реклама партнерів:
Головна » Бандитам – тюрми, контрабандистам – Верховну Раду!

Бандитам – тюрми, контрабандистам – Верховну Раду!


Коментарі: 0 Кримінал

Допомога проекту Європейської України - благодійний внесок
ваша підтримка важлива для незалежного видання
стань патроном

Президент Віктор Ющенко у п’ятницю на засіданні Ради національної безпеки і оборони України звинуватив депутатів у причетності до контрабанди.


РНБО ініціює внесення змін до законодавства, які б розширили повноваження митниці, а також обмеження депутатської недоторканості.
Говорячи про причетність народних обранців до організованих злочинних угруповань, що займаються контрабандою, Президент виявив поінформованість і навіть навів назви бандформувань. Утім, називати імена конкретних народних обранців він не став.

«Інформацію довести до суспільства»
«Президент не може назвати партії і народних депутатів, – сказав Віктор Ющенко. – оскільки не було суду над ними. Я думаю, що Генеральний прокурор може сказати, що провести над ними суд надзвичайно складно. Але я переконаний, що при певних обставинах особливості їх незаконних діянь повинні бути доведені до українського суспільства».
Крім того, Президент дорікнув правоохоронцям, що більше 80% справ про контрабанду порушуються за фактом скоєння злочину, а не відносно конкретних осіб. Відтак Голова держави закликав розслідувати справи відносно конкретних підозрюваних.
У свою чергу керівник СБУ Валентин Наливейченко зробив більш прозорі натяки: «Злочинне угруповання – назву Президент наводив «Добряки» – зрозуміло, з яким народним депутатом, з якою фракцією... матеріали є в Генеральній прокуратурі. Так само, «Вороб'ї» – зрозуміло, що це закінчується прямо на Комітеті з боротьбі з організованою злочинністю і корупцією».

«Не знімати недоторканність, а робити конкретні подання»
Натяк на політичних супротивників Президента зроблено доволі прозорий. Вони, у свою чергу, вважають ці заяви неадекватними.
«Мені дуже сумно чути подібні заяви Президента, – каже депутат від фракції БЮТ Святослав Олійник. – Передусім, ці заяви робляться на підставі інформації СБУ, яка останнім часом остаточно дискредитувала себе і займається виключно політичними питаннями. Очевидно, Президенту було б варто починати із себе – із свого оточення, з підлеглих».
На думку пана Олійника, в даній ситуації скасування депутатської недоторканності не призведе до покращення ситуації. «Причина корупції і контрабанди не в депутатах, і не в парламенті, а в тому, як працює правоохоронна система, складовою якої є СБУ, – зауважує депутат. – Вони мусять не заяви робити, а розслідувати факти, доводити через процедуру кримінального процесу і виходити, якщо є депутати причетні до злочинів, з поданням (на зняття депутатської недоторканності – ред.) до Верховної Ради. Тоді б ми з вами обговорювали конкретне подання. От вам і вся проблема недоторканності».

Про що «забув» Президент?
Боротьба з контрабандою донедавна була предметом урядових гордощів. Саме реалізацією програми «Контрабанда – стоп!» Прем’єр-міністр Юлія Тимошенко пояснювала суттєве збільшення надходжень до держбюджету.
«Заява Президента про причетність окремих депутатів до контрабанди – це свята правда, – каже експерт із правоохоронної діяльності Володимир Бойко. – Але не вся. Президент «забув» сказати, що політична діяльність в Україні фінансується переважно за рахунок двох складових – це контрабанда та земельні спекуляції. Обсяг контрабанди, за моєю інформацією, перевищує (обсяг) легального імпорту».
Коментуючи звинувачення Президента, що справи порушуються не проти конкретного контрабандиста, а за фактом, Володимир Бойко нагадав історію кримінальних справ, порушених проти братів Балог (один із них зараз очолює Секретаріат Президента, а другий є заступником голови Закарпатської облдержадміністрації). Ці справи просто зникли, а потім були знайдені під час обшуку в особистому гаражі одного з працівників СБУ. Та зрештою, ці кримінальні справи були закриті.

Джерело: "Радіо Свобода", http://www.radiosvoboda.org/content/Article/1337112.html





QR-код посилання на сторінку



Модуль не активізовано (module is not installed)

Останні новини

20:22
28-Бер-2024
Російські спецслужби під прикриттям московського патріархату
Ця війна є цивілізаційною. Без знищення московії як імперії, миру і спокою для Україн
19:46
27-Бер-2024
Пам’яті Героя України Дмитра Романченка з Чернігова
У Небесному війську Захисників України гідне місце займають і уродженці Чернігова — п
19:24
27-Бер-2024
По Харкову вдарили авіабомбами - вперше з 2022-го року
Під ударом Шевченківський район, за інформацією, що перевіряється, ворог застосував д
20:44
26-Бер-2024
П'ять сценаріїв розгортання французьких військ в Україні
Президент Франції Еммануель Макрон своєю заявою про можливе відправлення в Україну за
22:12
25-Бер-2024
Василь Малюк: СБУ обіграла російські спецслужби по всіх ключових напрямках
З початку повномасштабного вторгнення Служба безпеки України значно посилила напрям к
21:20
25-Бер-2024
росіяни вчергове вдарили по Одесі балістикою
Коротко про одеські новини сьогодні.
Росіяни вчергове вдарили по нам балістико
20:29
25-Бер-2024
Війська росії захопили нові території на сході України
Армія Росії просунулася вперед практично на всіх ділянках фронту, де вона штурмує. Пр
20:11
24-Бер-2024
У Чернігові згадали заповіти В’ячеслава Чорновола
24 березня у Чернігові, в Музеї боротьби за відновлення незалежності України на Черні
16:27
24-Бер-2024
Оборонці України - неймовірні!
Ефективність використання засобів, які є в нашому розпорядженні - безпрецедентна. Для
21:09
23-Бер-2024
На Львівщині згорів деревʼяний храм Святого Михаїла
На Стрийщині вогнеборці ліквідували пожежу в дерев’яній церкві
23 березня о 10
Усі новини