реклама партнерів:
Головна » «Гривневі метаморфози». Кому може бути вигідний нинішній обвал української національної валюти?

«Гривневі метаморфози». Кому може бути вигідний нинішній обвал української національної валюти?


Коментарі: 0 ЕКОНОМІКА

Допомога проекту Європейської України - благодійний внесок
ваша підтримка важлива для незалежного видання
стань патроном
Обвал гривні триває - на міжбанківському валютному ринку в п'ятницю (який день поспіль!) торги доларом відкрилися зростанням котирувань. «Зелений» піднявся до рівня семи гривень тридцяти семи копійок. Минув лише місяць після попереднього різкого падіння національної валюти, коли Нацбанк виставив на міжбанківські торги вагому порцію доларів, збивши курс до 6 гривень. І от девальвація знову набрала обертів. Із чим же пов’язаний новий обвал?

Недовіра населення до банків
Киянка Яніна отримує зарплату в перерахунку на гривні, на банківську картку. І як тільки гроші надходять, Яніна зразу їх забирає, бо не довіряє ані банкам, ані владі, яка раніше полюбляла запевняти у стабільності гривні. «Зарплату нам нараховують два рази на місяць: зарплата і аванс. Протягом двох днів після надходження коштів на картку я знімаю їх усі, бо не довіряю банку. Тримаю гроші вдома або відразу витрачаю».

Причин чергового падіння гривні декілька
Падіння гривні пов’язане зі спекуляціями на валютному ринку, таким чином пояснив те, що відбувається останнім часом із національною валютою, Віктор Ющенко. Як повідомляє прес-служба Президента, в інтерв’ю одному з телеканалів він заявив: «19 листопада курс долара «зірвався» спекулятивною, масштабною атакою. Причин, щоб мати ту поведінку курсу, яку ми зараз маємо, сьогодні немає», - вважає Президент. На його думку, сьогодні ціна долара «могла б коливатися у межах 5,8 - 5,9 гривень за долар».

Між попереднім стрімким зниженням курсу гривні та нинішнім обвалом є різниця, вважає експерт Олена Білан. Раніше Нацбанк активно втручався у ситуацію, а зараз – ні. «Я думаю, що чинники дуже схожі - це погіршення торговельного балансу, з одного боку, а з іншого – підвищення попиту населення на іноземну валюту. Просто минулого разу Нацбанк стабілізував гривню за допомогою своїх резервів (дуже багато валюти було продано з резервних запасів). Цього разу такі інтервенції будуть набагато меншими, тому що ситуація в економіці є не дуже добра».

Передусім - світова фінансова криза. А в додачу - валютний ажіотаж. Такими бачить причини поневірянь гривні експерт Олександр Жолудь. « Світова фінансова криза знизила ціни на українські експортні товари і не дозволяє нам на зовнішньому ринку активно залучати кошти. Відповідно, у нас є велика нестача валюти, але додатково до цього через послаблення гривні воно викликало панічні настрої частини населення. І населення також досить активно скуповує валюту, що створить додатковий тиск на обмінний курс».

«Газета 24» пропонує свою версію причин чергового падіння гривні. Мовляв, від цього може виграти уряд, що, на думку видання, намагається заробити на коливанні валют. Народний депутат від БЮТ Сергій Терьохін, зі свого боку, нагадує: за Конституцією України, фінанси – прерогатива Національного банку. І на погляд Сергія Терьохіна, Нацбанк безпорадний стосовно стабілізації національної валюти. «Національний банк сьогодні не розуміє, що йому робити. Спочатку він забороняє кредитування. Потім збільшує облікові ставки. Після того іде на готівковий ринок (на обмінники) і впроваджує заходи, які скасовує. Тепер він абсолютно не втручається в ціноутворення на безготівковому ринку».

Що робить НБУ? Закликає населення не панікувати
НБУ скасував обмеження, пов'язані з купівлею-продажем валюти для комерційних банків. На думку колишнього заступника голови правління НБУ Ярослава Солтиса, будь-які обмеження у нинішній складній для гривні ситуації недопустимі. «І ні в якому разі не можна обмежувати. Найбільш обмежені заходи по відношенню до іноземних валют і жорстокий валютний контроль є в Північній Кореї та на Кубі. І в цих державах, в принципі, немає іноземної валюти. А народ бідний і знедолений».

А в самому Нацбанку запевняють, що для девальвації немає підстав. Водночас в НБУ закликають населення не панікувати у зв’язку із метаморфозами з гривнею. Перший заступник голова правління НБУ Анатолій Шаповалов. «Шановні, зупиніться! І ви побачите через 3 дні, де буде курс і де буде стабільність, а ми своїми діями тим більше підкріпимо, якщо це буде зупинено».

Банківський курс формує економіку
При цьому НБУ скасував обмеження, пов'язані з купівлею-продажем валюти для комерційних банків. Наприклад, знята залежність від офіційного курсу, встановленого Нацбанком. Взагалі голова Наглядової ради Національного банку України Петро Порошенко зауважує, що не треба перекладати всю відповідальність за курс гривні лише на НБУ. «Перше - курс має бути єдиний для всіх. Друге – курс має бути реальний. Адже реальний курс формує на сьогодні якась окрема установа (Нацбанк, банківський нагляд, комерційний банк, уряд чи парламент). Банківський курс формує економіку, бо курс – це термометр. І якщо економіка хвора, то потрібно лікувати економіку, потрібно збільшувати експорт для надходження валюти, обмежувати імпорт через певні критерії вимог до купівлі валюти. Тільки в такий спосіб можна вийти на ефективне вирішення питання».

Скільки ще триватиме обвал гривні?
Натомість експерти не наважуються прогнозувати, скільки ще триватиме обвал гривні. Серед них і Олена Заіка, заступник керівника київської міської філії одного з комерційних банків. «Курс гривні спрогнозувати неможливо. Все залежить від того, як поведе себе Національний банк. Може бути лише моя особиста думка, прогнозувати я зараз нічого не можу. Якщо вони вирішать зменшити гривневу масу і зменшать так, що тримати цю валюту буде невигідно – не будуть банки брати на депозити. А можуть же вони зробити таку заборону. І що з нею робити тоді? Це такі дії, які не залежать від нас».

Незважаючи на всю складність становища гривні, різке зниження її курсу невдовзі вдасться загальмувати, прогнозує Олександр Жолудь. «Падіння нижче за 7,5 гривень навряд чи відбудеться. На сьогодні на міжбанку ми маємо курс, який наближається до 7,5 гривень за долар, а це пов’язано з тимчасовими труднощами переходу на новий курс. І все ж таки в мене є надія, що подальше послаблення гривні хоча б не буде таким стрімким».

Тим часом не всі фахівці поділяють оптимізм Олександра Жолудя стосовно перспектив національної валюти України.

Наталка Коваленко, Олександр Лащенко
Джерело: "Радіо Свобода", http://www.radiosvoboda.org/content/Article/1354280.html





QR-код посилання на сторінку



Модуль не активізовано (module is not installed)

Останні новини

20:22
28-Бер-2024
Російські спецслужби під прикриттям московського патріархату
Ця війна є цивілізаційною. Без знищення московії як імперії, миру і спокою для Україн
19:46
27-Бер-2024
Пам’яті Героя України Дмитра Романченка з Чернігова
У Небесному війську Захисників України гідне місце займають і уродженці Чернігова — п
19:24
27-Бер-2024
По Харкову вдарили авіабомбами - вперше з 2022-го року
Під ударом Шевченківський район, за інформацією, що перевіряється, ворог застосував д
20:44
26-Бер-2024
П'ять сценаріїв розгортання французьких військ в Україні
Президент Франції Еммануель Макрон своєю заявою про можливе відправлення в Україну за
22:12
25-Бер-2024
Василь Малюк: СБУ обіграла російські спецслужби по всіх ключових напрямках
З початку повномасштабного вторгнення Служба безпеки України значно посилила напрям к
21:20
25-Бер-2024
росіяни вчергове вдарили по Одесі балістикою
Коротко про одеські новини сьогодні.
Росіяни вчергове вдарили по нам балістико
20:29
25-Бер-2024
Війська росії захопили нові території на сході України
Армія Росії просунулася вперед практично на всіх ділянках фронту, де вона штурмує. Пр
20:11
24-Бер-2024
У Чернігові згадали заповіти В’ячеслава Чорновола
24 березня у Чернігові, в Музеї боротьби за відновлення незалежності України на Черні
16:27
24-Бер-2024
Оборонці України - неймовірні!
Ефективність використання засобів, які є в нашому розпорядженні - безпрецедентна. Для
21:09
23-Бер-2024
На Львівщині згорів деревʼяний храм Святого Михаїла
На Стрийщині вогнеборці ліквідували пожежу в дерев’яній церкві
23 березня о 10
Усі новини