реклама партнерів:
Головна » Форум видатних вихідців із Чернігівщини отримав неоднозначну оцінку самих героїв дня

Форум видатних вихідців із Чернігівщини отримав неоднозначну оцінку самих героїв дня


Коментарі: 0 Погляд. Версії

Допомога проекту Європейської України - благодійний внесок
ваша підтримка важлива для незалежного видання
стань патроном
Ідея проведення Форуму видатних вихідців із Чернігівщини, який в суботу пройшов в обласному центрі, була вочевидь чудовою. Однак сама організація цього заходу викликала неоднозначну реакцію як городян, так і самих героїв дня - особистостей, які досягли значних успіхів у політиці, культурі, науці, спорті.
Першою причиною того, що більшість найрентинговіших знаменитостей не приїхала на Форум, не виключено, стала відсутність підтримки заходу органами місцевої влади.
Голова обласної ради Наталія Романова взяла участь тільки у встановленні каменю на місці майбутнього пам’ятника святим Михайлу і Федору, але то було святе діло. Влада, як і жителі обласного центру, уже добре зрозуміли, що громадська організація "За Чернігів" створена з далекоглядним прицілом і головна її мета - завоювання прихильності чернігівського електорату.
Про доброчинні і дійсно хороші справи цієї структури нині знає кожен чернігівець, оскільки газета "За Чернігів" виходить 100-тисячним накладом і щотижня потрапляє у кожен дім.
Незадовго до початку Форуму це видання запропонувало чернігівцям обрати із опублікованого й досить бідного переліку 10 найвидатніших, на їхню думку, вихідців із Чернігівщини або дописати інших. Сторонній людині важко оцінити, наскільки активно населення долучилось до голосування, але його результат багатьох здивував. Особливо тим, що перше місце у рейтингу найвидатніших земляків посів екс-президент Леонід Кучма, якого, як відомо, не надто шанують на малій батьківщині. Ймовірно, що саме його перемога стала другою причиною неявки знаменитостей на Форум.
Герой України Левко Лук’яненко, зокрема, зізнався, що погодився приїхати тільки за умови, що Кучми на Форумі не буде. Хто зна, чому не приїхав Леонід Данилович - чи то був дуже зайнятий, чи й справді посоромився звання найвидатнішого, але це робить йому честь. Адже легендарного Левка Лук’яненка, приміром, у запропонованому до голосування списку навіть не було. І статуетку сімаргла йому, зрозуміло, не вручали.
Внесення російських акторів до списку чернігівських знаменитостей теж не сприяло успішності Форуму. Їхати в Україну для того, аби на них подивилися, вони не схотіли, а в декого вже й здоров’я не дозволяє далеко кататися.
Під час проведення заходів Форуму, на жаль, виникали ситуації, які викликали щонайменше подив. Так, коли на засіданні "круглого столу" Левко Лук’яненко спробував з’ясувати, наскільки цей Форум серйозний захід і чи матиме він продовження, бо від цього залежить планування його роботи, відповіді не було від кого почути: Олексій Савченко і його соратники залишили "круглий стіл" через кілька хвилин після його початку. Інших представників оргкомітету в залі не виявилось.
Неприємним моментом Форуму став запуск глядачів до приміщення театру. Запрошення на церемонію відзначення найвидатніших земляків перевірялись не на вході у фойє, як це заведено в культурних установах, а на вході в сам театр. Кілька міцних чоловіків із специфічною зовнішністю стіною стали біля дверей, аби "муха не пролетіла".
Акредитованим журналістам наполегливо пропонувалось протискуватись між їхніми плечима, щоб не дай Боже, не пройшли три безбілетні жіночки, котрим дуже кортіло подивитися на дійство. І це тоді, коли порожніх місць у залі було предостатньо, а реклама Форуму "співала", що він стане справжнім святом для городян.
Для гостей це справді було свято. Приїхавши на землю свого дитинства, де вони бувають нечасто, знаменитості раділи зустрічам із не менш відомими земляками, обіймалися з ними, пили шампанське, співали й фотографувалися. Народний артист України, відомий "кролик" Володимир Данилець охоче розповідав журналістам про рідну Дмитрівку Бахмацького району, де вчився, бився з хлопцями, розвантажував вагони і збивав ящики, заробляючи копійку. І тепер, казав, немає дня, коли він не думає про село, куди його завжди тягне.
Про Форум він відгукнувся із захопленням: "Це прекрасно, що таке є! Країна повинна знати своїх героїв! А Чернігову, мабуть, як ніякому іншому місту, є чим пишатися. Які тут були особистості - Мазепа, Кочубей, розповідати й розповідати! І сучасні керівники держави - Кучма, Плющ, Потебенько, Бойко - це гордість України, і вони зробили багато хорошого для неї".
З тим, що такі форуми потрібні, погодився по його завершенні і письменник Юрій Мушкетик. Однак при цьому він зауважив, що організовуватись вони повинні не так, як цей, де витіснено все українське, інакше від них буде тільки шкода. "Повинно прозвучати українське слово, українська пісня, щоб проявилась українська душа тут. Адже мало хто навіть знає в Україні, що на Чернігівщині питома вага українців більша, ніж в будь-якій іншій області. Для початку, як ідея, хай цей форум уже буде такий, але в принципі його зміст повинен бути інший", - сказав видатний чернігівець.

Джерело: Наталія Потапчук

Фото: Юрій Паперний, "Чернігівський монітор".






Модуль не активізовано (module is not installed)

Останні новини

18:20
25-Квіт-2024
Міністр Сольський, якого підозрюють в оборудках із землею, подав заяву про відставку
"До Верховної Ради України надійшла заява від Миколи Сольського про відставку з посад
21:23
24-Квіт-2024
Джо Байден підписав законопроект щодо допомоги Україні на понад $60 млрд
Президент США Джо Байден підписав законопроект щодо допомоги Україні на понад $60 млр
20:49
23-Квіт-2024
Коли Верховна рада заборонить РПЦ в Україні
Верховна Рада, ймовірно, у травні зможе розглянути в другому читанні урядовий законоп
16:38
22-Квіт-2024
Виставка акварельного живопису Марії Рибіної-Ткач «Прозорі барви» в Чернігові
23 квітня о 12.00 в Національному архітектурно-історичному заповіднику «Чернігів стар
08:16
21-Квіт-2024
Конгресвумен Марсі Каптур виступаючи за допомогу Україні процитувала Тараса Шевченка
Під час виступу на підтримку законопроєкту про допомогу Україні, конгресвумен-демокра
21:03
20-Квіт-2024
Конгрес США проголосував за військову допомогу Україні
Трохи статистики голосувань:
1. Конфіскація активів РФ та заборона TikTok — 36
18:46
19-Квіт-2024
Ворожий літак Ту-22МЗ збили на відстані близько 300 кілометрів від України
Один з дальніх бомбардувальників Ту-22М3, які в ніч на 19 квітня здійснювали ракетну
16:13
19-Квіт-2024
Дружба народів: росія використовує студентів з Африки заради пропаганди своєї геополітичної величі
У березні російське Сочі приймало Всесвітній фестиваль молоді. І поки тисячі його уча
10:16
19-Квіт-2024
Дослідження ефективності навчання у приватних школах

Приватна школа в сучасному світі привертає увагу батьк

18:39
18-Квіт-2024
«Хатят лі русскіє вайни»
З таким рефреном звучала давно радянська пісня. Зміст якої полягав у тому, щоби перек
Усі новини