реклама партнерів:
Головна » З нагоди відкриття Будинку Митрополита Національного заповідника "Софія Київська" в ньому відкрито виставку скульптури з колекції Лувра

З нагоди відкриття Будинку Митрополита Національного заповідника "Софія Київська" в ньому відкрито виставку скульптури з колекції Лувра


Коментарі: 0 КУЛЬТУРА

Допомога проекту Європейської України - благодійний внесок
ваша підтримка важлива для незалежного видання
стань патроном
Визначну архітектурну пам'ятку ХVIII століття - Будинок Митрополита Національного заповідника "Софія Київська" відкрито 12 вересня після реставрації, - повідомляє УКРІНФОРМ.
"Завдяки Благодійному фонду "Розвиток України" ми з нашим партнером "Софією Київською" почали співробітництво з відбудови та реставрації Будинку Митрополита наприкінці 2005 року. І сьогодні, менш ніж через 3 роки, це завдання успішно виконане", - зазначив сьогодні на прес-конференції з нагоди відкриття директор Благодійного фонду "Розвиток України" Анатолій Заболотний. Він наголосив на тому, що свій вибір Благодійний фонд "Розвиток України" на користь "Софії Київської" зробив через її історичне, культурне значення для України, виділивши понад 30 млн грн на реставрацію і відновлення.
"Для нас дуже важливо і те, що в Україні за останні роки це практично єдиний приклад, коли за меценатські кошти було відреставровано об'єкт подібного масштабу - від нуля, від самісінького фундаменту, до повного його завершення", - сказав Анатолій Заболотний. За його словами, для Фонду Ріната Ахметова не менш важливо і те, щоб пам'ятник почав жити своїм життям. Сьогодні у стінах Софії, в Будинку Митрополита, відкривається унікальна виставка - на запрошення заповідника "Софія Київська" і за допомогою Благодійного фонду Р. Ахметова "Розвиток України" та посольства Франції в Україні Лувр привіз виставку "Аполлон у кузні Вулкана", бронзові скульптури з колекції Людовіка XIV з музею Лувр. Це зібрання презентоване за межами Франції вперше.
Як зазначила генеральний директор Національного заповідника "Софія Київська" Неля Куковальська, сьогодні "Софія Київська" розпочинає новий проект - "Найкращі скарби світових музеїв на території Святої Софії", і виставка з Лувру стане її першою експозицією. За словами Нелі Куковальської, в Будинку Митрополита буде створений перший в Україні Музей історії архітектури, тут також відбуватимуться події державницького значення.
Генеральний директор подякувала Президенту України, завдяки ініціативі та указу якого було розпочато роботу по відтворенню "Софії Київської" як загальнодержавного та духовного центру. Неля Куковальська подякувала фонду "Розвиток України" і особисто Рінату Ахметову, а також великій армії реставраторів, художників, архітекторів, археологів, будівельників - тут працювало 25 субпідрядних організацій - за повернену пам'ятку,
Як зазначив на прес-конференції президент - генеральний директор музею Лувр Анрі Лоуретт, Лувр зацікавлений у співпраці з Україною. "Мені приємно, що ця співпраця розпочнеться на території "Софії Київської", - наголосив він. Директор Лувру також розповів, що вже на 2010 рік у Франції в Луврі заплановано представити світовій громадськості виставку, присвячену мистецтву слов'янського світу, експонати до якої надійдуть з України. А у 2010 році в Луврі відбудеться ще одна виставка, присвячена славетному українському скульптуру Іоанну Пінзелю.
Як ішлося на прес-конференції, організаційна вартість виставки - 800 тис. грн, страхова вартість - 236 тис. грн, вартість самої виставки, що складається з 17 скульптурних композицій, - 15 млн євро, але всі експонати було надано Лувром безкоштовно. Анатолій Заболотний зазначив, що ми зарезервували також окрему суму, щоб у наступному році в "Софії Київській" проходили подібні виставки.
Як розповів Анатолій Заболотний, виставка триватиме 3 місяці - з 12 вересня по 13 грудня 2008 року, причому відвідувачі не лише отримають змогу побачити саму виставку та оглянути інтер'єри відреставрованого Будинку Митрополита, а ще й фінансово підтримати "Софію Київську" і допомогти її подальшому розвитку. Адже на кожні 5 грн вартості вхідного квитка на виставку Благодійний фонд "Розвиток України" надасть заповіднику ще 5 грн як грант від Фонду.
А. Заболотний розповів і про подальші плани Благодійного фонду "Розвиток України". Так, в рамках стратегії Фонду за програмою "Культурна спадщина" вже виділено 15 млн грн на реставрацію Музею народної архітектури і побуту в Пирогово.

Джерело: Валентина Пащенко – УКРІНФОРМ, http://www.ukrinform.ua/ukr/order/?id=731721





QR-код посилання на сторінку



Модуль не активізовано (module is not installed)

Останні новини

20:22
28-Бер-2024
Російські спецслужби під прикриттям московського патріархату
Ця війна є цивілізаційною. Без знищення московії як імперії, миру і спокою для Україн
19:46
27-Бер-2024
Пам’яті Героя України Дмитра Романченка з Чернігова
У Небесному війську Захисників України гідне місце займають і уродженці Чернігова — п
19:24
27-Бер-2024
По Харкову вдарили авіабомбами - вперше з 2022-го року
Під ударом Шевченківський район, за інформацією, що перевіряється, ворог застосував д
20:44
26-Бер-2024
П'ять сценаріїв розгортання французьких військ в Україні
Президент Франції Еммануель Макрон своєю заявою про можливе відправлення в Україну за
22:12
25-Бер-2024
Василь Малюк: СБУ обіграла російські спецслужби по всіх ключових напрямках
З початку повномасштабного вторгнення Служба безпеки України значно посилила напрям к
21:20
25-Бер-2024
росіяни вчергове вдарили по Одесі балістикою
Коротко про одеські новини сьогодні.
Росіяни вчергове вдарили по нам балістико
20:29
25-Бер-2024
Війська росії захопили нові території на сході України
Армія Росії просунулася вперед практично на всіх ділянках фронту, де вона штурмує. Пр
20:11
24-Бер-2024
У Чернігові згадали заповіти В’ячеслава Чорновола
24 березня у Чернігові, в Музеї боротьби за відновлення незалежності України на Черні
16:27
24-Бер-2024
Оборонці України - неймовірні!
Ефективність використання засобів, які є в нашому розпорядженні - безпрецедентна. Для
21:09
23-Бер-2024
На Львівщині згорів деревʼяний храм Святого Михаїла
На Стрийщині вогнеборці ліквідували пожежу в дерев’яній церкві
23 березня о 10
Усі новини