реклама партнерів:
Головна » У підготовці до Полтавської битви розгорнулися баталії

У підготовці до Полтавської битви розгорнулися баталії


Коментарі: 0 ПОДІЇ

Допомога проекту Європейської України - благодійний внесок
ваша підтримка важлива для незалежного видання
стань патроном
Депутати Полтавської обласної ради спіткнулися об неоднозначні постаті Мазепи і Карла 12-го.
Безперечно, невиділення коштів у розмірі 1,5 млн. грн. на будівництво пам'ятника гетьманові Івану Мазепі та на проектування монументу шведському королю Карлу ХІІ стало найрезонанснішим рішенням останньої 18-ї сесії обласної ради.
Гарячі дебати навколо цього питання тривали близько години. З одного боку виступили народний депутат Микола Кульчинський, Дмитро Хрістов (БЮТ), Олег Пустовгар (НУ), Надія Мякушко (СПУ) та Іван Близнюк (НУ) , з протилежного – комуністи: Василь Сільчук, Олександр Масенко, депутати-регіонали: Григорій Вернигора та Олександр Коваль.
Зокрема, Дмитро Хрістов, голова фракції БЮТ в Полтавській обласній раді, вважає, що люди мають право все знати про битву і про всіх її учасників. Виступаючи на сесії, він підтримав народного депутата Миколу Кульчинського (НУ-НС) у необхідності проголосувати ЗА встановлення пам’ятника Мазепі.
«Якщо ми будемо керуватись інтересами або оцінкою Мазепи Російською Федерацією, то давайте подивимося що робиться у Росії. Росія визнає своїми героями колишніх генералів білого руху: генерал Каледін, Корнілов, Денікін, адмірал Колчак. Тобто своїх людей там поважають, а у нас чомусь все навпаки» - зазначив Хрістов.
Він пригадав, що рішення щодо виділення коштів на спорудження згаданих пам’ятників приймав ще Уряд Віктора Януковича. А ще він підкреслив, що роль Мазепи є визначальною в історії України, тому що «саме постать Івана Мазепи, його діяльність 23 роки на посту Гетьмана спонукали або надихали Пилипа Орлика написати першу Конституцію, в якій було вперше записано про незалежну і суверенну Україну».
Проте не всі з 24 присутніх на сесії депутатів фракції БЮТ погодились із закликом Хрістова і семеро проголосували проти або утрималися.
Звісно, найбільш яскраво «проти» встановлення зазначених монументів виступали комуністи. Найвагомішим аргументом вони називали економічну кризу. Також комуністи згадували, що Мазепу-зрадника відлучили від церкви. Депутати облради від КПУ переконані - можна використати ці кошти набагато раціональніше, ніж ставити кам'яні постаті. А депутат Василь Сільчук заявив, що ставити пам’ятник завойовнику Карлу - все-одно, що ставити постамент Гітлеру.
«Нашоукраїнці» вважають, що гетьман І. Мазепа творив історію України і прагнув лише кращого для держави. Як відомо, пам'ятники Петру і обеліск воїнам, так само як і Музей на полі історичної битви дратують націонал-патріотичні сили: „Хоча експозиція в музеї вже переформатована і відображає події того періоду досить об'єктивно, все ж у відвідувачів складається резонне відчуття гордості від «перемоги саме російської зброї – вважають "нашоукраїнці". - А про трагедію Мазепи в музеї майже не розповідається. Про Карла 12-го, природно, згадується, але в «старорежимному» дусі – мовляв, хоробрий воїн, який бездарно програв битву Петру І-му”.
Від фракції Партії регіонів позицію озвучив Олександр Коваль, який сказав, що кошти на пам’ятник виділяти не варто. Ніщивну політику Карла 12-го не шанують навіть в Швеції, що вже казати про «зрадника» Мазепу. А депутат-регіонал Валерій Пархоменко став ініціатором того, щоб за кожний пункт з перерозподілу фінансування депутати голосували окремо.
Надія Мякушко, заступник голови ОДА та депутат обласної ради (СПУ) вважає, що кожний нормальний керівник намагається притягнути гроші в бюджет «Ми сьогодні зробили унікальну річ - відштовхнули з бюджету 16 млн. грн.» - сказала вона. Справа втому, що у разі затвердження фінансування, обласна рада дала б зелене світло державній програмі «Про відзначення 300-річчя Полтавської битви» і отримала додатково 15 млн. грн. для бюджету області на наступний рік.
Інші депутати в цьому трагедії не бачать, мовляв, невідомо, чи виділили б у разі прийняття рішення з держбюджету кошти, адже парламент наразі нічого не приймає взагалі. Володимир Марченко, заступник голови обласної ради, повідомив, що ці кошти були передбачені у проекті змін до держбюджету 2008, але Верховна рада його не прийняла і навряд чи прийме.

Отже, якщо депутати не повернуться знову до цього питання і не схвалять його на останній в цьому році сесії, то кошти повернуться до державного бюджету. В свою чергу, Кабмін вирішить, куди їх спрямувати.

Джерело: "Новини Полтавщини”, http://www.regionnews.poltava.ua






Модуль не активізовано (module is not installed)

Останні новини

18:20
25-Квіт-2024
Міністр Сольський, якого підозрюють в оборудках із землею, подав заяву про відставку
"До Верховної Ради України надійшла заява від Миколи Сольського про відставку з посад
21:23
24-Квіт-2024
Джо Байден підписав законопроект щодо допомоги Україні на понад $60 млрд
Президент США Джо Байден підписав законопроект щодо допомоги Україні на понад $60 млр
20:49
23-Квіт-2024
Коли Верховна рада заборонить РПЦ в Україні
Верховна Рада, ймовірно, у травні зможе розглянути в другому читанні урядовий законоп
16:38
22-Квіт-2024
Виставка акварельного живопису Марії Рибіної-Ткач «Прозорі барви» в Чернігові
23 квітня о 12.00 в Національному архітектурно-історичному заповіднику «Чернігів стар
08:16
21-Квіт-2024
Конгресвумен Марсі Каптур виступаючи за допомогу Україні процитувала Тараса Шевченка
Під час виступу на підтримку законопроєкту про допомогу Україні, конгресвумен-демокра
21:03
20-Квіт-2024
Конгрес США проголосував за військову допомогу Україні
Трохи статистики голосувань:
1. Конфіскація активів РФ та заборона TikTok — 36
18:46
19-Квіт-2024
Ворожий літак Ту-22МЗ збили на відстані близько 300 кілометрів від України
Один з дальніх бомбардувальників Ту-22М3, які в ніч на 19 квітня здійснювали ракетну
16:13
19-Квіт-2024
Дружба народів: росія використовує студентів з Африки заради пропаганди своєї геополітичної величі
У березні російське Сочі приймало Всесвітній фестиваль молоді. І поки тисячі його уча
10:16
19-Квіт-2024
Дослідження ефективності навчання у приватних школах

Приватна школа в сучасному світі привертає увагу батьк

18:39
18-Квіт-2024
«Хатят лі русскіє вайни»
З таким рефреном звучала давно радянська пісня. Зміст якої полягав у тому, щоби перек
Усі новини