реклама партнерів:
Головна » Автономний статус Криму ставиться під сумнів. Чим це загрожує?

Автономний статус Криму ставиться під сумнів. Чим це загрожує?


Коментарі: 0 Погляд. Версії

Допомога проекту Європейської України - благодійний внесок
ваша підтримка важлива для незалежного видання
стань патроном
У вихідні у Львові, Івано-Франківську і Києві пройшли установчі збори ініціативних груп для підготовки проведення всеукраїнського референдуму щодо зміни автономного статусу Криму на обласний.
Спроба в неділю провести подібний захід у Сімферополі наразилася на спротив комуністів і проросійських сил. Останні заявили, що зірвали «намагання українських націоналістів знищити кримську автономію». Водночас, представники партії «Свобода», які розпочали цю кампанію, стверджують, що збори ініціативної групи попри «спротив антиукраїнських сил» у Сімферополі пройшли.
У неділю місцеві комуністи і представники інших лівих та проросійських сил Криму заблокували вхід на вулицю Пушкіна в Сімферополі, де розташований гарнізонний Будинок офіцерів, а саме там мали пройти згадані збори. Тож, кілька десятків прихильників партії «Свобода» і противників автономного статусу Криму туди не потрапили.
Хоча сторони розбороняли правоохоронці, в тому числі бійці «Беркуту», між правими і лівими періодично виникали локальні бійки. Зрештою, представники ініціативної групи прямо на вулиці, перед Будинком офіцерів, простим підняттям рук проголосували на підтримку проведення референдуму.
Потім прес-служба Кримської організації ВО «Свобода» повідомила, що у роботі установчих зборів ініціативної групи для підготовки проведення всеукраїнського референдуму щодо зміни автономного статусу Республіки Крим на обласний та скасування спеціального статусу міста Севастополя та внесення відповідних змін до Конституції і законів України взяли участь 212 учасників – громадян України, які мешкають на території Автономної Республіки Крим. Було обрано ініціативну групу та підготовлено необхідні документи для подання до Сімферопольської міської ради відповідно до Закону України про Всеукраїнський референдум. Втім, вже зараз можна передбачити реакцію на ці документи з боку міськради, де ліві і проросійські сили мають абсолютну більшість.

Дії з ліквідації автономії – «абхазький сценарій»?
Переважна більшість кримських політичних сил засудила спроби ліквідувати кримську автономію, вбачаючи у цьому небезпеку повторення кавказького сценарію. Кримські аналітики кажуть, що дії крайньо правих сил провокують лівих і проросійських радикалів і сприяють популяризації серед кримчан саме їхнії ідей. Експерти нагадують, що перша кавказька війна розпочалася після ліквідації грузинським парламентом авбхазької автономії.
Втім, деякі оглядачі вбачають тут внутрішньополітичний аспект. Зокрема, одне з місцевих інтернет-видань припустило, що за діями Тягнибока та його партії стоять президентські структури. Водночас, депутати кримського парламенту від БЮТу назвали наміри Всеукраїнського об’єднання «Свобода» «провокацією проти Юлії Тимошенко з прицілом на президентські вибори».
Уже після недільного інциденту місцеві комуністи закликали Президента і Генеральну прокуратуру України «припинити всі подібні провокації з руйнування автономії» і пригрозили і далі «боронити права кримчан від фашистів».

Автономії – так! Кримськотатарській...
Депутат Верховної Ради АРК від Народного руху України Леонід Пилунський в інтерв’ю Радіо Свобода сказав, що комуністи і проросійські активісти замахнулися на конституційне право громадян на мирні зібрання і висловлення власної точки зору. Водночас, сам він вважає спроби організувати кампанію за скасування кримської автономії провокацією, спрямованою проти політичної стабільності в Криму і, загалом, в Україні.
За словами Леоніда Пилунського, у цій ситуації слід вести мову не про ліквідацію автономного статусу Криму, а про перетворення її з територіальної чи приховано російської у кримськотатарську національно-територіальну автономію у складі України. На думку депутата, саме такий характер кримської автономії дозволить вирішити проблеми кримськотатарськог о народу і гарантуватиме права етнічних росіян та українців півострова.

Володимир Притула
Джерело: «Радіо Свобода», http://www.radiosvoboda.org/content/Article/1292604.html






Модуль не активізовано (module is not installed)

Останні новини

00:31
27-Квіт-2024
10 найпопулярніших застосунків для смартфонів у цьому році

Глобалізація інтернет-середовища призвела до того, що окремі застосунки мають стаб

21:02
26-Квіт-2024
Резонансне ДТП у Броварах: правоохоронці затримали Майбоженка
Затримано посадовця РДА Київщини, який скоїв ДТП з чотирма постраждалими

18:20
25-Квіт-2024
Міністр Сольський, якого підозрюють в оборудках із землею, подав заяву про відставку
"До Верховної Ради України надійшла заява від Миколи Сольського про відставку з посад
21:23
24-Квіт-2024
Джо Байден підписав законопроект щодо допомоги Україні на понад $60 млрд
Президент США Джо Байден підписав законопроект щодо допомоги Україні на понад $60 млр
20:49
23-Квіт-2024
Коли Верховна рада заборонить РПЦ в Україні
Верховна Рада, ймовірно, у травні зможе розглянути в другому читанні урядовий законоп
16:38
22-Квіт-2024
Виставка акварельного живопису Марії Рибіної-Ткач «Прозорі барви» в Чернігові
23 квітня о 12.00 в Національному архітектурно-історичному заповіднику «Чернігів стар
08:16
21-Квіт-2024
Конгресвумен Марсі Каптур виступаючи за допомогу Україні процитувала Тараса Шевченка
Під час виступу на підтримку законопроєкту про допомогу Україні, конгресвумен-демокра
21:03
20-Квіт-2024
Конгрес США проголосував за військову допомогу Україні
Трохи статистики голосувань:
1. Конфіскація активів РФ та заборона TikTok — 36
18:46
19-Квіт-2024
Ворожий літак Ту-22МЗ збили на відстані близько 300 кілометрів від України
Один з дальніх бомбардувальників Ту-22М3, які в ніч на 19 квітня здійснювали ракетну
16:13
19-Квіт-2024
Дружба народів: росія використовує студентів з Африки заради пропаганди своєї геополітичної величі
У березні російське Сочі приймало Всесвітній фестиваль молоді. І поки тисячі його уча
Усі новини