реклама партнерів:
Головна » Чернігівщина. Всесвітній день дій за гідну працю

Чернігівщина. Всесвітній день дій за гідну працю


Коментарі: 0 СОЦІУМ

Допомога проекту Європейської України - благодійний внесок
ваша підтримка важлива для незалежного видання
стань патроном
Цього року початок нового навчального року в системі профспілкової освіти співпав з відзначенням Всесвітнього дня дій за гідну працю.
Природно, що Федерація профспілкових організацій визначила саме це питання (“Гідна праця – основа гідного життя”) головним і найбільш нагальним для обговорення на семінарі профспілкових лідерів на початку поточного навчального року. Концепція гідної праці, що була запропонована Міжнародною конфедерацією профспілок та Міжнародною організацією праці, передбачає високопродуктивну працю, яка гарантує гідний заробіток та соціальний захист чоловіків і жінок в умовах свободи об’єднання, відсутності дискримінації, безпеки на робочих місцях та поваги до людської гідності.
Перед присутніми виступили Петро Чорнорот – заступник голови Федерації профспілкових організацій Чернігівської області, Катерина Тимощенко – заступник начальника головного управління праці та соціального захисту населення облдержадміністрації, Діна Ашихміна – заступник начальника головного управління статистики у Чернігівській області, Володимир Козирєв – виконавчий директор асоціації промисловців і підприємців ”Полісся”.

Профспілкові лідери області, керівники органів виконавчої влади та представники роботодавців під час семінару ґрунтовно обговорили шляхи подальшого покращення співпраці соціальних партнерів по підвищенню рівня соціального захисту та рівня оплати праці працівників.

Петро Чорнорот у своєму виступі відзначив, конкретні кроки профспілок, по впровадженню концепції гідної праці в життя українського суспільства. Так 3 червня 2008 року було підписано Меморандум про взаєморозуміння між українськими соціальними партнерами та МОП щодо Програми гідної праці на 2008 -2011 роки. А вже Генеральною угодою на 2008-2009 роки закріплено зростання середньої плати не менш ніж на 25% щороку, що створює реальні передумови для виконання завдання, поставленою V з’їздом Федерації профспілок України.

Виступаючі вказували на те, що проблем, до остаточного вирішення питання гідної праці, ще чимало. Хоча середньомісячна номінальна заробітна плата штатного працівника в Чернігівській області за січень-серпень 2008 року, порівняно з відповідним періодом 2007 року зросла на 39,8% і становила 1309 гривень (що у 2,5 рази більше рівня мінімальної заробітної плати), вона все одно залишається однією з найнижчих в Україні. Над цими цифрами необхідно задуматися передусім роботодавцям, оскільки занижена ціна праці не спонукає до раціонального використання ресурсів і поліпшення організації виробництва.

Не подолано остаточно таке ганебне явище, як заборгованість із заробітної плати працівникам області, яка сьогодні складає 7,5 млн. грн. Станом на 1 серпня 2008 року кількість працівників, які вчасно не отримала заробітну плату, становила 1,2 тис. осіб (0,5% загальної кількості), з яких кожен шостий був зайнятий на підприємствах промисловості.

Сьогодні особливої уваги набувають питання охорони праці. Допуск до експлуатації небезпечної техніки, застосування застарілої технології, зношеність основних фондів обумовлюють високий рівень виробничого травматизму. За І півріччя 2008 року відбулося 149 нещасних випадків, з них – 9 смертельних.

В сьогоднішньому глобалізованому світі людям все важче і важче відстояти своє право на гідну працю. Працівнику доводиться мати справу не просто з керівником підприємства. Йому протистоїть жорстка організована структура, що не бажає поступатися своєю позицією ні на крихту. Єдина сила, що може гідно захищати інтереси людей праці – це профспілки, побудовані на засадах солідарності. Трудящі всього світу вимагають для себе і своїх колег праці в умовах всебічної поваги до прав людини; праці нешкідливої і безпечної для здоров'я; праці, яка забезпечує гідну заробітну плату та захист працівникам і їх сім’ям; праці, яка забезпечить можливість професійного розвитку; праці, де проблеми і конфлікти вирішуються шляхом діалогу, а не диктату і репресій.

Створення умов для гідної результативної праці є провідним важелем забезпечення практичної реалізації людського потенціалу нації. Реалізація права людини на працю відіграє визначальну роль у процесі її соціалізації, створює мотивацію для самовдосконалення та розвитку творчого потенціалу нації. Трансформація системи оплати праці та удосконалення регулювання ринку праці не лише дозволять досягти суттєвого підвищення рівня життя широких верств населення, але й сприятимуть наближенню соціальної структури до європейських зразків: подоланню масштабної бідності, створенню чисельного середнього класу, зменшенню рівня соціального розшарування.

В рамках семінару відбулася презентація нового проекту “Колдоговір – інструмент колективного захисту працюючих”, що реалізується в рамках програми МАТРА КАП Посольства Королівства Нідерландів в Україні. Мета проекту – покращення якості колективних договорів, які укладаються на підприємствах, в установах і організаціях Чернігівської області, шляхом налагодження сучасної системи інформаційного забезпечення процесу договірного регулювання відносин між соціальними партнерами. Вже зараз, спільно з Федерацією профспілкових організацій Чернігівської області, Головним управління праці і соціального захисту населення облдержадміністрації та обласною організацією Спілки жінок України ведеться робота по створенню на нашій базі Ресурсного центру соціального партнерства (РЦСП). Це буде унікальна в своєму роді структура, яка об’єднає увесь позитивний досвід і напрацювання в сфері розробки і укладання колективних договорів. Відкриттю РЦСП передуватиме експертне дослідження стану колдоговірної роботи в області та створення спеціалізованого web-сайту. Скориставшись послугами РЦСП кожен профспілковий лідер, представник роботодавців, або органів влади зможе отримати необхідну інформацію стосовно усіх етапів укладання колективного договору, а головне – його змістовного наповнення. Сподіваємося, що це позитивно вплине на ефективність соціального партнерства в Чернігівській області.

Віталій Копиш, навчально-методичний центр Федерації профспілкових організацій Чернігівщини.






Модуль не активізовано (module is not installed)

Останні новини

20:49
23-Квіт-2024
Коли Верховна рада заборонить РПЦ в Україні
Верховна Рада, ймовірно, у травні зможе розглянути в другому читанні урядовий законоп
16:38
22-Квіт-2024
Виставка акварельного живопису Марії Рибіної-Ткач «Прозорі барви» в Чернігові
23 квітня о 12.00 в Національному архітектурно-історичному заповіднику «Чернігів стар
08:16
21-Квіт-2024
Конгресвумен Марсі Каптур виступаючи за допомогу Україні процитувала Тараса Шевченка
Під час виступу на підтримку законопроєкту про допомогу Україні, конгресвумен-демокра
21:03
20-Квіт-2024
Конгрес США проголосував за військову допомогу Україні
Трохи статистики голосувань:
1. Конфіскація активів РФ та заборона TikTok — 36
18:46
19-Квіт-2024
Ворожий літак Ту-22МЗ збили на відстані близько 300 кілометрів від України
Один з дальніх бомбардувальників Ту-22М3, які в ніч на 19 квітня здійснювали ракетну
16:13
19-Квіт-2024
Дружба народів: росія використовує студентів з Африки заради пропаганди своєї геополітичної величі
У березні російське Сочі приймало Всесвітній фестиваль молоді. І поки тисячі його уча
10:16
19-Квіт-2024
Дослідження ефективності навчання у приватних школах

Приватна школа в сучасному світі привертає увагу батьк

18:39
18-Квіт-2024
«Хатят лі русскіє вайни»
З таким рефреном звучала давно радянська пісня. Зміст якої полягав у тому, щоби перек
17:25
17-Квіт-2024
Полтавська земля багата на пам’ятки історії: бережімо нашу історію
Полтавська земля багата на пам’ятки історії. Це й не дивно, адже тисячі років тому ту
12:07
17-Квіт-2024
Відбулося засідання штабу з ліквідації наслідків ракетних ударів по Чернігову
Щойно відбулося засідання штабу з ліквідації наслідків ракетних ударів, - повідомляє
Усі новини