реклама партнерів:
Головна » Чернігівщина. Міжнародна науково-практична конференція «Мезинська палеолітична стоянка у контексті вивчення старожитностей Подесення»

Чернігівщина. Міжнародна науково-практична конференція «Мезинська палеолітична стоянка у контексті вивчення старожитностей Подесення»


Коментарі: 0 ПОДІЇ

Допомога проекту Європейської України - благодійний внесок
ваша підтримка важлива для незалежного видання
стань патроном
В останній третині 19 – на початку 20 ст. в історичних містах Російської імперії відбувалися Археологічні з’їзди.
Ці надзвичайно поважні наукові форуми сприяли бурхливому розвиткові історії, археології і, насамперед, краєзнавства на місцях. Приємно відзначити, що з п’ятнадцяти з’їздів шість були проведені в Україні.
XIV Археологічний з’їзд відбувся у серпні 1908 року в Чернігові.
До його підготовки активно долучилися члени губернської вченої архівної комісії та її музею (тепер Чернігівський історичний музей імені В.В. Тарновського). Так, керуючий справами комісії Петро Михайлович Добровольський, отримавши звістку, що на подвір’ї козака Кошеля в Мезині знайдені великі кістки, у жовтні 1907 року провів перші розкопки та опублікував їхні результати. Ознайомившись з його працею, відомий український археолог Федір Кіндратович Вовк у 1908 році розпочав регулярні дослідження території пам’ятки, яка отримала назву Мезинська палеолітична стоянка. Її відкриття, і в першу чергу завдяки знахідкам творів прадавнього мистецтва, стало подією в археологічній науці, завдяки чому Чернігівщина посіла чільне місце у світових наукових атласах первісної людини.
Після звернення директора Коропського історико-археологічного музею О.Ф. Губського голова обласної державної адміністрації В.М. Хоменко зініціював створення обласного організаційного комітету з підготовки та відзначення 100-річчя відкриття Мезинської палеолітичної стоянки та затвердив план заходів (розпорядження від 18.09.2007 р. № 351 та від 07.07.2008 р. № 246).
Ним, зокрема, передбачені: наукова конференція, виставки, впорядкування Мезинського археологічного музею та прилеглої території, виготовлення художнього конверта та туристичного буклету тощо.
Управлінням культури і туризму облдержадміністрації (С.М. Мойсієнко) та Чернігівським історичним музеєм імені В.В. Тарновського (С.Л. Лаєвський) впродовж 2008 року проведена значна організаційна робота по підготовці до святкування. Так, 11–12 вересня на базі музею імені В.В. Тарновського відбудеться науково-практична конференція “Мезинська палеолітична стоянка у контексті вивчення старожитностей Подесення”. В її роботі візьмуть участь провідні науковці Інституту археології НАН України, Чернігівського історичного музею імені В.В. Тарновського, Національного музею історії України, Чернігівського державного педагогічного університету імені Т.Г. Шевченка, вчені з Російської Федерації, краєзнавці. Виголошені доповіді будуть опубліковані у черговому випуску “Сіверянського літопису”.
Спеціально до цієї події Чернігівський історичний музей імені В.В. Тарновського підготував виставку “Мезинська стоянка: історія відкриття та досліджень”. На ній представлені матеріали із зібрання Музею та люб’язно надані Національним музеєм історії України й Інститутом археології НАН України.
12 вересня вона буде експонуватися у с. Свердловці Коропського району в рамках виїзного засідання науково-практичної конференції. Родзинкою виставки будуть матеріали здобуті сто років тому під час перших досліджень.
У часники святкування відвідають також Мезинський археологічний музей, створений В.Є. Куриленком, який за свою подвижницьку працю нагороджений орденом “За заслуги” ІІІ ступеня, побувають на території стоянки, візьмуть участь у спецпогашенні немаркованого художнього конверта.
Напевно тому, хто давно не бував в Мезині важко буде впізнати музейний і археологічний комплекси давньої стоянки, так вони змінилися за останні місяці завдяки турботі Коропської райдержадміністрації (А.Г. Красносільський), Мезинського національного природного парку (Н.В. Симоненко) і СТО “Авангард” та її директора Героя Соціалістичної Праці, Героя України О.Г. Боровика.
Відзначення 100-річчя відкриття Мезинської палеолітичної стоянки сприятиме популяризації туристичного потенціалу Чернігівщини, приверне увагу до збереження національної культурної спадщини, надасть новий імпульс розвитку історико-краєзнавчих досліджень Чернігово-Сіверського краю.
Людмила Линюк, Сергій Лаєвський

ПРОГРАМА
науково-практичній конференції

“Мезинська палеолітична стоянка у контексті вивчення старожитностей Подесення”,
присвяченій 100-річчю початку археологічних досліджень Мезинської палеолітичної стоянки
11 вересня
10-00 – 16-00 – Відкриття та проведення Міжнародної науково-практичної конференції «Мезинська палеолітична стоянка у контексті вивчення старожитностей Подесення»
(на базі Чернігівського історичного музею ім. В.Тарновського)
16-00 – 18-00 – Екскурсія по Чернігову для гостей міста
(Вал, обласний історичний музей ім. В.Тарновського, Спаський та Борисо-Глібський собори, Єлецький та Троїцько-Іллінські монастири, Антонієві печери)
12 вересня
8-00 – 10-30 – переїзд до с. Мезин Коропського району
11-00 – 12-30 – погашення немаркованого конверта, екскурсії до Мезинської стоянки та музею
13-00 – 16-00 – Ознайомлення з виставою “Мезинська стоянка: історія відкриття та досліджень”

Під час роботи виставок виступає кобзар-лірник, заслужений артист України, лауреат Національної премії ім. Т.Г.Шевченка, Василь Нечепа.

Продовження роботи науково-практичної конференції. Пленарне засідання
(Свердловський будинок культури, с. Свердловка).
Завершення конференції
16-00 –повернення до Чернігова, роз’їзд учасників конференції.






Модуль не активізовано (module is not installed)

Останні новини

20:49
23-Квіт-2024
Коли Верховна рада заборонить РПЦ в Україні
Верховна Рада, ймовірно, у травні зможе розглянути в другому читанні урядовий законоп
16:38
22-Квіт-2024
Виставка акварельного живопису Марії Рибіної-Ткач «Прозорі барви» в Чернігові
23 квітня о 12.00 в Національному архітектурно-історичному заповіднику «Чернігів стар
08:16
21-Квіт-2024
Конгресвумен Марсі Каптур виступаючи за допомогу Україні процитувала Тараса Шевченка
Під час виступу на підтримку законопроєкту про допомогу Україні, конгресвумен-демокра
21:03
20-Квіт-2024
Конгрес США проголосував за військову допомогу Україні
Трохи статистики голосувань:
1. Конфіскація активів РФ та заборона TikTok — 36
18:46
19-Квіт-2024
Ворожий літак Ту-22МЗ збили на відстані близько 300 кілометрів від України
Один з дальніх бомбардувальників Ту-22М3, які в ніч на 19 квітня здійснювали ракетну
16:13
19-Квіт-2024
Дружба народів: росія використовує студентів з Африки заради пропаганди своєї геополітичної величі
У березні російське Сочі приймало Всесвітній фестиваль молоді. І поки тисячі його уча
10:16
19-Квіт-2024
Дослідження ефективності навчання у приватних школах

Приватна школа в сучасному світі привертає увагу батьк

18:39
18-Квіт-2024
«Хатят лі русскіє вайни»
З таким рефреном звучала давно радянська пісня. Зміст якої полягав у тому, щоби перек
17:25
17-Квіт-2024
Полтавська земля багата на пам’ятки історії: бережімо нашу історію
Полтавська земля багата на пам’ятки історії. Це й не дивно, адже тисячі років тому ту
12:07
17-Квіт-2024
Відбулося засідання штабу з ліквідації наслідків ракетних ударів по Чернігову
Щойно відбулося засідання штабу з ліквідації наслідків ракетних ударів, - повідомляє
Усі новини