реклама партнерів:
Головна » Голодомор – на Прикарпатті підготували книгу пам’яті

Голодомор – на Прикарпатті підготували книгу пам’яті


Коментарі: 0 ПОДІЇ

Допомога проекту Європейської України - благодійний внесок
ваша підтримка важлива для незалежного видання
стань патроном
«Моєї пам’яті печаль» – книгу спогадів і свідчень, документів і газетних публікацій різних часів до 75-річчя Голодомору в Україні підготувала Івано-Франківська обласна редакційна колегія «Книга пам’яті України».
Особливі акценти: як галичани реагували на голод в Радянській Україні, організовуючи мітинги протесту та збір пожертв. І вже готують матеріали до наступної книги – про голод на Прикарпатті у 1946-1947 рр.
«Боже, прости нашу пам’ять, Боже, непам’ятство наше прости» – епіграф до книги, виданої на Прикарпатті до 75-річчя Голодомору.

Збирати спогади, поки люди ще не відійшли
«Нас в сім’ї було 14 дітей. Моя мати, брати і сестри повмирали. Коли їх забирали на віз, щоб відвезти в яму, вони забрали і нас – мене і мого брата Федора, сказавши «вже там дойдуть», – ці спогади записані від 84-річного калушанина Івана Бачевського, уродженця Чернігівської області.
Таких свідчень у книзі майже півтори сотні, від переселенців з центральних та східних областей України. Деякі – усього кілька рядків, в інших – розлогі розповіді, та однаково і ті, і ті – страшні. І важливо ці спогади зібрати та зберегти, – каже краєзнавець, голова обласної «Просвіти» Петро Арсенич.
«Поки ще живі люди – записати від них. І в нашій області ще живуть вже старенькі люди – вчителі, лікарі, які були направлені сюди на роботу радянською владою. Вони боялися про це раніше говорити. Зараз вони це розказують, вони були тоді дітьми. І ми мусимо позбирати від них дані», – сказав голова обласної «Просвіти» Петро Арсенич.

Плоти з зерном розстрілювали на кордоні
Про голод на Наддніпрянщині в Галичині знали. І від тих людей, кому вдалося добратися за Збруч, і з львівських, коломийських, станіславських газет. При підготовці книги «Моєї пам’яті печаль» її упорядники знайшли в обласному архіві чимало матеріалів про мітинги протесту, повітові збори, жалобні панахиди за померлими, про збір пожертв під час служб у церквах.
У краєзнавчому музеї зберігається посвідчення і подяка жительці Станиславова Аделі Кунинській від допомогового комітету за те, що вона передала у фонд допомоги 40 тисяч польських марок і всі золоті речі.
Такі комітети створювалися у багатьох містечках і селах Галичини, збирали кошти і зерно, та до братів на Великій Україні вони не доходили, – каже керівник обласного відділу пошуково-видавничого агентства «Книга пам’яті України» Ганна Шекеряк-Данилюк.
«Селяни збирали збіжжя, картоплю, все що можна і сплавляли навіть по ріці. Поляки реагували спокійно, вони пропускали ті плоти. Але коли доходили до кордонів з Радянською Україною, там просто все це розстрілювали, викидали у воду: і збіжжя, і картоплю, і все. Так що до голодуючих воно не доходило».

Маловідомі сторінки історії: голод на Прикарпатті у 1947-му
Під час підготовки книги, зізнаються її упорядники, навіть не довелося багато «шліфувати»: спогади людей щирі, сумні і болючі. Зізнаються і в іншому: після деяких розповідей перестали їсти м’ясо... Півроку психологічно були непростими.
У книзі зібрані архівні документи, виступи науковців, газетні публікації різних часів. Окремий розділ про вшанування жертв Голодомору на Івано-Франківщині – у селах області встановлено 25 пам’ятних знаків жертвам Голодомору та політичних репресій. Є також сценарії вечорів пам’яті та мітингів-реквіємів. Наклад видання – 3 тисячі.
Планується випуск наступної книги – про голод на Прикарпатті у 1946-1947 рр. Вже зібрані спогади майже тисячі осіб, найбільше – зі Снятинського і Городенківського районів. Історія повторилася: з прикарпатських земель тут найродючіші, та сценарій штучного створення голоду вже був відпрацьований.

На фото: Під час акції вшанування жертв Голодомору біля пам’ятника кобзареві на площі перед «білим будинком» в Івано-Франківську.
Джерело: "Радіо Свобода", http://www.radiosvoboda.org/content/Article/1349037.html






Модуль не активізовано (module is not installed)

Останні новини

21:23
24-Квіт-2024
Джо Байден підписав законопроект щодо допомоги Україні на понад $60 млрд
Президент США Джо Байден підписав законопроект щодо допомоги Україні на понад $60 млр
20:49
23-Квіт-2024
Коли Верховна рада заборонить РПЦ в Україні
Верховна Рада, ймовірно, у травні зможе розглянути в другому читанні урядовий законоп
16:38
22-Квіт-2024
Виставка акварельного живопису Марії Рибіної-Ткач «Прозорі барви» в Чернігові
23 квітня о 12.00 в Національному архітектурно-історичному заповіднику «Чернігів стар
08:16
21-Квіт-2024
Конгресвумен Марсі Каптур виступаючи за допомогу Україні процитувала Тараса Шевченка
Під час виступу на підтримку законопроєкту про допомогу Україні, конгресвумен-демокра
21:03
20-Квіт-2024
Конгрес США проголосував за військову допомогу Україні
Трохи статистики голосувань:
1. Конфіскація активів РФ та заборона TikTok — 36
18:46
19-Квіт-2024
Ворожий літак Ту-22МЗ збили на відстані близько 300 кілометрів від України
Один з дальніх бомбардувальників Ту-22М3, які в ніч на 19 квітня здійснювали ракетну
16:13
19-Квіт-2024
Дружба народів: росія використовує студентів з Африки заради пропаганди своєї геополітичної величі
У березні російське Сочі приймало Всесвітній фестиваль молоді. І поки тисячі його уча
10:16
19-Квіт-2024
Дослідження ефективності навчання у приватних школах

Приватна школа в сучасному світі привертає увагу батьк

18:39
18-Квіт-2024
«Хатят лі русскіє вайни»
З таким рефреном звучала давно радянська пісня. Зміст якої полягав у тому, щоби перек
17:25
17-Квіт-2024
Полтавська земля багата на пам’ятки історії: бережімо нашу історію
Полтавська земля багата на пам’ятки історії. Це й не дивно, адже тисячі років тому ту
Усі новини