реклама партнерів:
Головна » У Києві демонтували пам’ятник Косіору – одному із співавторів Голодомору

У Києві демонтували пам’ятник Косіору – одному із співавторів Голодомору


Коментарі: 0 ПОДІЇ

Допомога проекту Європейської України - благодійний внесок
ваша підтримка важлива для незалежного видання
стань патроном
У Києві 20 листопада міськими службами вночі був демонтований демонтований пам’ятник Станіславу Косіору, – інформує газета «День»
Косіор упродовж десяти десяти років (1928–1938 рр.) був Генеральним секретарем ЦК КП(б)У.
Політична діяльність Косіора в Україні виявилася дуже «плідною»: саме сільське господарство України, за рішенням листопадового (1929 року) пленуму ЦК ВКП(б), вибрали випробувальним полем для здійснення колективізації, а відсоток розкуркулених селянських дворів був найвищим у СРСР, розповідає провідний науковий співробітник Інституту історії НАН України, керівник Центру досліджень геноциду українського народу Василь Марочко на сайті glavred.info. Пропонуємо вашій увазі деякі уривки з цієї статті.
«16 лютого 1932 року ЦК КП(б)У отримав телеграму Сталіна про засуху в Поволжі і про необхідність формування посівних фондів за рахунок пошуку внутрішніх резервів. Наступного дня Косіор і Чубар відправили директивний лист обкомам і райкомам, в якому висловили готовність надати насіннєву й продовольчу допомогу неродючим районам Західного Сибіру, Уралу та Поволжя. Їх реалізація мала сумні наслідки для України. Пізніше Г. Петровський інформував політбюро ЦК КП(б)У про голод у районах Дніпропетровської, Одеської, Харківської, Київської та Вінницької областей, наполягав звернутися до ЦК ВКП(б) із проханням «...видати постанову про припинення хлібозаготівель в Україні та оголошення вільної торгівлі». Однак Косіор не підтримав своєчасну й цілком конструктивну пропозицію Петровського.
Наприкінці березня — початку квітня, коли настав час посівної кампанії, Україні не вистачало насіння. 26 квітня Косіор звертається до Сталіна з листом, в якому зазначає, що «...в нас є окремі випадки й навіть окремі села, які голодують», однак «усілякі розмови про «голод» в Україні потрібно категорично відставити». Він запевняв партійного вождя в тому, що «серйозна допомога, надана Україні, дає нам можливість усі подібні осередки ліквідувати». Уникаючи сталінського гніву, Косіор намагався заспокоїти його, використовуючи обережні фрази: «насіння вже на місці», «не дуже добре», «колгоспи, однак, живуть непогано», «озимі у всьому степу блискучі», «дещо пізніше доведеться надати додаткову допомогу просом». Косіор мав вичерпну інформацію про початок української катастрофи, перебуваючи особисто в районах, а також із селянських листів, яких лише впродовж січня-квітня надійшло до ЦК КП(б)У 115, із них багато від секретаріату Сталіна. Селяни били тривогу, підтверджуючи факт голодомору: «ми приречені на голодну смерть», «поголовний голод у народі», «вмирають діти в корчах від голоду», «до бідняків і слабких середняків, які виконали всі зобов’язання із хлібозаготівель, заходили в будинок і відбирали останні два-три пуди зерна». Отже, Косіор і Сталін знали про голод ще на початку 1932 року.
За підписом Косіора набирали чинності політично правові й адміністративні постанови, виконання яких призвело до страшного голоду на території УРСР, до масової смерті селян. Деякі завізовані ним постанови, незважаючи на колегіальність вищого партійного органу, оскільки в умовах монопартійної диктатури вирішували перші особи, мають ознаки політики геноциду українського народу.
Саме Косіор разом із Реденсом розробляли «...соціальний оперативний план ліквідації основних кулацьких і петлюрівських контрреволюційних гнізд» у районах Київської, Чернігівської та Дніпропетровської областей. 8 грудня, звітуючи перед ЦК ВКП(б), Косіор писав, що репресії у колгоспах «застосовані у великій кількості»: арештовано 1230 осіб, із них — 340 голів колгоспів, 750 членів правлінь, 140 рахівників, крім того, 140 бригадирів, 265 вагарів, порушено 500 справ із хлібозаготівель (саботаж, крадіжка зерна тощо). Він зазначав, що «нами» занесено на «чорну дошку» шість сіл, а в областях — 400 колгоспів, а ефективним заходом впливу на «саботажників» визнав застосування натуральних штрафів за невиконання хлібозаготівельних завдань. Це однозначно — смерть».

Джерело: газета «День».






Модуль не активізовано (module is not installed)

Останні новини

20:49
23-Квіт-2024
Коли Верховна рада заборонить РПЦ в Україні
Верховна Рада, ймовірно, у травні зможе розглянути в другому читанні урядовий законоп
16:38
22-Квіт-2024
Виставка акварельного живопису Марії Рибіної-Ткач «Прозорі барви» в Чернігові
23 квітня о 12.00 в Національному архітектурно-історичному заповіднику «Чернігів стар
08:16
21-Квіт-2024
Конгресвумен Марсі Каптур виступаючи за допомогу Україні процитувала Тараса Шевченка
Під час виступу на підтримку законопроєкту про допомогу Україні, конгресвумен-демокра
21:03
20-Квіт-2024
Конгрес США проголосував за військову допомогу Україні
Трохи статистики голосувань:
1. Конфіскація активів РФ та заборона TikTok — 36
18:46
19-Квіт-2024
Ворожий літак Ту-22МЗ збили на відстані близько 300 кілометрів від України
Один з дальніх бомбардувальників Ту-22М3, які в ніч на 19 квітня здійснювали ракетну
16:13
19-Квіт-2024
Дружба народів: росія використовує студентів з Африки заради пропаганди своєї геополітичної величі
У березні російське Сочі приймало Всесвітній фестиваль молоді. І поки тисячі його уча
10:16
19-Квіт-2024
Дослідження ефективності навчання у приватних школах

Приватна школа в сучасному світі привертає увагу батьк

18:39
18-Квіт-2024
«Хатят лі русскіє вайни»
З таким рефреном звучала давно радянська пісня. Зміст якої полягав у тому, щоби перек
17:25
17-Квіт-2024
Полтавська земля багата на пам’ятки історії: бережімо нашу історію
Полтавська земля багата на пам’ятки історії. Це й не дивно, адже тисячі років тому ту
12:07
17-Квіт-2024
Відбулося засідання штабу з ліквідації наслідків ракетних ударів по Чернігову
Щойно відбулося засідання штабу з ліквідації наслідків ракетних ударів, - повідомляє
Усі новини