реклама партнерів:
Головна » Про відзначення 1100 років літописного Чернігова

Про відзначення 1100 років літописного Чернігова


Коментарі: 0 Свята. Пам'ятні дати

Допомога проекту Європейської України - благодійний внесок
ваша підтримка важлива для незалежного видання
стань патроном
Чернігів як місто з багатою культурною та історичною спадщиною заслуговує на підвищену увагу на всеукраїнському рівні.
Про це наголосили під час прес-конференції в національному інформагентстві Укрінформ Чернігівський міський голова Олександр Соколов та професор, декан історичного факультету ЧДПУ імені Т.Г. Шевченка Олександр Коваленко.
Приємною нагодою для цього є відзначення 1100-річчя літописного Чернігова та 65-ої річниці визволення міста від фашистських загарбників, що відбудеться 19-21 вересня. У місті над Десною вшосте проводиться міський фестиваль культури і мистецтв "Чернігів – рідне місто моє".
Міський голова зауважив, що цього року продовжується відзначення першої літописної згадки про Чернігів. Власне, заходи розпочалися минулого року, проте нині вони пройдуть на більш високому рівні і будуть масштабнішими. О.Соколов наголосив, що святкові заходи пронизує ідея єдності. "Це єдність минулого і сьогодення, єдність різних поколінь і монолітність міської громади", - вважає він.
До свята в одному з мікрорайонів міста буде закладено Парк єднання поблизу Палацу культури, художньої творчості дітей, юнацтва та молоді. Згодом, це місце буде перетворено в оазу сімейного дозвілля та відпочинку. Також під час святкування у міській мистецькій галереї "Пласт-арт" буде презентовано Рушник національної єдності, який минулого року вишивали майстрині у різних областях України.
Новинкою для чернігівців і гостей міста стане виставка-продаж "Чернігівська кухня через віки". Усі відвідувачі заходу зможуть оцінити кулінарну майстерність чернігівських кухарів та скуштувати страви, виготовлені за старовинними рецептами.
Вперше в обласному центрі Чернігівщини пройде фестиваль середньовічної культури, присвячений чернігівському князю Мстиславу, - "Мстислав-фест". Очікується, що до міста приїдуть близько 200 представників історичних товариств та клубів історичного фехтування з України, Росії та Білорусі. У Центральному парку культури та відпочинку буде створено середньовічний табір. Показові виступи та змагання проходитимуть як у центральному парку, так і в історичній частині Чернігова – на Валу. У програмі фестивалю – змагання лучників, проведення лицарських турнірів „меч-меч” та „щит-меч”, кидання в ціль ножів, сокир, збивання цілей булавою. Крім того, працюватиме містечко майстрів, відбуватимуться театралізовані вистави, інсценізації з життя часів Київської Русі.
Також цього року у Чернігові пройдуть урочистості-вшанування прапора міста, який був прийнятий депутатами міськради у червні. Прапори Чернігова та Чернігівської області буде урочисто піднято на центральній Красній площі поряд з флагштоком, на якому встановлено Державний Прапор України.
Обдаровані юні художники з України та Росії стануть учасниками першого Міжрегіонального конкурсу дитячого малюнка "Міфи і легенди древнього Чернігова". Роботу діти розпочнуть напередодні святкувань, а потім буде влаштована виставка художніх робіт у міській раді. Учні провідних художніх шкіл зі Львова, Харкова, Херсона, Сєвєродонецька, Чернігова та Митищ (Московська обл.) не лише працюватимуть під час пленерів, а й побувають на екскурсіях древнім Черніговом, зустрінуться з відомими українськими митцями.
О.Соколов пообіцяв, що до свята Чернігів зазнає змін у зовнішньому вигляді, насамперед, в освітленні. Так, будуть декоративно підсвічені гармати на Валу, що є символами древнього міста над Десною, собор Святих Михайла та Федора, Червоний міст на Стрижні. Міський голова запросив журналістів і гостей з усієї України відвідати Чернігів у дні святкування, подивитися не лише стародавні храми і собори, але й побувати поблизу світломузичного фонтану, який було відкрито у День незалежності України.
О.Коваленко детально розповів про події 1100-річної давнини, пов'язані із першою літописною згадкою про Чернігів. Зокрема, він зазначив, що Чернігів вперше згадується у "Повісті временних літ" у 907 році і на той час був за своїм політичним, економічним, культурним значенням другим після Києва. Також професор підкреслив, що святкування 1000-річчя літописного Чернігова стало подією у культурному житті України і він висловив сподівання, що нинішній ювілей буде не менш вагомим.

Джерело: Ірина Синельник, http://www.chernigiv-rada.gov.ua





QR-код посилання на сторінку



Модуль не активізовано (module is not installed)

Останні новини

20:22
28-Бер-2024
Російські спецслужби під прикриттям московського патріархату
Ця війна є цивілізаційною. Без знищення московії як імперії, миру і спокою для Україн
19:46
27-Бер-2024
Пам’яті Героя України Дмитра Романченка з Чернігова
У Небесному війську Захисників України гідне місце займають і уродженці Чернігова — п
19:24
27-Бер-2024
По Харкову вдарили авіабомбами - вперше з 2022-го року
Під ударом Шевченківський район, за інформацією, що перевіряється, ворог застосував д
20:44
26-Бер-2024
П'ять сценаріїв розгортання французьких військ в Україні
Президент Франції Еммануель Макрон своєю заявою про можливе відправлення в Україну за
22:12
25-Бер-2024
Василь Малюк: СБУ обіграла російські спецслужби по всіх ключових напрямках
З початку повномасштабного вторгнення Служба безпеки України значно посилила напрям к
21:20
25-Бер-2024
росіяни вчергове вдарили по Одесі балістикою
Коротко про одеські новини сьогодні.
Росіяни вчергове вдарили по нам балістико
20:29
25-Бер-2024
Війська росії захопили нові території на сході України
Армія Росії просунулася вперед практично на всіх ділянках фронту, де вона штурмує. Пр
20:11
24-Бер-2024
У Чернігові згадали заповіти В’ячеслава Чорновола
24 березня у Чернігові, в Музеї боротьби за відновлення незалежності України на Черні
16:27
24-Бер-2024
Оборонці України - неймовірні!
Ефективність використання засобів, які є в нашому розпорядженні - безпрецедентна. Для
21:09
23-Бер-2024
На Львівщині згорів деревʼяний храм Святого Михаїла
На Стрийщині вогнеборці ліквідували пожежу в дерев’яній церкві
23 березня о 10
Усі новини