реклама партнерів:
Головна » У Чернігові відбулася наукова конференція «Другі Шрагівські читання»

У Чернігові відбулася наукова конференція «Другі Шрагівські читання»


Коментарі: 0 ПОДІЇ

Допомога проекту Європейської України - благодійний внесок
ваша підтримка важлива для незалежного видання
стань патроном
В літературно-меморіальному музеї-заповіднику імені М.М. Коцюбинського відбулася наукова конференція «Другі Шрагівські читання».
Участь у науковому форумі, присвяченому життю та діяльності уродженця Седнева, відомого громадського і політичного діяча, члена Української Центральної Ради, чернігівського адвоката Іллі Людвиговича Шрага, взяв заступник голови обласної ради Олег Обушний. Звертаючись до учасників читань, він висловив надію, що такі читання стануть традиційними.
—Треба, аби всі знали про таких людей, які присвятили своє життя Українському народу, своїй державі, незалежно від того чи вона знаходилася в складі Російської імперії, чи вже стала суверенною країною. На Чернігівщині дуже багато постатей, про яких не знає ні молодь, ні люди більш зрілого віку. Наприклад, Пилип Морачевський, який вперше переклав Біблію на українську мову та загалом багато зробив для розвитку української науки, а народився він у Шестовиці, що в Чернігівському районі. На жаль, жителі села не знають про свого славного земляка.
Ілля Шраг, який народився у Седневі і фактично все своє життя присвятив Чернігівщині, захисту селян, представляв Чернігівщину та українську фракцію в І Державній Думі. Він багато зробив, але часто про таких людей, як Ілля Шраг, дізнаємося вже після їх смерті. На жаль, 150-річний ювілей Іллі Шрага, не був вшанований. Але було б добре, щоб про таких людей знали, їх пам’ятали, вчилися у них будувати Українську державу, — сказав заступник голови обласної ради.
Учасникам «Других Шрагівських читань», в яких взяли участь як краєзнавці та провідні чернігівські науковці, так і київські дослідники, було представлено книгу кандидата історичних наук, доцента кафедри історії та археології України ЧДПУ імені Т.Г. Шевченка Тамари Демченко «Батько Шраг».
На конференції розглянуто цілу низку питань, пов’язаних із дослідженням маловідомих фактів життя та діяльності Іллі Шрага, а також функціонуванням системи місцевого самоврядування та самоуправління Чернігівської губернії другої половини XІX — XXст.
Доктор історичних наук, професор, провідний співробітник Інституту археографії ім. М.С. Грушевського НАН України Надія Миронець поділилася дослідженнями «Ілля Шраг у листуванні», а кандидат історичних наук, старший науковий співробітник Інституту археографії ім. М.С. Грушевського НАН України Інна Старовойтенко у своєму виступі акцентувала увагу на матеріалах про Чернігівщину на сторінках газети «Рада»(1906-1914) та в кореспонденціях Іллі Шрага. Окрім цього, чернігівські науковці представили ряд власних цікавих доповідей. Зокрема, кандидат історичних наук, доцент кафедри історії та археології України ЧДПУ імені Т.Г. Шевченка Олександр Рахно виступив із доповіддю «Олександр Русов і Ілля Шраг: маловідомі факти спільної громадської діяльності», кандидат історичних наук, доцент кафедри всесвітньої історії ЧДПУ імені Т.Г. Шевченка Алла Ващенко розповіла про юридичний статус земських гласних, голів та членів земських управ, оскільки Ілля Шраг неодноразово обирався гласним повітового та губернського земств, чернігівської міської думи.
Організаторами цьогорічного наукового заходу, на якому було представлено цілу низку цікавих наукових доповідей, виступили літературно-меморіальний музей-заповідник М.М. Коцюбинського та Чернігівський державний педагогічний університет імені Т.Г. Шевченка за сприянням Українського інституту національної пам’яті, а також облдержадміністрації та обласної ради.

Джерело: Відділ інформаційного забезпечення та зв’язків з громадськістю виконавчого апарату Чернігівської обласної ради, www.chernihiv-oblrada.gov.ua

На фото Олександра Майшева - Тамара Павлівна Демченко.






Модуль не активізовано (module is not installed)

Останні новини

21:23
24-Квіт-2024
Джо Байден підписав законопроект щодо допомоги Україні на понад $60 млрд
Президент США Джо Байден підписав законопроект щодо допомоги Україні на понад $60 млр
20:49
23-Квіт-2024
Коли Верховна рада заборонить РПЦ в Україні
Верховна Рада, ймовірно, у травні зможе розглянути в другому читанні урядовий законоп
16:38
22-Квіт-2024
Виставка акварельного живопису Марії Рибіної-Ткач «Прозорі барви» в Чернігові
23 квітня о 12.00 в Національному архітектурно-історичному заповіднику «Чернігів стар
08:16
21-Квіт-2024
Конгресвумен Марсі Каптур виступаючи за допомогу Україні процитувала Тараса Шевченка
Під час виступу на підтримку законопроєкту про допомогу Україні, конгресвумен-демокра
21:03
20-Квіт-2024
Конгрес США проголосував за військову допомогу Україні
Трохи статистики голосувань:
1. Конфіскація активів РФ та заборона TikTok — 36
18:46
19-Квіт-2024
Ворожий літак Ту-22МЗ збили на відстані близько 300 кілометрів від України
Один з дальніх бомбардувальників Ту-22М3, які в ніч на 19 квітня здійснювали ракетну
16:13
19-Квіт-2024
Дружба народів: росія використовує студентів з Африки заради пропаганди своєї геополітичної величі
У березні російське Сочі приймало Всесвітній фестиваль молоді. І поки тисячі його уча
10:16
19-Квіт-2024
Дослідження ефективності навчання у приватних школах

Приватна школа в сучасному світі привертає увагу батьк

18:39
18-Квіт-2024
«Хатят лі русскіє вайни»
З таким рефреном звучала давно радянська пісня. Зміст якої полягав у тому, щоби перек
17:25
17-Квіт-2024
Полтавська земля багата на пам’ятки історії: бережімо нашу історію
Полтавська земля багата на пам’ятки історії. Це й не дивно, адже тисячі років тому ту
Усі новини