реклама партнерів:
Головна » СНД замінять?

СНД замінять?


Коментарі: 0 Погляд. Версії

Допомога проекту Європейської України - благодійний внесок
ваша підтримка важлива для незалежного видання
стань патроном
УКРАЇНА мала б створити альтернативу СНД – організацію, куди можуть увійти ті країни пострадянського простору, які прагнуть інтегруватися до Євросоюзу та НАТО. Таку думку висловив експерт з Інституту зовнішньої політики Дипломатичної академії при МЗС України Олександр Палій.
Передусім може йтися про Грузію, яка на знак протесту проти російської інтервенції виходить із СНД, і про інші країни Закавказзя та Молдову. Причому створення такої організації варто розглядати у зв’язку з усе частішими розмовами в Україні про те, що варто розірвати відносини в рамках СНД. Показовим тут є нещодавно зареєстрований законопроект Юрія Костенка, який пропонує денонсувати Угоду про створення Співдружності незалежних держав, що її Україна підписала 8 грудня 1991 року.
Як вважає Олександр Палій, СНД не є ефективною організацією. “Це – лише дискусійний майданчик, де український Президент може раз на рік чи півроку зустрітися й обговорити зі своїми білоруським чи туркменським колегами, з якими рідко зустрічається, нагальні питання”, – констатує експерт. А тому, вважає він, цілком розірвавши відносини з СНД, Україна нічого не втратить. А ось нова міжнародна проєвропейська організація, на думку пана Палія, дасть змогу нашій державі зміцнити зв’язки з Європою. “Є необхідність пришвидшити інтеграцію України й інших країн Європи, які не є членами ЄС і НАТО, в ці структури. Такий рух більше відповідав би інтересам нашої держави, на відміну від членства у формальній структурі”, – вважає експерт. Тим паче, на його переконання, європейська спільнота підтримала б таку українську ініціативу.
Однак у разі створення нової організації виникає запитання – що ж робити з ГУАМ? Цю організацію, офіційною назвою якої є “Організація за демократію та економічний розвиток”, 1997 року створили саме ті країни, що не проти інтегруватись у західні структури: Грузія, Україна, Азербайджан і Молдова (з 1999-го по 2005 р. до ГУАМ входив іще Узбекистан). Фактично об’єднання створено для протистояння впливу Росії в регіоні з орієнтацією на європейські структури, зокрема НАТО. Організація має підтримку Сполучених Штатів.
Окрім того, Україна поза СНД також бере участь у ще одній цікавій регіональній організації – Організації чорноморського економічного співробітництва, створеній
1998 року за участю України, Азербайджану, Вірменії, Грузії, Молдови. Хоча перешкодою тут є те, що до цього об’єднання належить також Росія.
Експерт-міжнародник Олександр Дергачов у коментарі “Газеті” зазначив, що вихід із СНД був би вагомим символічним кроком, який тяжко переживала б “частина політиків і населення, орієнтованих на Москву та євразійський простір”. Тому такий крок міг би спровокувати не тільки “галас”, а навіть сутички. Попри те, що СНД не виконує визначених функцій, зокрема не захищає суверенітет країн, однак у її рамках було підписано понад 200 різних документів, частина з яких вигідні Україні. Тому перш ніж виходити з цієї організації, варто подумати, як припинити політичну співпрацю, залишивши чинними договори, які регулюють інші сфери співпраці.
Щодо нового об’єднання, то пан Дергачов не бачить сенсу створювати його в рамках Україна-Грузія. Ефективність нової організації, на думку експерта, прямо залежить від активнішої цілеспрямованої політики ЄС на Сході. Якби Євросоюз зацікавився такою організацією й підтримував її, тоді вона могла б існувати. А крім того, в таких ініціативах були б зацікавлені всі сторони тільки за умови, коли об’єднання перетинало б наявні кордони з ЄС і мало формат на кшталт Вишеградської четвірки. “Тоді, – каже Олександр Дергачов, – можна було б віднайти механізми, принаймні перехідні, які сприяли б побудові Великої Європи й допомогли Україні знайти місце в цій Європі”.

Володимир Кучер
Джерело: «Львівська газета», http://www.gazeta.lviv.ua/articles/2008/08/26/33709/






Модуль не активізовано (module is not installed)

Останні новини

18:39
18-Квіт-2024
«Хатят лі русскіє вайни»
З таким рефреном звучала давно радянська пісня. Зміст якої полягав у тому, щоби перек
17:25
17-Квіт-2024
Полтавська земля багата на пам’ятки історії: бережімо нашу історію
Полтавська земля багата на пам’ятки історії. Це й не дивно, адже тисячі років тому ту
12:07
17-Квіт-2024
Відбулося засідання штабу з ліквідації наслідків ракетних ударів по Чернігову
Щойно відбулося засідання штабу з ліквідації наслідків ракетних ударів, - повідомляє
11:43
17-Квіт-2024
Ракетна атака рашистів по Чернігову: загиблі і багато поранених
У місті Чернігів триває рятувальна операція. Три ракетні удари по центру міста. Зруйн
19:25
16-Квіт-2024
Україна завдає росії потужні удари у відповідь!
Попри всю складність із боєприпасами, Україна завдає росії потужні удари у відповідь.
19:50
15-Квіт-2024
Харківщина. росіяни вдарили по Липецькій громаді: вбили двох та поранили чотирьох людей
Керованою авіабомбою по школі - ворог продовжує знищувати все живе. В селі Лук'янці п
20:41
14-Квіт-2024
У Києві перевірять законність розміщення церков Московського Патріархату на 73 земельних ділянках
У столиці перевірять законність розміщення на 73 комунальних земельних ділянках храмі
20:18
13-Квіт-2024
В Естонії планують визнати РПЦ терористичною організацією
Міністр внутрішніх справ Естонії Лаурі Ляенеметс має намір запропонувати парламенту к
21:38
11-Квіт-2024
Росіяни системно знищують нашу енергетичну систему
Це частина геноцидних практик- атаки на критичну інфраструктуру.
Ми повинні ак
20:45
10-Квіт-2024
Масована атака на Харківщину - троє загиблих, серед них дитина
Удар по Липцях, посеред дня росіяни атакували продуктовий магазин та аптеку, там здій
Усі новини