова на честь земляків — українських добровольців сучасної російсько-української війни
14 березня Чернігівщина, як і вся країна, відзначає на державному рівні День Українсь
19:39
12-Бер-2024
Знешкоджено масштабну агентурну мережу фсб, яка «під прикриттям» УПЦ (МП) намагалася дестабілізувати ситуацію в Україні
Служба безпеки нейтралізувала у Києві злочинну організацію, яка проводила інформаційн
15:09
12-Бер-2024
ЦПД та Кібердепартамент СБУ створили список безпечних каналів отримання інформації
Центр протидії дезінформації та Кібердепартамент Служби безпеки України створили спис
22:16
10-Бер-2024
Відзначення 210-ї річниці від дня народження Тараса Шевченка у Чернігові
9 березня біля пам’ятника Тараса Шевченка на Валу, території Національного архітектур
21:56
10-Бер-2024
Успіхи ЗСУ на Таврійському напрямку
В операційній зоні оперативно-стратегічного угруповання військ “Таврія” за минулу доб
Усі новини