реклама партнерів:
Головна » На Чернігівщині профспілкові лідери обговорили проблеми безробіття

На Чернігівщині профспілкові лідери обговорили проблеми безробіття


Коментарі: 0 СОЦІУМ

Допомога проекту Європейської України - благодійний внесок
ваша підтримка важлива для незалежного видання
стань патроном
Потенційне безробіття – одна з тих загроз, яка наразі турбує значну кількість наших громадян.
Це проблема потребує професійного аналізу і швидких дій по мінімізації її негативних наслідків. І саме темі зайнятості в умовах соціально-економічної кризи була присвячена програма „Актуально”, що виходить на ТРА „Новий Чернігів”. Обговорення в студії відбувалося за участю профспілкових лідерів області (на чолі з Володимиром Струком – головою Федерації профспілкових організацій Чернігівської області) та директорів обласного (Лідія Падалка) та міського (Олександр Зевченко) центрів зайнятості.
Лідія Падалка проінформувала глядачів про поточну ситуацію на ринку зайнятості області. Так у жовтні-листопаді місяці цього року відбулося зростання кількості безробітних, багато в чому за рахунок повернення трудових мігрантів з Києва. Щодо перспектив, то на грудень місяць роботодавці області анонсували скорочення 600 робочих місць, а вже на січень – 1500. Водночас, директор Обласного центру зайнятості запевнила, що у випадку необхідності всі громадяни отримають передбачену допомогу з Фонду сприяння зайнятості.

Відповідаючи на питання ведучої про дії профспілок у разі можливих звільнень працівників, Володимир Струк заявив наступне: „Нагадаю, що одним з основних документів, що регулює соціально-трудові відносини в області є Регіональна угода, яка підписана між владою, профспілками і роботодавцями. Так от, ця угода не дозволяє роботодавцям скорочувати більше 10% працівників на протязі одного року і ми будемо слідкувати за неухильним дотриманням цієї норми. До того ж, всі звільнення членів профспілок мають відбуватися після погодження з профкомом. У випадку порушення процедури – ми звертаємося до суду. Тобто, сьогодні не втратити роботу більше шансів у члена профспілки”.

Що ж збираються робити профспілки в нинішній соціально-економічній ситуації? Заступник голови Федерації профспілкових організацій (ФПО) Чернігівської області Петро Чорнорот проінформував глядачів, що вже зараз, створено Обласний штаб інформаційного забезпечення населення в умовах кризи (з „гарячою” телефонною лінією – 77-42-77, 676-612 ). Окрім того, робоча група в ФПУ розробила „Порадник” для громадян (стосовно невиплат зарплати і скорочень робочих місць). Найближчим часом в кожному профкомі буде його примірник. Отже, звернувшись до профспілок, громадяни отримають професійні відповіді і підтримку у вирішенні проблем в сфері праці.

Микола Богдан – голова обласної організації профспілки працівників текстильної та легкої промисловості повідомив, що на підприємствах його галузі масових звільнень не передбачається. Відбулося лише незначне скорочення обслуговуючого персоналу, але відчувається потреба в працівниках основних виробництв.

Натомість ситуація в лісовому господарстві викликає занепокоєння. Біля 2000 працівників вже зараз працюють по гнучкому графіку. Проблема полягає в тому, що основні замовники продукції підприємств даної галузі – будівництво і меблеве виробництво згортають діяльність. „На останньому аукціоні (на 1-й квартал наступного року) реалізовано лише 44% обсягу деревини. Проте профспілка, спільно з адміністрацією підприємств вже зараз вживає заходів для подолання кризових явищ. Розроблена програма, яка дозволить не допустити скорочень, завантажити виробництво і ліквідувати заборгованості” – заявив Йосип Райчинець, голова обласної організації профспілки працівників лісового господарства.

Про стан зайнятості на підприємствах агропромислового комплексу міста та області проінформував Сергій Хоботня – головний спеціаліст обласної галузевої профспілки. За його словами, наразі скорочень людей на виробництвах немає, проте після нового року ситуація може змінитися. Щоб зберегти робочі місця та не допустити масових звільнень працівників можливий перехід на неповний робочий час. Але вже зараз, в зв’язку з неможливістю здійснити проплату за газ, зупинено виробництво на Носівському цукровому заводі, в результаті чого без роботи залишилось 236 штатних і біля 200 сезонних працівників. Під загрозою зупинки перебуває ще 2 молокопереробних підприємства області, і завдання профспілок, разом з органами влади, зробити все можливе для збереження робочих місць та захисту людей, що потрапили «під скорочення».

В галузі освіти, як повідомила Тетяна Матвеєва – голова обласної організації профспілки працівників освіти і науки, вивільнення працівників не передбачається. Проте, після того як Уряд заморозив введення нової мінімальної зарплати, освітяни не отримали обіцяного підвищення на 11%. Центральні комітети профспілок бюджетної сфери планують провести переговори з Урядом для вирішення цього питання.

За словами Миколи Петренка – голови обласної організації профспілки працівників державних установ, зараз необхідно переорієнтувати народногосподарський комплекс на задоволення потреб насамперед внутрішнього ринку. Це зробить економіку нашої країни менш вразливою до потрясінь зовнішніх ринків.

Профспілкові лідери закликали громадян не піддаватися спекулятивним настроям і паніці. У разі загрози скорочень, не можна погоджуватися на звільнення за власним бажанням. В цьому разі робітники втрачають низку можливостей. Роботодавці, в свою чергу, мають відмовитись від отримання надприбутків. В сьогоднішній ситуації необхідно сісти за стіл переговорів і разом вирішити, як зберегти „на плаву” підприємства не втративши їх колективи.

Джерело: Віталій Копиш - провідний спеціаліст Навчально-методичного центру Федерації профспілкових організацій Чернігівської області.





QR-код посилання на сторінку



Модуль не активізовано (module is not installed)

Останні новини

20:22
28-Бер-2024
Російські спецслужби під прикриттям московського патріархату
Ця війна є цивілізаційною. Без знищення московії як імперії, миру і спокою для Україн
19:46
27-Бер-2024
Пам’яті Героя України Дмитра Романченка з Чернігова
У Небесному війську Захисників України гідне місце займають і уродженці Чернігова — п
19:24
27-Бер-2024
По Харкову вдарили авіабомбами - вперше з 2022-го року
Під ударом Шевченківський район, за інформацією, що перевіряється, ворог застосував д
20:44
26-Бер-2024
П'ять сценаріїв розгортання французьких військ в Україні
Президент Франції Еммануель Макрон своєю заявою про можливе відправлення в Україну за
22:12
25-Бер-2024
Василь Малюк: СБУ обіграла російські спецслужби по всіх ключових напрямках
З початку повномасштабного вторгнення Служба безпеки України значно посилила напрям к
21:20
25-Бер-2024
росіяни вчергове вдарили по Одесі балістикою
Коротко про одеські новини сьогодні.
Росіяни вчергове вдарили по нам балістико
20:29
25-Бер-2024
Війська росії захопили нові території на сході України
Армія Росії просунулася вперед практично на всіх ділянках фронту, де вона штурмує. Пр
20:11
24-Бер-2024
У Чернігові згадали заповіти В’ячеслава Чорновола
24 березня у Чернігові, в Музеї боротьби за відновлення незалежності України на Черні
16:27
24-Бер-2024
Оборонці України - неймовірні!
Ефективність використання засобів, які є в нашому розпорядженні - безпрецедентна. Для
21:09
23-Бер-2024
На Львівщині згорів деревʼяний храм Святого Михаїла
На Стрийщині вогнеборці ліквідували пожежу в дерев’яній церкві
23 березня о 10
Усі новини