реклама партнерів:
Головна » Яценюк заявив про ''переворот'' у Верховній Раді

Яценюк заявив про ''переворот'' у Верховній Раді


Коментарі: 0 ПОЛІТИКУМ

Допомога проекту Європейської України - благодійний внесок
ваша підтримка важлива для незалежного видання
стань патроном
Голова Верховної Ради Арсеній Яценюк назвав сьогоднішні події в парламенті "переворотом і переформатуванням парламентських сил".
У Верховній Раді України вкотре оголошено перерву через неспроможність депутатів домовитися про спосіб голосування за зняття Арсенія Яценюка із посади голови парламенту.
Він, фракція БЮТ та більшість фракції "Наша Україна-Народна Самооборона" вимагають, аби голосування відбувалося таємно, з допомогою бюлетенів. Натомість, Партія регіонів, яка стала ініціатором розгляду цього питання сьогодні, прагне, аби голосування відбулося у сесійній залі.
У цьому регіоналів підтримують комуністи, блок Литвина та 8 депутатів фракції НУНС, що є членами партії "Єдиний Центр". Як кажуть наші кореспонденти, ця обставина дає підстави припускати, що дії опозиції узгоджені із главою секретаріату президента Віктором Балогою.
Сам Арсеній Яценюк запевняє, що не проти розгляду питання про свою відставку, але за процедурою, передбаченою регламентом, тобто, бюлетенями. Або ж, вважає він, треба змінити процедуру голосування, ухваливши відповідну постанову.
Зі слів лідера фракції БЮТ Івана Кириленка, депутати від БЮТ заблокували трибуну парламенту, намагаючись не дозволити провести голосування за відставку голови Верховної Ради Арсенія Яценюка з порушенням регламенту: «Депутати від БЮТ не блокують трибуну, а вишикувалися в чергу за бюлетенями».
Він також закликав депутатів інших фракцій «шикуватись у чергу за бюлетенями», і проводити голосування за відставку голови ВР так, як це передбачено регламентом.

Кому вигідно позбутися спікера?
Представники Партії регіонів вимагали зміни процедури голосування через те, що реально у залі присутні 180-190 депутатів, готових підтримати його відставку.
Тому, щоб була можливість ухвалити необхідне для них рішення (про відставку голови ВР), з’явилася ініціатива провести не поіменне голосування бюлетенями, а голосувати за допомогою системи «Рада».
Раніше, Верховна Рада проголосувала проти того, аби включити до порядку денного питання про звільнення з посади голови парламенту Арсенія Яценюка.
ЗА проголосували 220 народних депутатів із чотирьохсот сорока зареєстрованих у залі.
Не підтримали дану пропозицію фракції БЮТ і НУ-НС.
На розгляді цього питання наполягав голова регламентного комітету член фракції Партії Регіонів Олександр Єфремов.
Він нагадав, що заяву про відставку написав сам пан Яценюк після розпаду парламентської коаліції, і комітет з питань регламенту розглянув її.

БЮТ підозрює змову президентської команди
Заступник голови Верховної Ради України Микола Томенко (фракція БЮТ) вважає, що Президент України Віктора Ющенко має публічно пояснити причину підтримки його командою відставки голови Верховної Ради Арсенія Яценюка.
Коментуючи можливу відставку спікера депутат зазначив, що сьогоднішня ініціатива Партії регіонів щодо включення до порядку денного питання про звільнення з посади голови Верховної Ради стала реальністю завдяки підтримці такої ідеї депутатами групи «Єдиний центр» (фракція НУ-НС).
«Можна знайти два пояснення такій одноголосній позиції команди керівника Секретаріату Президента Віктора Балоги: або це виконання вказівки Президента України, або Віктор Балога самовільно керує країною, скориставшись відсутністю Віктора Ющенка (який зараз перебуває у Польщі), попередньо погодивши свою позицію із Партією регіонів, комуністами та Блоком Литвина з метою подальшої відставки нинішнього уряду та реалізацією дострокових парламентських виборів».
«Особливо підступним це виглядає з боку пропрезидентської команди «Єдиного центру», оскільки, як відомо, кандидатура Арсенія Яценюка не була пропозицією НУ-НС (яка пропонувала на посаду спікера В’ячеслава Кириленка, лідера фракції НУ-НС), а була кандидатурою Президента Віктора Ющенка», - зазначив Микола Томенко.
За таких умов, на його переконання, передовсім Президент публічно має пояснити суспільству, чому його команда сьогодні ініціює відставку Голови Верховної Ради.

Джерело: http://www.bbc.co.uk





QR-код посилання на сторінку



Модуль не активізовано (module is not installed)

Останні новини

20:22
28-Бер-2024
Російські спецслужби під прикриттям московського патріархату
Ця війна є цивілізаційною. Без знищення московії як імперії, миру і спокою для Україн
19:46
27-Бер-2024
Пам’яті Героя України Дмитра Романченка з Чернігова
У Небесному війську Захисників України гідне місце займають і уродженці Чернігова — п
19:24
27-Бер-2024
По Харкову вдарили авіабомбами - вперше з 2022-го року
Під ударом Шевченківський район, за інформацією, що перевіряється, ворог застосував д
20:44
26-Бер-2024
П'ять сценаріїв розгортання французьких військ в Україні
Президент Франції Еммануель Макрон своєю заявою про можливе відправлення в Україну за
22:12
25-Бер-2024
Василь Малюк: СБУ обіграла російські спецслужби по всіх ключових напрямках
З початку повномасштабного вторгнення Служба безпеки України значно посилила напрям к
21:20
25-Бер-2024
росіяни вчергове вдарили по Одесі балістикою
Коротко про одеські новини сьогодні.
Росіяни вчергове вдарили по нам балістико
20:29
25-Бер-2024
Війська росії захопили нові території на сході України
Армія Росії просунулася вперед практично на всіх ділянках фронту, де вона штурмує. Пр
20:11
24-Бер-2024
У Чернігові згадали заповіти В’ячеслава Чорновола
24 березня у Чернігові, в Музеї боротьби за відновлення незалежності України на Черні
16:27
24-Бер-2024
Оборонці України - неймовірні!
Ефективність використання засобів, які є в нашому розпорядженні - безпрецедентна. Для
21:09
23-Бер-2024
На Львівщині згорів деревʼяний храм Святого Михаїла
На Стрийщині вогнеборці ліквідували пожежу в дерев’яній церкві
23 березня о 10
Усі новини