реклама партнерів:
Головна » Президент скасував свій указ щодо начальника кримської міліції

Президент скасував свій указ щодо начальника кримської міліції


Коментарі: 0 Погляд. Версії

Допомога проекту Європейської України - благодійний внесок
ваша підтримка важлива для незалежного видання
стань патроном
Президент Віктор Ющенко скасував свій указ від 4 липня про припинення розпорядження Кабінету Міністрів України щодо призначення Миколи Іллічова заступником міністра внутрішніх справ – начальником Головного управління МВС України в Автономній Республіці Крим.
Президентський указ розташований на офіційному сайті глави держави. Місцеві оглядачі губляться в пошуку пояснень цього кроку Президента Ющенка, Секретаріат якого досі відверто ворогував з МВС та міністром Луценком.
4 липня нинішнього року Віктор Ющенко зупинив дію розпорядження Кабінету міністрів України про призначення 52-річного уродженця східного Криму Миколи Іллічова керівником кримської міліції з одночасним поданням позову до Конституційного Суду. В указі від 3 жовтня лише два речення – про втрату чинності попереднього документу і про набуття чинності нового з дня опублікування, тобто – з 4 жовтня. Проте нічого не згадується про конституційне подання.

І хоча перший указ з’явився у розпал президентсько-прем’єрського протистояння, усе ж в автономії не очікували, що політичні «розборки» заторкнуть і досі актуальну для півострова сферу боротьби з криміналітетом. Президент тоді відзначив, що це розпорядження про призначення Миколи Іллічова видане урядом всупереч Конституції України. Зокрема, звертав увагу Віктор Ющенко, Верховна Рада Криму, «відповідно до наданих Конституцією АРК повноважень», ухвалила рішення про відмову в узгодженні призначення генерала Іллічова на посаду начальника міліції Криму.

Політичні «розборки» з кримінальним нахилом
Відставний генерал міліції Микола Іллічов залишив у Севастополі та Ялті, де працював, пам’ять про себе, як про безкомпромісного борця з криміналітетом. І наприкінці грудня 2007 року міністр внутрішніх справ Юрій Луценко призначив його виконувачем обов’язків начальника кримської міліції, заявивши, що виписав генералу «квиток на війну». Лише 13 червня 2008 року міністр підписав подання на ім`я Прем`єр-міністра України про призначення Миколи Іллічова заступником міністра внутрішніх справ – начальником Главку МВС України в Криму.

Проте, користуючись суперечностями в українському законодавстві, міністр не погодив це рішення з парламентом автономії, що викликало протести з боку Сімферополя і дало привід президентському Секретаріату для кроків у відповідь. З іншого боку, не чекаючи офіційного подання з МВС, 18 червня Верховна Рада Криму відмовилася погоджувати призначення Миколи Іллічова. Того ж дня, Юлія Тимошенко своїм розпорядженням призначила кримського генерала на запропоновану Юрієм Луценком посаду. Президентською відповіддю став згаданий липневий указ.

На тлі цього політичного протистояння на другий план відійшла, власне, криміногенна ситуація в Криму і спроби криміналітету знову контролювати політичні та економічні процеси на півострові. Радник міністра, народний депутат України Геннадій Москаль каже, що політика та юридичні аспекти призначення начальника кримської міліції – лише ширма, за якою стоїть факт проникнення до парламенту автономії представників кримінального світу. Саме вони зацікавленні у тому, щоб кримська міліція була обезголовлена та недієздатна, – вважає генерал Москаль.

«Сильний крок» чи «вимушений відступ»?
Частина місцевих оглядачів уже назвала останнє рішення Президента «сильним кроком». Мовляв, якщо в Києві виникне коаліція БЮТ – Партія регіонів, то генерал Іллічов як повноцінний начальник кримської міліції буде серйозним політичним подразником для цього альянсу, а його відставка сильно вдарить по Юрію Луценку та його політичному оточенню. Якщо ж у коаліції залишаться БЮТ і НУНС, то крок глави держави виглядає як жест доброї волі.

Втім, деякі експерти звертають увагу на те, що днями Окружний адміністративний суд АРК визнав протиправною відмову Верховної Ради Криму в узгодженні призначення Миколи Іллічова, а саме на позицію кримського парламенту і посилався Президент у своєму Указі від 4 липня. Тож жовтневий президентський указ дехто вже назвав «вимушеним відступом».

До того ж, Верховна Рада автономії зараз оскаржує це судове рішення в Севастопольському апеляційному адміністративному суді, наполягаючи на тому, що законно ухвалювала рішення 18 червня. Схоже, протистояння триватиме.

Проте, за неофіційною інформацією, кілька кримських депутатів, на всяк випадок, виїхали за межі автономії, а один з них подався до Москви. Можливо, ненадовго – до наступного президентського указу, що знову поверне генералу Іллічову до його посади додаток «в.о.»?

Володимир Притула
На фото: Начальник кримської міліції генерал Микола Іллічов
Джерело: «Радіо Свобода»,
http://www.radiosvoboda.org/content/Article/1294270.html






Модуль не активізовано (module is not installed)

Останні новини

18:20
25-Квіт-2024
Міністр Сольський, якого підозрюють в оборудках із землею, подав заяву про відставку
"До Верховної Ради України надійшла заява від Миколи Сольського про відставку з посад
21:23
24-Квіт-2024
Джо Байден підписав законопроект щодо допомоги Україні на понад $60 млрд
Президент США Джо Байден підписав законопроект щодо допомоги Україні на понад $60 млр
20:49
23-Квіт-2024
Коли Верховна рада заборонить РПЦ в Україні
Верховна Рада, ймовірно, у травні зможе розглянути в другому читанні урядовий законоп
16:38
22-Квіт-2024
Виставка акварельного живопису Марії Рибіної-Ткач «Прозорі барви» в Чернігові
23 квітня о 12.00 в Національному архітектурно-історичному заповіднику «Чернігів стар
08:16
21-Квіт-2024
Конгресвумен Марсі Каптур виступаючи за допомогу Україні процитувала Тараса Шевченка
Під час виступу на підтримку законопроєкту про допомогу Україні, конгресвумен-демокра
21:03
20-Квіт-2024
Конгрес США проголосував за військову допомогу Україні
Трохи статистики голосувань:
1. Конфіскація активів РФ та заборона TikTok — 36
18:46
19-Квіт-2024
Ворожий літак Ту-22МЗ збили на відстані близько 300 кілометрів від України
Один з дальніх бомбардувальників Ту-22М3, які в ніч на 19 квітня здійснювали ракетну
16:13
19-Квіт-2024
Дружба народів: росія використовує студентів з Африки заради пропаганди своєї геополітичної величі
У березні російське Сочі приймало Всесвітній фестиваль молоді. І поки тисячі його уча
10:16
19-Квіт-2024
Дослідження ефективності навчання у приватних школах

Приватна школа в сучасному світі привертає увагу батьк

18:39
18-Квіт-2024
«Хатят лі русскіє вайни»
З таким рефреном звучала давно радянська пісня. Зміст якої полягав у тому, щоби перек
Усі новини