реклама партнерів:
Головна » Чернігів. Свято, що залишається з нами назавжди!

Чернігів. Свято, що залишається з нами назавжди!


Коментарі: 0 Свята. Пам'ятні дати

Допомога проекту Європейської України - благодійний внесок
ваша підтримка важлива для незалежного видання
стань патроном
У розпал осені, в теплі і сонячні дні, що в народі називають «бабине літо», ми відзначаємо День працівників освіти — свято, що звільняє від буденності й допомагає осягнути найголовніше у житті.
Цього дня кожен з нас згадує свого вчителя — того, котрий долучив до книги, запалив іскорку знань, був старшим другом і порадником, кому ми зобов’язані своїми життєвими і професійними перемогами. А чим живе чернігівська освіта сьогодні, які її здобутки та проблеми? Ці запитання цікавлять не тільки освітян, але і всіх мешканців міста, тому що всі ми — школярі: колишні, сьогоднішні й майбутні. Напередодні цього всенародного свята ми зустрілися з начальником управління освіти Чернігівської міської ради Володимиром Купріяненком.

— Процес навчання неможливий без учителя. Освіта — це та галузь, в якій вислів «кадри вирішують всі» найбільш актуальний. А що можна сказати про наші чернігівські освітянські кадри?

— Дійсно, неможливо уявити школу без учителя. Сьогодні у школах нашого міста створюють умови для гармонійного виховання, задоволення духовних і фізичних потреб юної зміни 2521 учитель. Серед них 6 заслужених учителів України. Це Жовтопляс Олена Іванівна (директор ліцею № 15), Касаткіна Тамара Іванівна (директор спеціалізованої загальноосвітньої школи № 2 І—ІІІ ступенів з поглибленим вивченням іноземних мов), Конончук Микола Іванович (директор загальноосвітньої школи № 20), Сарана Лілія Іванівна (учитель зарубіжної літератури загальноосвітньої спеціалізованої школи № 12 фізико-математичного профілю), Синиця Валентина Миколаївна (заступник з навчально-виховної роботи ліцею № 15). Дідовець Михайло Леонтійович (учитель фізики школи № 7, кавалер ордена «За заслуги», нагороджений Почесною грамотою Верховної Ради України «За особливі заслуги перед Українським народом»).

У школах міста працюють 338 вчителів-методистів, 549 мають звання «Старший учитель». Поруч з ними трудяться 133 молодих спеціалісти, які зовсім нещодавно вирішили працювати на цій нелегкій ниві. На жаль, часто молоді доводиться працювати на неповну ставку, і це при достатньо невисокій зарплаті вчителя. Але все-таки щорічно до нас приходить понад 35 випускників вузів і більшість з них мають диплом з відзнакою. В школах міста працює досить багато педагогічних родин, і вже склалися дійсні педагогічні династії, такі як династія Сухотеплих, Колесників, Сидоренків тощо.

— Володимире Петровичу, на вашу думку, якими досягненнями наших навчальних закладів можна пишатися?

— У нас чудові не тільки вчителі, але й учні. За результатами незалежного тестування, з багатьох предметів Чернігів перевершив Київ. Результати чудові, і це ще раз підтверджує високий рівень освіти міста й, звичайно, професіоналізм наших учителів. Дуже гарно поставлена навчально-виховна робота в установах нового типу (гімназії, ліцеї, колегіуми). Але хотілося б відзначити й наші звичайні загальноосвітні школи, що також на досить високому рівні вирішують освітні й виховні завдання. Високих стандартів навчального процесу досягають сьогодні вчителі та учні спеціалізованої фізико-математичної школи № 12, загальноосвітньої школи № 3, ліцею № 15, спеціалізованої школи № 1, ліцею № 22, ліцею № 32, колегіуму № 11, гімназії № 31, спеціалізованої школи № 2, загальноосвітньої школи № 20 тощо.

Наші учні стабільно показують високі результати на обласному та Всеукраїнському етапах учнівських олімпіад з базових предметів. Лідерами з підготовки переможців олімпіад стали навчальні заклади № 12 та № 1. Плідно працюють в цьому напрямку вчителі Ірина Іваніна, Руслана Дементова, Катерина Тростенюк, Олександр Наровлянський, Володимир Кузьменко, Олена Лобода, Ольга Лисенко, Лариса Деревінська, Тетяна Мохнач, Наталія Андрєєва, Тетяна Підгайна, Мирослава Костирко, Наталія Білявська, Тетяна Вершняк, Анатолій Лещенко.

2008 рік є міжнародним роком іноземних мов, європейським роком діалогу культур. Саме на цей час припадає ювілейний конкурс перекладачів серед старшокласників «Чернігів Європейський-2008». Найбільшу кількість призових місць у різних номінаціях конкурсу вибороли учні спеціалізованих шкіл з поглибленим вивченням іноземних мов № 1, 2, школи № 6, ліцеїв № 16 і 22, загальноосвітньої спеціалізованої школи фізико-математичного профілю № 12. Сьогодні десятки учасників конкурсу є студентами факультетів іноземних мов вищих навчальних закладів країни, а десять навчаються у Київському інституті перекладачів НАН України.

У нас добре працює методичний центр. На базі центра організована бібліотека, де наші вчителі мають можливість ознайомитися з новою спеціалізованою літературою. Крім того, у центрі обладнаний сучасний комп’ютерний клас, де можуть працювати не тільки вчителі, але й учні шкіл міста.

— А як організовується виховний процес у школах міста, адже це найважливіша складова загальноосвітнього процесу?

— З метою виявлення та розвитку творчо обдарованих дітей, системно проводяться різноманітні міські конкурси, фестивалі, акції, спортивні та туристичні змагання.

Велика організаційна робота з залучення школярів до участі у Всеукраїнських акціях учнівської молоді «Краса і біль України», «Моя земля — земля моїх батьків», «Вишивана Україна» та екологічних конкурсах проведена педколективом міського центру туристично-оздоровчої та виховної роботи з дітьми і молоддю. В школах міста працює 12 шкільних музеїв, з яких п’ять мають звання зразкових.

— Це свято ми традиційно називаємо днем учителя і якось забуваємо, що це свято також і наших працівників дошкільних закладів. Що можна сказати сьогодні про дошкільні заклади міста?

— На сьогодні щодня гостинно зустрічають малят 47 дошкільних навчальних закладів,7 шкіл-садочків, в яких виховується 9842 малюки. Кожен заклад має своє обличчя та певний імідж, але скрізь малюкам комфортно та затишно. Дошкільним вихованням у Чернігові охоплено близько 77% від загальної кількості дітей, що значно перевищує середні показники по Україні.

— Напередодні свята щоб ви хотіли побажати своїм колегам-освітянам Чернігова?

— Хочеться висловити подяку всім працівникам освіти області за добросовісну працю, відданість своїй справі і дітям. Від щирого серця бажаю вам здоров’я, довгих років життя, щоб якомога довше ви могли передавати свій багатий досвіт. Нехай вас і ваших дітей завжди об’єднує одна мета — зведення величного храму науки, а життя виставляє лише найвищі бали. Нехай кожен день і кожна мить вашого життя будуть світлими і щасливими, а всі, кого ви виховали, були вдячні вам.

Розмовляла Олена Березкіна, газета "Чернігівські відомості".
Джерело: офіційний сайт міськради, http://www.chernigiv-rada.gov.ua






Модуль не активізовано (module is not installed)

Останні новини

18:20
25-Квіт-2024
Міністр Сольський, якого підозрюють в оборудках із землею, подав заяву про відставку
"До Верховної Ради України надійшла заява від Миколи Сольського про відставку з посад
21:23
24-Квіт-2024
Джо Байден підписав законопроект щодо допомоги Україні на понад $60 млрд
Президент США Джо Байден підписав законопроект щодо допомоги Україні на понад $60 млр
20:49
23-Квіт-2024
Коли Верховна рада заборонить РПЦ в Україні
Верховна Рада, ймовірно, у травні зможе розглянути в другому читанні урядовий законоп
16:38
22-Квіт-2024
Виставка акварельного живопису Марії Рибіної-Ткач «Прозорі барви» в Чернігові
23 квітня о 12.00 в Національному архітектурно-історичному заповіднику «Чернігів стар
08:16
21-Квіт-2024
Конгресвумен Марсі Каптур виступаючи за допомогу Україні процитувала Тараса Шевченка
Під час виступу на підтримку законопроєкту про допомогу Україні, конгресвумен-демокра
21:03
20-Квіт-2024
Конгрес США проголосував за військову допомогу Україні
Трохи статистики голосувань:
1. Конфіскація активів РФ та заборона TikTok — 36
18:46
19-Квіт-2024
Ворожий літак Ту-22МЗ збили на відстані близько 300 кілометрів від України
Один з дальніх бомбардувальників Ту-22М3, які в ніч на 19 квітня здійснювали ракетну
16:13
19-Квіт-2024
Дружба народів: росія використовує студентів з Африки заради пропаганди своєї геополітичної величі
У березні російське Сочі приймало Всесвітній фестиваль молоді. І поки тисячі його уча
10:16
19-Квіт-2024
Дослідження ефективності навчання у приватних школах

Приватна школа в сучасному світі привертає увагу батьк

18:39
18-Квіт-2024
«Хатят лі русскіє вайни»
З таким рефреном звучала давно радянська пісня. Зміст якої полягав у тому, щоби перек
Усі новини