реклама партнерів:
Головна » Федерація профспілок Чернігівщини: конфлікт триває

Федерація профспілок Чернігівщини: конфлікт триває


Коментарі: 0 ПОДІЇ

Допомога проекту Європейської України - благодійний внесок
ваша підтримка важлива для незалежного видання
стань патроном
Розмова з керівництвом Федерації профспілкових організацій Чернігівської області.
Останнім часом в засобах масової інформації доволі часто з’являються повідомлення про ситуацію в українському профспілковому русі. На жаль, переважна їх частина має тривожний і негативний характер. Нечувані для цивілізованого суспільства події навколо профспілок, що сталися в Чернігові, прокоментували на прес-конференції керівники Федерації профспілкових організацій Чернігівської області та голови обласних галузевих комітетів профспілок.

Говорить Володимир Струк – голова ФПО Чернігівської області:
„Наступ на членські організації Федерації профспілок України (ФПУ) почався з минулого року. Саме тоді в ЗМІ почали з’являтися матеріали наклепницького характеру начебто від імені співробітників Федерації профспілкових організацій Чернігівської області. Ми прекрасно розуміємо, що це частина системного плану по дискредитації профспілок. Сподіваємося, що після нещодавнього обрання нового голови Федерації профспілок України, ним став Василь Хара, активізується робота по протидії нападкам на профспілки.
Ці речі стимулюють розкол і розбрат в неоднорідному профспілковому середовищі. Зараз навіть важко сказати скільки в Україні реально діючих профспілкових об’єднань (зареєстрованих вже більше 130). В Чернігівській області також реєструються всеукраїнські профспілки.
ФПО Чернігівської області була створена на федеративній основі в 1990 році. Наші статутні документи сформовані у відповідності до законів України. На сьогодні ФПО - це 18 галузевих комітетів профспілок і біля 30 організацій, які на пряму виходять на апарат Федерації. Загалом ми об’єднуємо більше 230 тисяч членів профспілок.
Що ж коїться зараз у профспілках? Скажемо відверто: є бажання по переділу власності ФПУ. За оцінками фахівців, профспілкам в Україні належить майно на мільярди доларів. На даний момент у Верховній раді зареєстровано 5-6 законопроектів про націоналізацію майна профспілок. Варто зазначити, що на відміну від держаного майна профспілки зберегли більше 80 % його відсотків.
Останнім часом емісари від альтернативних профспілок агітують людей в наших членських організаціях про вихід з ФПУ. Цим фактам дана належна оцінка в постанові Федерації профспілок України „Про деструктивні дії щодо членських організацій ФПУ”. Ми також негативно відносимося до подібних дій наших опонентів. Серед них варто відзначити Обласну громадську організацію захисту прав трудящих, яку 10 жовтня легалізовано в органах юстиції. Також серед осіб, які дозволяють собі безпідставні нападки на ФПО: Павленко Сергій Миколайович – голова Всеукраїнської профспілки працівників сфери інформаційних технологій, голова координаційної ради Всеукраїнського форуму профспілок, а також пани Конашевич, Дроздов, Адаменко, Оверченко та інші. Ми не маємо наміру комусь забороняти агітувати, розмовляти з людьми, але ж не можна вдаватися до відвертого бандитизму.
Як вже відомо, група людей проникла обманним шляхом (начебто для проведення презентації) в будівлю ФПО. І вже о 12 годині 16 листопада мені повідомили, що керівництво ФПО і голів обласних комітетів переобрали і невідомі люди, які називають себе новими керівниками вимагають ключі і документи. Відбулося захоплення будівлі і я негайно повідомив про це МВС, СБУ, облдержадміністрацію. Відзначу, що міліція спрацювала професійно і відразу взяла під контроль будівлю, гарантувавши її безпеку. Зранку ж 17-го листопада, співробітники ФПО, які прийшли на свої робочі місця, побачили, що замки в багатьох кабінетах зламані, всередині розкидані папери і недопалки. Деякі кабінети ламали, але не змогли, чи не встигли цього зробити. З бухгалтерії були викрадені реєстраційні, статистичні господарські документи і печатка. Приїхала слідчо-оперативна група. Був на місці подій і начальник управління МВС в області.
Вже о 9.30 ранку група людей на чолі з панами Павленком (який представився новообраним головою ФПО) і Оверченком прийшла в будівлю і намагалися зайняти кабінети галузевих комітетів профспілок. Звичайно ніхто їм не дозволив цього зробити.
ФПО – це легальна організація, що зареєстрована в усіх відповідних органах, керівництво ФПО обране легітимно, маємо документи на майно. Ми вважаємо, що 16 листопада відбулася типова рейдерська атака на законослухняну громадську організацію. Нанесені певні матеріальні збитки. На предмет можливого незаконного використання викраденої печатки повідомлені відповідні органи держаної влади і банк. Офіційно заявляю, що з дня викрадення – це вже не наша печатка. Ми ніколи не хотіли війни. Тільки в згоді, взаємоповазі і толерантності можна досягти результатів. А згадані дії є варварськими і ненормальними в стосунках організацій.
Щодо масових акцій профспілок на центральній площі. Ми повідомили своїм спілчанам, щоб вони не піддавалися на провокації, і не брали участь в згаданій акції, організатором якої є раніше вже згадуваний пан Оверченко”.

Яку організацію представляє пан Павленко? Якщо вони заявляють, що проводили обрання нового керівництва, то виходить якісь організації перекинулися на їх бік?

„Ні, такі факті невідомі. А представляє пан Павленко Національний форум профспілок, де є головою Всеукраїнської профспілки працівників сфери інформаційних технологій і головою координаційної ради Всеукраїнського форуму профспілок, паралельно він ще й голова обласного осередку Партії трудящих. До речі, існує 6 подібних його дітищ – всеукраїнських профспілок, зареєстрованих в Чернігові в звичайних квартирах, на одному номері телефону”.

Як же вони претендують на будівлю, на яких підставах?

„Жодних підстав немає, тільки рейдерські методи: нахабність підкріплена грошима. Ми не маємо контактів з цими профспілками. За час свого існування вони навіть не намагалися налагодити співпрацю з нами. З паном Павленком пересікалися тільки в обласному Фонді соціального страхування, де він є членом правління є, як представник профспілок, що не входять до ФПУ”.

Хто стоїть за цими діями, хто координатор?

„У мене таких відомостей немає”.

Чи підозрюєте ви в симпатіях до згадуваних людей когось з власних працівників? Тобто чи немає у вас внутрішнього фактора?

„Я не хочу нікого підозрювати, бо не маю доказів”.

Які ще приміщення в області, окрім будівлі ФПО належать профспілкам?

„Федерації належить Навчально-методичний центр профспілок. Окрім того, ФПО є основним акціонером підприємства „Чернігівтурист” (дочірнє підприємство „Укрпрофтуру” ФПУ), через спортивні товариства “Україна”, „Колос”, „Спартак” ми маємо стосунок до їхніх спортивних споруд”.

Як таке можливо, що всеукраїнські профспілки реєструється в обласному центрі?

„Це питання до управління юстиції. Які документи подавали згадувані „профспілковці” в підтвердження наявності профспілкових організацій в більшості областей України (що вимагає законодавство) нам не відомо”.

Коли були зламані двері, замки?

„Мені не відомі подробиці, коли саме це було зроблено. Можливо ще під час заходу, який проводився в орендованому залі. Можливо після приїзду міліції, може частина людей залишилася в будівлі, а потім вийшла. Важко сказати. Після приїзду міліції ми розійшлися, а коли повернулися зранку на роботу, то у нас вже просили підтвердження особи для проходу в будівлю. Увійшовши в середину ми побачили зламані кабінети”.

Які у ФПО плани? Що ви збираєтесь робити?

„Ми легітимно обране керівництво профспілок області і збираємося просто працювати. А роботи багато. Це і економічна криза, скорочення працівників, бюджету тощо. Ми вже зараз працюємо в тристоронній соціально-економічній раді, що складається з представників профспілок (в тому числі і тих, що не входять до ФПУ), роботодавців, держави. В рамках переговорів і треба вирішувати всі питання.

Яким чином можливо законно переобрати вас, як голову ФПО?

„Тільки у відповідності до статуту. Одна третина членських організацій повинна висловити мені недовіру. Можна це зробити і на засіданні Ради ФПО. Нічого приховувати, що 29 жовтня таке питання виносилось на засідання, але з 42 членів Ради тільки 7 проголосували за мою відставку. Наступний шлях, який дозволяє мене відсторонити – це вибори на черговій або позачерговій конференції ФПО, де вносяться відповідні кандидатури на посаду голови, проводиться обговорення і голосування. Все дуже просто: повинні бути присутніми 2/3 делегатів, а переможець повинен отримати 50%+1 голос. Схожа процедура обрання керівництва галузевих профспілок. Дуже важливо відзначити, що право обирати мають тільки члени згаданого об’єднання. В цьому і полягає абсурдність даної ситуацію, коли люди з вулиці „обирають” керівництво організації в якій навіть не числяться. Тобто про виконання статутних вимог навіть мови немає”.

Чи порушена кримінальна справа органами внутрішніх справ за наведеними фактами?

„Так, звичайно. 17 листопада Управлінням МВС Чернігівської області порушено кримінальну справу за фактом викрадення печатки за ознаками злочину, передбаченого ст. 357 ч. 1 Кримінального кодексу України. Це відверто бандитський захід. Все зроблено надзвичайно цинічно: обманом проникли у будівлю, зламали кабінети, викрали печатку з документами і полишили будівлю, сподіваючись, що викрадені документи їм щось дадуть”.

Приміщення ФПО знаходиться під охороною?

„В нас немає охорони. В будівлі є тільки чергові (переважно пенсіонери). Ми навіть уявити собі не могли, що такий варварський захід взагалі буде можливий. Мабуть вже незабаром треба буде вводити пропускну систему, встановлювати сигналізацію. Наразі ж, поки проводяться оперативно-слідчі дії, міліція встановила в будівлі цілодобове чергування співробітників правоохоронних органів. Справа в тому, що в будинку ФПО знаходяться і орендатори, зокрема Фонд соціального страхування від нещасних випадків, в кабінетах якого містяться важливі документи, бази даних застрахованих осіб”.

На стовпах по всьому місту розклеєні листівки про проведення акції протесту профспілок. Що це була за акція і проти кого вона спрямована?

„Важко відповісти. У мене відбулася розмова з начальником УМВС в Чернігівській області і я чітко заявив, що до проведення цієї акції ФПО не має жодного стосунку. Подібні акції були організовані в багатьох містах України і за моєю інформацією її координатором в Чернігові є вже відомий пан Оверченко. Всюди вони мали однаковий почерк: масовка зі студентів куплених за кільканадцять гривень (чомусь з прапорами Федерації профспілок України), загальні гасла, невідомі організатори”.

Ділиться враженнями Анатолій Жовтопляс – голова обласної організації профспілки працівників агропромислового комплексу:
„Прийшовши на своє робоче місце я побачив відкритий кабінет, розкидані документи, порожні пляшки з під води, недопалки. Після цього ми поміняли замок і прибрали в кабінеті”.

Розповідає Іван Бобок – голова обласної організації профспілки працівників будівництва і промбудматеріалів:
„В 13.30 я приїжджав до будинку ФПО і побачив біля входу Євгена Тищенка (завідуючий відділом ФПО) з групою людей, що представилися новими керівниками моєї галузевої профспілки. Ми піднялися на 4-й поверх, де вони мені показали витяг з протоколу про проведення конференції обласної організації профспілки, де начебто ухвалили рішення про мою відставку. Звичайно, те що вони мені пред’явили, язик не повертається назвати протоколом. Просто аркуш паперу. Під час спілкування з цими людьми я зрозумів, що вони дуже далекі від профспілок і не розуміють елементарних речей. Я питав у цих людей: „Покажіть хоч одного представника моєї організації, що начебто голосували на зібранні?”. Нічого вони не можуть показати, бо показувати нічого, все це фікція. Після зустрічі ми пішли додому, попередньо звернувшись до міліції з проханням зберегти порядок в будівлі і не допустити псування майна. Але прийшовши вранці на роботу ми побачили висвердлені замки і все те, про що вже розповідали колеги”.

Коментує Людмила Подоляка – голова обласної організації профспілки працівників торгівлі, громадського харчування і послуг:
„Хочу сказати про липову акцію протесту. За декілька днів до її проведення я побачила плакати і спеціально зателефонувала за наведеним номером телефону, як звичайна пенсіонерка. Почала розпитувати: що за акція, ким проводиться, проти кого і за що? На що мені відповіли, що акцію організовує Федерація профспілок України (хоча згадані люди не мають жодного відношення до цієї структури) і її учасники виступатимуть проти Президента, Прем’єр-міністра і Верховної ради, за покращення добробуту громадян”.

Інформація надана Федерацією профспілкових організацій Чернігівської області.
Джерело: "Чернігівський формат", http://form.at.ua/news/2008-11-24-191

До теми: Рейдерська атака на профспілки продовжується





QR-код посилання на сторінку



Модуль не активізовано (module is not installed)

Останні новини

20:22
28-Бер-2024
Російські спецслужби під прикриттям московського патріархату
Ця війна є цивілізаційною. Без знищення московії як імперії, миру і спокою для Україн
19:46
27-Бер-2024
Пам’яті Героя України Дмитра Романченка з Чернігова
У Небесному війську Захисників України гідне місце займають і уродженці Чернігова — п
19:24
27-Бер-2024
По Харкову вдарили авіабомбами - вперше з 2022-го року
Під ударом Шевченківський район, за інформацією, що перевіряється, ворог застосував д
20:44
26-Бер-2024
П'ять сценаріїв розгортання французьких військ в Україні
Президент Франції Еммануель Макрон своєю заявою про можливе відправлення в Україну за
22:12
25-Бер-2024
Василь Малюк: СБУ обіграла російські спецслужби по всіх ключових напрямках
З початку повномасштабного вторгнення Служба безпеки України значно посилила напрям к
21:20
25-Бер-2024
росіяни вчергове вдарили по Одесі балістикою
Коротко про одеські новини сьогодні.
Росіяни вчергове вдарили по нам балістико
20:29
25-Бер-2024
Війська росії захопили нові території на сході України
Армія Росії просунулася вперед практично на всіх ділянках фронту, де вона штурмує. Пр
20:11
24-Бер-2024
У Чернігові згадали заповіти В’ячеслава Чорновола
24 березня у Чернігові, в Музеї боротьби за відновлення незалежності України на Черні
16:27
24-Бер-2024
Оборонці України - неймовірні!
Ефективність використання засобів, які є в нашому розпорядженні - безпрецедентна. Для
21:09
23-Бер-2024
На Львівщині згорів деревʼяний храм Святого Михаїла
На Стрийщині вогнеборці ліквідували пожежу в дерев’яній церкві
23 березня о 10
Усі новини