реклама партнерів:
Головна » Національний банк закликає: не купуйте багато доларів

Національний банк закликає: не купуйте багато доларів


Коментарі: 0 ЕКОНОМІКА

Допомога проекту Європейської України - благодійний внесок
ваша підтримка важлива для незалежного видання
стань патроном
Нацбанк закликає населення утриматися від покупки доларів за завищеним курсом, а одна з найбільших українських компаній, Нафтогаз, заявляє, що не може купити долари, аби розрахуватися за боргами.
Керівництво Нацбанку звернулося до населення України із закликом утриматися від покупки доларів за завищеним курсом. Заступник голови НБУ вважає, що на 80% нинішня ситуація на валютному ринку є результатом панічних настроїв українців, адже за даними банку, якщо за перші 9 місяців цього року українці купили 2.7 мільярдів доларів, а за жовтень та листопад – 1.8 мільярдів. При цьому Нацбанк у жовтні був змушений продати понад 4 мільярди із своїх валютних запасів, а у листопаді – ще 2 мільярди доларів. У середу НБУ провів аукціон з продажу доларів, на якому мінімальна ціна продажу долара становила 6.74 гривень. Торги на міжбанківській валютній біржі відбулися у діапазоні 6.9-7 гривень за долар, а євро коштував понад 9 гривень. Нацбанк також планує скасувати курсові обмеження на готівковому валютному ринку.

Тим часом керівництво Нафтогазу заявило, що компанія не може придбати долари, аби розрахуватися по боргах за імпортний газ. Як твердить голова компанії Олег Дубина, крім того, що у кошторисі компанії видатки на закупівлю газу зафіксовані за курсом 5.05 гривень за долар, зараз купити американську валюту неможливо за будь-яким курсом.
“Ви знаєте, що у нас робиться із курсом долара. Той газ, який ми продавали до цього моменту, він рахувався за курсом 5.05. А тепер курс злетів невідомо куди, і валюту купити просто неможливо. Вчора ми близько 600 мільйонів гривень загнали на біржу, а доларів не купили. Зараз будемо вирішувати це питання із Нацбанком, для того, аби дістати десь валюту, і розрахуватися за газ.”

Водночас заступник голови Нафтогазу Ігор Діденко повідомив, що компанія розраховує на те, що матиме можливість спрямувати другий транш із кредиту МВФ на погашення боргу перед РосУкрЕнерго. Іншими джерелами погашення боргу, за словами пана Діденка, можуть стати передоплата від російського Газпрому за частину послуг з транзиту російського газу до Європи територією України, а також погашення заборгованості за газ, який компанія вже реалізувала на внутрішньому ринку. Ігор Діденко також повідомив, що 5-6 тижнів тому Газпром запропонував Нафтогазу перейти у розрахунках на формулу, яка базується на ціні мазуту та газолу на світових ринках.

Інші бізнес-новини:
- Україна отримає від Світового банку 3 мільярди гривень на покриття дефіциту бюджету, головні показники якого на наступний рік залишаються невідомим.
- Економічне зростання у країнах єврозони наступного року може визначатися від’ємними цифрами.
- Ціни на нафту трохи зросли по тому, як Росія заявила, що може приєднатися до членів ОПЕК у їхньому рішенні скоротити видобуток нафти.

Український уряд підписав угоду із Світовим банком про отримання позики у 3 мільярди гривень на 30 років для покриття дефіциту бюджету. За словами прем’єр-міністра Юлії Тимошенко, ці гроші дозволять стабілізувати бюджетну політику і виконати всі бюджетні видатки. Водночас уряд знову відтермінував перегляд прогнозних показників на 2009 рік для бюджету наступного року. Перший віце-прем”єр Олександр Турчинов пояснив це надто швидкими змінами у світовій та українській економіці, а також “неможливістю визначити, яким буде курс долара.” Тим часом заступник президентського секретаріату Олександр Шлапак, який був присутнім на засіданні уряду, каже, що причиною цього стала неузгодженість урядових прогнозів із розрахунками Нацбанку. Зокрема, пан Шлапак твердить, що новий прогноз міністерства економіки передбачає скорочення українського ВВП на 5%. Раніше уряд прогнозував, що зростання українського ВВП у 2009 році може становити 6%.

Економічне зростання у країнах єврозони наступного року “може визначатися від’ємними цифрами” – заявив голова Європейського центробанку Жан-Клод Тріше. Він твердить, що у прогнозах ВВП держав єврозони “поступово з’являються негативні показники.” Водночас він додав, що у 2010 році всі аналітики очікують відновлення зростання економіки. Оглядачі ж вважають, що хоча керівник Європейського центробанку всіляко уникав слова “рецесія,” його заяви можна розцінювати саме як підготовку аудиторії до сумних новин. Остаточні прогнози на 2009 рік Європейський центробанк має оприлюднити 4 грудня. Тим часом Європейська комісія оголосила про плани витратити 200 мільярдів євро у рамках програми подолання економічної кризи у країнах ЄС. Очікується, що ці кошти дозволять зберегти і створити мільйони робочих місць впродовж 2009-2010 років.

Ціни на нафту трохи зросли потому, як Росія заявила, що може приєднатися до членів ОПЕК у їхньому рішенні скоротити видобуток нафти. Цього тижня представники країн ОПЕК мають зібратися, аби знову обговорити можливість зниження видобутку. Від липня цього року, коли барель нафти коштував 147 доларів, ціни на нафту різко впали, і тепер, наприклад, російська нафта коштує менше 50 доларів за барель, при тому, що цьогорічний російський бюджет розрахований на базі ціни на нафту у 75 доларів, а наступного року – 95 доларів за барель.

Джерело: http://www.bbc.co.uk/ukrainian






Модуль не активізовано (module is not installed)

Останні новини

18:46
19-Квіт-2024
Ворожий літак Ту-22МЗ збили на відстані близько 300 кілометрів від України
Один з дальніх бомбардувальників Ту-22М3, які в ніч на 19 квітня здійснювали ракетну
16:13
19-Квіт-2024
Дружба народів: росія використовує студентів з Африки заради пропаганди своєї геополітичної величі
У березні російське Сочі приймало Всесвітній фестиваль молоді. І поки тисячі його уча
18:39
18-Квіт-2024
«Хатят лі русскіє вайни»
З таким рефреном звучала давно радянська пісня. Зміст якої полягав у тому, щоби перек
17:25
17-Квіт-2024
Полтавська земля багата на пам’ятки історії: бережімо нашу історію
Полтавська земля багата на пам’ятки історії. Це й не дивно, адже тисячі років тому ту
12:07
17-Квіт-2024
Відбулося засідання штабу з ліквідації наслідків ракетних ударів по Чернігову
Щойно відбулося засідання штабу з ліквідації наслідків ракетних ударів, - повідомляє
11:43
17-Квіт-2024
Ракетна атака рашистів по Чернігову: загиблі і багато поранених
У місті Чернігів триває рятувальна операція. Три ракетні удари по центру міста. Зруйн
19:25
16-Квіт-2024
Україна завдає росії потужні удари у відповідь!
Попри всю складність із боєприпасами, Україна завдає росії потужні удари у відповідь.
22:05
15-Квіт-2024
Сучасне стильне жіноче взуття: білі шкіряні кеди і кросівки

Жіноче взуття відіграє важливу роль у формуванні образу кожної модниці. У ній поєд

19:50
15-Квіт-2024
Харківщина. росіяни вдарили по Липецькій громаді: вбили двох та поранили чотирьох людей
Керованою авіабомбою по школі - ворог продовжує знищувати все живе. В селі Лук'янці п
20:41
14-Квіт-2024
У Києві перевірять законність розміщення церков Московського Патріархату на 73 земельних ділянках
У столиці перевірять законність розміщення на 73 комунальних земельних ділянках храмі
Усі новини