реклама партнерів:
Головна » Вибори – 2008. «Наша Україна» й пропрезидентські сили перед виборами

Вибори – 2008. «Наша Україна» й пропрезидентські сили перед виборами


Коментарі: 0 ПОЛІТИКУМ

Допомога проекту Європейської України - благодійний внесок
ваша підтримка важлива для незалежного видання
стань патроном
Часи, коли помаранчевих сил, що підтримували Віктора Ющенка, справді було багато, минули.
До других дострокових виборів “Наша Україна” прийшла, більше втративши, аніж здобувши. Кількість партій, що входили до пропрезидентського блоку, постійно зменшувалася, і у нинішній виборчій кампанії може лишитися взагалі мізерною.
Юрій Костенко, лідер УНП, каже, що існує реальна загроза зникнення правих чи право-центристських сил у Верховній Раді, і переконаний, що саме пропрезидентський блок має зайняти цю нішу. Саме ідея збереження цих сил, а також ідея реалізації політичних поглядів Віктора Ющенка лежить в основі створення блоку Ющенка “Наша Україна”, у якому першим номером у списку стане сам Віктор Ющенко.
Юрій Костенко, чия партія увійде до блоку президента, каже: “Блок Ющенка якраз може зібрати праві й право-центристські політичні сили чи громадські організації і в такому форматі відстоювати на позачергових виборах українську перспективу”.
Палкий прихильник Віктора Ющенка із партії “Наша Україна” Лілія Григорович переконана, що із президентом зараз залишилися ті, хто цілковито поділяє його погляди і цілі, і що вони є чіткими і зрозумілими. На відміну від поглядів Юлії Тимошенко, каже пані Григорович.
“Точно знаю, чого він хоче: він хоче в НАТО, і Тузлу щоб не забирали. Він хоче, щоб ми з населення перетворились на націю, він хоче, щоб ми мали національну пам’ять, щоб наша церква мала національний статус. Що ж хоче вона? Виступити на мітингу краще від нього, більше сподобатись, більше пообіцяти?» - запитувала Лілія Григорович в інтерв'ю Бі-Бі-Сі.
Партія “Наша Україна” і Українська народна партія стануть повноправними учасниками пропрезидентського блоку. Представництво інших двох партій, а саме УНП “Собор”, Молодіжної партії та партії “Пора”, швидше за все, буде обмежене включенням у список лише лідерів цих партій. Решта п'ять, що входили до блоку НУНС, зокрема, "Народна Самооборона", вже оголосили, що їм не по дорозі із президентом.
“Я не для того був польовим командиром Майдану і не для того ризикував багато чим на посаді міністра внутрішніх справ у 2005-2006 рр., щоб сьогодні мною обраний президент нищив демократичні сили і ту перспективу, яку ми спільно виборювали в ході своєї політичної діяльності”, - заявляв Юрій Луценко кілька тижнів тому.
Хоча такий серйозний розкол виглядає сумно, у “Нашій Україні” надто цим не переймаються. Адже, створюючи блок рік чи два тому, ця найрейтинговіша серед учасників блоку партія змушена була поступатися місцями у списку. Тепер у нашоукраїнців більше шансів включити туди лише своїх людей. Хоча, як виглядає, останнє слово щодо списку буде у Віктора Ющенка, який його очолить. Експерти Інституту Горшеніна прогнозують, що головним фінансистом виборчої кампанії блоку Ющенка має стати брат президента, Петро Ющенко, що також дасть додаткові підстави президенту зібрати у список найвідданіших людей.
Є різні версії, хто може увійти до першої п'ятірки блоку, окрім президента. Називають Арсенія Яценюка, лідера “Нашої України” В'ячеслава Кириленка, лідер УНП Юрія Костенка, міністра оборони Юрія Єханурова. Хоча також розглядається можливість включення до п'ятіки секретаря РНБО Раїси Богатирьової, яка, однак, обіцяла створити власний проект. Хоча неофіційно у секретаріаті президента зазначають, що усі варіанти, що їх оприлюдює преса, є невірними і “підкинутими” опонентами.
Директор Київського інституту політичних досліджень та конфліктології Михайло Погребинський переконаний, що запит суспільства на праву, право-центриську нішу, яку намагатиметься зайняти блок Ющенка на виборах, існує. Але перед президенським блоком постане непросте завдання.
“Звичайно, такий запит є. Проблема полягає в тому, що на цьому полі є не один Ющенко. Як мінімум, не може існувати поряд з ним “Свобода”, тому що вона просто буде відбирати частину, при чому на Заході України значну частину голосів саме у Ющенка. Так, Тимошенко поки що не має такої чіткої позиції. Але у БЮТ залишаться люди, які поділяють приблизно ті самі думки, і їх робота на заході України також бути відбирати саме з цієї ніші”, - каже експерт.
Політтехнологи блоку вирішили не ризикувати із включенням до списку членів партії “Єдиний Центр”. Кажуть, що таким було рішення самого Ющенка. Тепер “ЄЦ” планує йти на вибори самостійно, однак шанси партії потрапити до парламенту вважають незначними. Можливо, саме тому в останні дні з'явилася інформація про те, що “ЄЦ” таки планує увійти до блоку Ющенка рівноправним учасником і що ніби-то з цього приводу тривають запеклі суперечки із партією “Наша Україна”.
Рейтинг Віктора Ющенка, з іменем якого асоціюватиметься однойменний блок, невисокий. Зважаючи на цю обставину, постає питання: яким є майбутнє політичної сили, яку очолить президент, і який союз у парламенті Віктор Ющенко хотів би побачити?
Директор Інституту глобальних стратегій Вадим Карасьов, якого пов'язують із секретаріатом президента, робить досить сміливий прогноз. Він припускає, що блок Ющенка “Наша Україна” готується до опозиційної діяльності у новій Верховній Раді. Натомість, президент очікує, що коаліцію у ній створять лояльні – апріорі чи за певних домовленостей - до нього політичні сили. Це передусім Партія регіонів і кілька менших блоків чи партій. До них політолог відносить блок Литвина, а також блок Черновецького, “Єдиний Центр” і можливий проект Раїси Богатирьової. Звісно, якщо вони подолають 3-відсотковий бар'єр.
“Не думайте, що всі такі божевільні, щоб вибори проводити і щоб знову формувалася коаліція БЮТ і Партії регіонів. Очевидно, ситуація полягає в тому, що і БЮТ може бути в опозиції, при певних умовах, якщо дійсно складеться цей сценарій, і “Наша Україна” може бути в опозиції, і комуністи. А от блоки Литвина, Черновецького, ЄЦ, ще якась, можливо, поміркована, прагматична сила можуть створити якусь коаліцію в парламенті із Партією регіонів й не радикалізувати свою позицію проти Ющенка, бути лояльними до Ющенка, навіть будучи в коаліції з ПР”, - сказав Бі-Бі-Сі Вадим Карасьов.
“У нього є ідея-фікс: позбавитись Тимошенко, а далі побачимо. Абсолютно попри все”, - переконує Михайло Погребинський, котрий свого часу працював радником Віктора Медведчука. Такі його твердження стосовно планів Ющенка на дострокових виборах поділяє багато політиків і експертів. А сценарій, запропонований Вадимом Карасьовим, проблему усунення Тимошенко також вирішує.
І якщо такий план у президентської команди справді існує, то великого значення для блоку Ющенка не матиме кількість відсотків, одержаних на виборах. Однак за таких умов створена кілька років тому президентом “Наша Україна” зможе зберегти і своє політичне обличчя, не ідучи на компроміси із політичними силами, які зараз є її опонентами. І розпочати підготовку до президентських виборів.

Джерело: http://www.bbc.co.uk/ukrainian






Модуль не активізовано (module is not installed)

Останні новини

18:20
25-Квіт-2024
Міністр Сольський, якого підозрюють в оборудках із землею, подав заяву про відставку
"До Верховної Ради України надійшла заява від Миколи Сольського про відставку з посад
21:23
24-Квіт-2024
Джо Байден підписав законопроект щодо допомоги Україні на понад $60 млрд
Президент США Джо Байден підписав законопроект щодо допомоги Україні на понад $60 млр
20:49
23-Квіт-2024
Коли Верховна рада заборонить РПЦ в Україні
Верховна Рада, ймовірно, у травні зможе розглянути в другому читанні урядовий законоп
16:38
22-Квіт-2024
Виставка акварельного живопису Марії Рибіної-Ткач «Прозорі барви» в Чернігові
23 квітня о 12.00 в Національному архітектурно-історичному заповіднику «Чернігів стар
08:16
21-Квіт-2024
Конгресвумен Марсі Каптур виступаючи за допомогу Україні процитувала Тараса Шевченка
Під час виступу на підтримку законопроєкту про допомогу Україні, конгресвумен-демокра
21:03
20-Квіт-2024
Конгрес США проголосував за військову допомогу Україні
Трохи статистики голосувань:
1. Конфіскація активів РФ та заборона TikTok — 36
18:46
19-Квіт-2024
Ворожий літак Ту-22МЗ збили на відстані близько 300 кілометрів від України
Один з дальніх бомбардувальників Ту-22М3, які в ніч на 19 квітня здійснювали ракетну
16:13
19-Квіт-2024
Дружба народів: росія використовує студентів з Африки заради пропаганди своєї геополітичної величі
У березні російське Сочі приймало Всесвітній фестиваль молоді. І поки тисячі його уча
10:16
19-Квіт-2024
Дослідження ефективності навчання у приватних школах

Приватна школа в сучасному світі привертає увагу батьк

18:39
18-Квіт-2024
«Хатят лі русскіє вайни»
З таким рефреном звучала давно радянська пісня. Зміст якої полягав у тому, щоби перек
Усі новини