реклама партнерів:
Головна » Верховна Рада не обрала спікера

Верховна Рада не обрала спікера


Коментарі: 0 ПОЛІТИКУМ

Допомога проекту Європейської України - благодійний внесок
ваша підтримка важлива для незалежного видання
стань патроном
Верховна Рада перенесла наступне пленарне засідання на четвер і таким чином відклала обрання спікера, заплановане на вівторок.
За відповідне рішення проголосувало 300 депутатів.
Перший віце-спікер Олександр Лавринович пояснив таке рішення парламенту тим, що на розгляді профільних комітетів знаходиться низка антикризових законопроектів Кабміну і депутатів.
Виглядає на те, що в Раді немає реального кандидата на посаду Голови.

Прогнози про ''совєтскую власть в дії''
Арсеній Яценюк, який, судячи з його телевізійних зізнань, за неповний рік свого спікерства, і наслухався, і натерпівся, прогнозує, що новий голова парламенту не червонітиме за долю демократії, а покаже, як сказав екс-спікер журналу Главред “совєтскую власть в дії”.
Саме такого голову Верховної Ради, за прогнозами Яценюка, можуть обрати Блоки Тимошенко та Литвина разом з комуністами та частиною “Нашої України – Народної Самооборони”.
БЮТівці ж, які ще наприкінці минулого тижня наполягали, аби виборам спікера передувало підписання коаліційної угоди, тепер згодні розглядати те питання і без утворення коаліції, каже лідер фракції Іван Кириленко.
"Інші фракції налаштовані продовжувати консультації. Це значить, що в організаторів дійства, яке відбулося на минулому тижні, плану дій немає. Наша позиція – негайне обрання. Ми своєї кандидатури не висуваємо для того, щоб не плутати нікому карти. Ми підтримаємо ту кандидатуру, яка сяде за стіл переговорів із фракцією та урядом, і підтримуватиме президента".
У разі обрання спікера без коаліції, за його діяльність нехай відповідає більшість, яка його обере, - каже лідер фракції БЮТ.

Або обраний голова, або жодних законів
Підозри БЮТівців щодо наміру інших фракцій провадити подальші консультації розвіяв намагався спростувати перший віце-спікер, представник фракції регіонів Олександр Лавринович, запевнивши у пріоритетності того питання:
«Першим питанням будемо розглядати обрання голови Верховної Ради України. Якщо голова не буде обраний, після цього оголосити перерву і не розглядати жоден з законопроектів».
Не назвавши кандидатур на посаду спікера, Лавринович нагадав, що парламентський регламент дає право висувати кандидатури як фракціям, так і окремим депутатам без реєстрації спеціальних постанов апаратом Верховної Ради. Лавринович не підтвердив, але й не спростував можливості того, що він може стати кандидатом на спікерство від Фракції Регіонів.
Попри те, що серед ймовірних претендентів на посаду голови Верховної Ради політики та оглядачі називають ще й Івана Плюща та Адама Мартинюка, лише кандидатура Володимира Литвина була внесена офіційно ще минулої п‘ятниці. І не представником його політичної сили, а депутатом із Народної самооборони Олександром Омельченком.
Екс-спікер Литвина, судячи з його реакції, тій новині зрадів, однак пообіцяв подумати, погоджуватись чи ні. Все залежатиме від мети, задля якої обиратимуть голову Верховної Ради:
«Все залежатиме від аргументації – для чого. Якщо тільки для того, щоб прийняти закони і погнати Верховну Раду на вибори, ми будемо дуже довго думати над цим».
Першою ознакою того, що новий спікер може знадобитись саме для підготовки нових виборів, оглядачі називають обрання його без попереднього створення коаліції.
Втім напередодні президент Віктор Ющенко під час переговорів з лідерами політичних сил про врегулювання парламентської кризи наголошував на тому, що депутати мають визначитися з форматом коаліції, яка має бути не просто номінальним утворенням, а реально дієвою більшістю.
Оцінюючи шанси претендентів на спікерське крісло, низка оглядачів називають Івана Плюща кандидатурою, яка б задовольнила не лише президентський секретаріат і його керівника Віктора Балогу, а й частину фракції Партії Регіонів.
Напередодні, президент Ющенко провів консультації з лідерами парламентських політичних сил з метою обрання нового голови Верховної Ради.
Як повідомила Прес-секретар Президента України Ірина Ванникова:
«Глава держави наполягає на якнайшвидшому відновленні повноцінної роботи Верховної Ради та наголошує, що серед першочергових завдань парламенту - обрання нового спікера»,
У цьому плані показовою є заява президента України британському часопису Фінаншал Таймс, що, існують дві можливості: "або створення нової коаліції, або ми йдемо на нові вибори".
Він також зауважив, що не бачить підстав для песимізму щодо ситуації в Україні.

Джерело: Ольга Бурда, Бі-Бі-Сі, Київ, http://www.bbc.co.uk/ukrainian

До теми: Чернігівський погляд. Втрата посади спікера – шлях А.Яценюка до політичного Олімпу?






Модуль не активізовано (module is not installed)

Останні новини

18:20
25-Квіт-2024
Міністр Сольський, якого підозрюють в оборудках із землею, подав заяву про відставку
"До Верховної Ради України надійшла заява від Миколи Сольського про відставку з посад
21:23
24-Квіт-2024
Джо Байден підписав законопроект щодо допомоги Україні на понад $60 млрд
Президент США Джо Байден підписав законопроект щодо допомоги Україні на понад $60 млр
20:49
23-Квіт-2024
Коли Верховна рада заборонить РПЦ в Україні
Верховна Рада, ймовірно, у травні зможе розглянути в другому читанні урядовий законоп
16:38
22-Квіт-2024
Виставка акварельного живопису Марії Рибіної-Ткач «Прозорі барви» в Чернігові
23 квітня о 12.00 в Національному архітектурно-історичному заповіднику «Чернігів стар
08:16
21-Квіт-2024
Конгресвумен Марсі Каптур виступаючи за допомогу Україні процитувала Тараса Шевченка
Під час виступу на підтримку законопроєкту про допомогу Україні, конгресвумен-демокра
21:03
20-Квіт-2024
Конгрес США проголосував за військову допомогу Україні
Трохи статистики голосувань:
1. Конфіскація активів РФ та заборона TikTok — 36
18:46
19-Квіт-2024
Ворожий літак Ту-22МЗ збили на відстані близько 300 кілометрів від України
Один з дальніх бомбардувальників Ту-22М3, які в ніч на 19 квітня здійснювали ракетну
16:13
19-Квіт-2024
Дружба народів: росія використовує студентів з Африки заради пропаганди своєї геополітичної величі
У березні російське Сочі приймало Всесвітній фестиваль молоді. І поки тисячі його уча
10:16
19-Квіт-2024
Дослідження ефективності навчання у приватних школах

Приватна школа в сучасному світі привертає увагу батьк

18:39
18-Квіт-2024
«Хатят лі русскіє вайни»
З таким рефреном звучала давно радянська пісня. Зміст якої полягав у тому, щоби перек
Усі новини