реклама партнерів:
Головна » Проросійські сили розпочали кампанію проти проведення в Криму військових навчань

Проросійські сили розпочали кампанію проти проведення в Криму військових навчань


Коментарі: 0 ПОЛІТИКУМ

Допомога проекту Європейської України - благодійний внесок
ваша підтримка важлива для незалежного видання
стань патроном
У Криму розпочинається кампанія проти проведення на півострові навчань української армії.
Першими минулого тижня подали голос місцеві регіонали, які закликали Прем’єр-міністра Юлію Тимошенко скасувати заплановане на кінець вересня в Криму проведення другого етапу широкомасштабних військових навчань «Морський вузол-2008». А 9 вересня кілька десятків активістів Блоку Наталії Вітренко з такою ж вимогою пікетували в Сімферополі штаб Берегових військ ВМС України.
«Вітренківців» було небагато – трохи більше як 20 осіб. Вони виступали під прапорами ПСПУ і транспарантами з гаслами «НАТО – STOP!», «Ні військовим навчанням «Морський вузол-2008»!» та «Українські ракети потрапляють у пасажирські літаки, багатоповерхівки і мирні об’єкти!».
Учасники пікету поводилися агресивно, намагалися вдарити військовослужбовців держаками плакатів і флагштоками прапорів, при цьому періодично скандували: «Ми – за мир!» і «Ми проти ракетних стрільб у курортному Криму!».
Лідер кримських «вітренківців», депутат Верховної Ради автономії Валерій Іванов заявив присутнім, що до Криму, мовляв, прямує армада українських військ: «Сюди йдуть ешелони з технікою і військовою силою, сюди йдуть ракетні та зенітні комплекси. І це на замовлення американців!». Голова кримської організації ПСПУ заявив, що його однопартійці виступають проти будь-яких військових навчань у Криму, особливо під час курортного сезону.

Військові хочуть тренуватися
Прес-офіцер Центру військ берегової оборони ВМС України майор Владислав Селезньов повідомив Радіо Свобода, що зараз триває планова підготовка до проведення навчань. Він також зауважив, що військові не проти, щоб «представники тієї чи іншої політичної сили висловлювали своє ставлення до майбутніх подій, але завдання військових – займатися бойовою підготовкою, що вони і роблять».
Другий етап широкомасштабних комплексних навчань Збройних Сил України «Морський вузол-2008» має розпочатися 22 вересня на кримських полігонах «Опук» і «Чауда». Їхня перша частина пройшла наприкінці травня у Севастополі – без залучення озброєння і військової техніки. Тоді були залучені штаби та управлінські структури морського, повітряного і наземного компонентів Військово-морських Сил України, а також оперативні групи від Повітряних сил і Сухопутних військ України, інших міністерств та відомств.
Тепер, як повідомив прес-центр українського флоту, «Морський вузол-2008» вступить у свою завершальну, активну фазу, до якої, крім кораблів, морської авіації та військ берегової оборони, активно залучатимуться інші види Збройних Сил України. Очікується, що на полігоні «Чауда» пройдуть стрільби з зенітно-ракетних комплексів С-300, на аеродромі «Бельбек» під Севастополем тренуватимуться винищувачі ВПС, а на полігоні «Опук» – армійська і морська авіація.
У перебігу навчань також планується перевірити реальну готовність до виконання «завдань за призначенням» повітрянодесантних, аеромобільних та артилерійських частин Сухопутних військ, у тому числі з виходом до районів умовного виконання завдань.
Загалом у «Морському вузлі-2008» передбачається залучити до 4 тисяч військовослужбовців, 390 одиниць озброєння та військової техніки, в тому числі – 23 кораблі і судна, до 60 одиниць бронетанкової техніки, до 30 одиниць артилерійських систем, 10 вертольотів і 15 літаків.

Демілітаризація має бути односторонньою?
Втім, як відзначають севастопольські військові оглядачі, не виключено, що Кабінет Міністрів України спробує скасувати або перенести на пізніше проведення цих навчань. Раніше капітан 1 рангу запасу Мирослав Мамчак в інтерв’ю Радіо Свобода говорив, що проросійські сили у Севастополі та Кримській автономії можуть організувати акції протесту, щоб деморалізувати українських військових і не допустити підвищення бойового рівня українських військ. Уже зараз, за даними джерел у ВМС України, після кількох акцій обструкції, вчинених проросійськими і лівими силами в Донузлаві та Севастополі проти українських військовиків, морально-бойовий дух на українському флоті не на найвищому рівні.
Кримський аналітик Андрій Іванець в інтерв’ю Радіо Свобода сказав, що слід було очікувати, що за умов зовнішньої загрози всередині країни можуть знайтися групи, які реально виконуватимуть замовлення зі зниження боєздатності вітчизняних Збройних Сил. За його словами, тиск із приводу навчань «Морський вузол-2008» може мати вплив і на зниження бойової майстерності військ, і на настрої серед особового складу, а в результаті – і на обороноздатність України.
Андрій Іванець переконаний, що акції «вітренківців» – не єдиний і не останній засіб зовнішнього тиску на офіційний Київ. Він нагадав нещодавнє звернення народного депутата України від Партії регіонів, севастопольця Вадима Колесниченка до Юлії Тимошенко з вимогою скасувати військові навчання на території Кримського півострова як такі, що «загрожують національній безпеці України, стратегічному партнерству з Росією, мирові і злагоді в усьому східноєвропейському регіоні». Слідом за ним депутат Верховної Ради Криму, лідер кримської організації «Російського блоку» Олег Родивилов висловив занепокоєння тим, що начебто «після масштабних навчань деякі частини української армії можуть залишитися в Криму для постійної дислокації».
Місцеві експерти прогнозують, що кампанія проти військових навчань у «курортному Криму» та за «демілітаризацію» Криму набиратиме обертів. Але протести, організовані лівими і проросійськими силами, будуть спрямовані лише на українське військо і не стосуватимуться Чорноморського флоту Росії, частини якого дислокуються в Севастополі, Качі, Гвардійському, Феодосії та Керчі, а навчання проводять на кількох кримських полігонах, у тому числі й на згаданому полігоні «Опук».

Володимир Притула
На фото: Під час акції протесту ПСПУ, Сімферополь, 9 вересня 2008 р.
Джерело: «Радіо Свобода», http://www.radiosvoboda.org/content/Article/1197923.html





QR-код посилання на сторінку



Модуль не активізовано (module is not installed)

Останні новини

20:22
28-Бер-2024
Російські спецслужби під прикриттям московського патріархату
Ця війна є цивілізаційною. Без знищення московії як імперії, миру і спокою для Україн
19:46
27-Бер-2024
Пам’яті Героя України Дмитра Романченка з Чернігова
У Небесному війську Захисників України гідне місце займають і уродженці Чернігова — п
19:24
27-Бер-2024
По Харкову вдарили авіабомбами - вперше з 2022-го року
Під ударом Шевченківський район, за інформацією, що перевіряється, ворог застосував д
20:44
26-Бер-2024
П'ять сценаріїв розгортання французьких військ в Україні
Президент Франції Еммануель Макрон своєю заявою про можливе відправлення в Україну за
22:12
25-Бер-2024
Василь Малюк: СБУ обіграла російські спецслужби по всіх ключових напрямках
З початку повномасштабного вторгнення Служба безпеки України значно посилила напрям к
21:20
25-Бер-2024
росіяни вчергове вдарили по Одесі балістикою
Коротко про одеські новини сьогодні.
Росіяни вчергове вдарили по нам балістико
20:29
25-Бер-2024
Війська росії захопили нові території на сході України
Армія Росії просунулася вперед практично на всіх ділянках фронту, де вона штурмує. Пр
20:11
24-Бер-2024
У Чернігові згадали заповіти В’ячеслава Чорновола
24 березня у Чернігові, в Музеї боротьби за відновлення незалежності України на Черні
16:27
24-Бер-2024
Оборонці України - неймовірні!
Ефективність використання засобів, які є в нашому розпорядженні - безпрецедентна. Для
21:09
23-Бер-2024
На Львівщині згорів деревʼяний храм Святого Михаїла
На Стрийщині вогнеборці ліквідували пожежу в дерев’яній церкві
23 березня о 10
Усі новини