реклама партнерів:
Головна » Свобода слова на Чернігівщині. Конфліктна ситуація навколо газети «Деснянська правда»

Свобода слова на Чернігівщині. Конфліктна ситуація навколо газети «Деснянська правда»


Коментарі: 0 Погляд. Версії

Допомога проекту Європейської України - благодійний внесок
ваша підтримка важлива для незалежного видання
стань патроном
Чернігівці можуть втратити найдавнішу газету області – «Деснянську правду».
Конфліктна ситуація у виданні вже не один тиждень обговорюється у засобах масової інформації. Проте, напевно, це питання не турбує керівників області.
Напередодні сесії обласної ради Ірина Мельник, голова Чернігівської обласної організації Національної спілки журналістів України, звернулася до депутатів з проханням «…вивчити ситуацію з газетою та прийняти зважене рішення, яке буде корисним як депутатському корпусу, так і всьому населенню Чернігівської області».
Звернення було роздано депутатам облради. 28 листопада на початку сесії пропонувалося розглянути питання про конфліктну ситуацію навколо «Деснянської правди». Однак не прислухалися… Голова обласної ради навіть не поставила на голосування пропозицію щодо включення в порядок денний питання «Деснянки».

Веб-сайт "Європейська Україна" надає можливість ознайомитися із зверненням Ірини Мельник, голова Чернігівської обласної організації Національної спілки журналістів України щодо ситуації навколо газети «Деснянська правда».

Шановні депутати!

Обласну організацію Спілки журналістів України непокоїть ситуація, що склалася навколо обласної газети «Деснянська правда».
Люди віддавна поважають «Деснянку», як видання, з яким пов’язана історія нашої області та історія поколінь жителів Чернігівщині. Адже «Деснянська правда» цьогоріч мала б святкувати свій аж 170-річний ювілей. Однак у ситуації, що склалася, мабуть, не до свят.
Четверо журналістів цієї обласної газети звернулися до Чернігівської обласної організації Національної спілки журналістів про допомогу. Справа в тому, що журналістська організація «Деснянської правди» є одним із співзасновників газети, разом з обласною радою та облдержадміністрацією. І зараз ведеться активна робота над тим, щоб виключити журналістів із засновників газети. Для цього нинішнє керівництво газети вирішило створити громадську організацію «Колектив працівників газети «Деснянська правда». Планується, що саме ця громадська організація стане співзасновником видання, а отже матиме право набирати на роботу та звільняти з посад працівників і взагалі диктувати редакційну політику газети. Ознайомившись із Статутом цієї громадської організації, одразу стає видно, що журналістська організація у ньому ніде не фігурує. Вона виглядає зайвою не лише у новоствореному об’єднанні, а й у редакції. І це у той час, коли саме журналісти багатьох поколінь «Деснянської правди» створювали цей бренд – «Деснянка», котрий і є їхньою колективною інтелектуальною власністю. А відтак журналістам, котрі пішли на пенсію, здається, взагалі не буде місця у колективі газети.
Все це означає, що ставши юридичною особою завдяки новоствореній громадській організації, газета легко може стати приватною, а отже – газетою або однієї політичної сили, або бізнесовим проектом. Це призведе до того, що і депутати обласної ради, і жителі Чернігівщини втратять інформаційний ресурс, яким є “Деснянська правда”.
Чернігівська обласна організація Національної спілки журналістів підтримує своїх колег – чотирьох журналістів газети “Деснянська правда”, які пропонують прозорий шлях вирішення ситуації з газетою. “Деснянка” має бути офіційним друкованим органом Чернігівської обласної ради. Це можливо за умови створення комунального підприємства “Газета “Деснянська правда” з подальшим його фінансуванням з обласного бюджету. Директором підприємства - редактором газети має бути людина з відповідною освітою, яка добре розуміється на газетній справі, та чия кандидатура буде затверджена на сесії облради. Щодо колективу редакції, то він має бути сформований згідно штатного розкладу, також затвердженого на сесії. Лише у такому випадку газета та її професійний колектив будуть збережені. Саме за таких умов газета зможе подавати об’єктивну, різнобічну, абсолютно незаангажовану інформацію, даючи змогу висловлювати на її сторінках різні думки і погляди, а не бути “бойовим листком” однієї політичної сили.
Подібний досвід з перетворення впливової обласної газети у комунальне підприємство є в Сумах, Хмельницькому, інших обласних центрах. Газети в цих регіонах не втратили свого статусу та популярності, а також не стали збитковими. Вони діють у рамках закону й задовольняють інтереси жителів своїх областей. А ще мають таке неоціненне багатство, як свободу слова й відсутність внутрішнього цензора. Хіба ж не це насамперед потрібне чернігівцям, котрі прагнуть об’єктивного висвітлення подій, що відбуваються в області?
Чернігівська обласна організація Спілки журналістів звертається із проханням до депутатів Чернігівської обласної ради вивчити ситуацію з газетою та прийняти зважене рішення, яке буде корисним як депутатському корпусу, так і всьому населенню Чернігівської області.

З повагою, Ірина Мельник, голова Чернігівської обласної організації Національної спілки журналістів України.






Модуль не активізовано (module is not installed)

Останні новини

17:25
17-Квіт-2024
Полтавська земля багата на пам’ятки історії: бережімо нашу історію
Полтавська земля багата на пам’ятки історії. Це й не дивно, адже тисячі років тому ту
12:07
17-Квіт-2024
Відбулося засідання штабу з ліквідації наслідків ракетних ударів по Чернігову
Щойно відбулося засідання штабу з ліквідації наслідків ракетних ударів, - повідомляє
11:43
17-Квіт-2024
Ракетна атака рашистів по Чернігову: загиблі і багато поранених
У місті Чернігів триває рятувальна операція. Три ракетні удари по центру міста. Зруйн
19:25
16-Квіт-2024
Україна завдає росії потужні удари у відповідь!
Попри всю складність із боєприпасами, Україна завдає росії потужні удари у відповідь.
19:50
15-Квіт-2024
Харківщина. росіяни вдарили по Липецькій громаді: вбили двох та поранили чотирьох людей
Керованою авіабомбою по школі - ворог продовжує знищувати все живе. В селі Лук'янці п
20:41
14-Квіт-2024
У Києві перевірять законність розміщення церков Московського Патріархату на 73 земельних ділянках
У столиці перевірять законність розміщення на 73 комунальних земельних ділянках храмі
20:18
13-Квіт-2024
В Естонії планують визнати РПЦ терористичною організацією
Міністр внутрішніх справ Естонії Лаурі Ляенеметс має намір запропонувати парламенту к
21:38
11-Квіт-2024
Росіяни системно знищують нашу енергетичну систему
Це частина геноцидних практик- атаки на критичну інфраструктуру.
Ми повинні ак
20:45
10-Квіт-2024
Масована атака на Харківщину - троє загиблих, серед них дитина
Удар по Липцях, посеред дня росіяни атакували продуктовий магазин та аптеку, там здій
08:49
09-Квіт-2024
Жовтнева: в одному з сіл Чернігівщини залишили комуністичну назву вулиці
До 27 квітня цього року завершується другий етап очищення публічного простору від сим
Усі новини