реклама партнерів:
Головна » У замках Харківщини замість тубдиспансерів зроблять музеї

У замках Харківщини замість тубдиспансерів зроблять музеї


Коментарі: 0 КУЛЬТУРА

Допомога проекту Європейської України - благодійний внесок
ваша підтримка важлива для незалежного видання
стань патроном
Хворих на туберкульоз виселили зі старовинних садиб Харківщини.
До замків знову почнуть водити екскурсії. Маєтки Володимирівка і Шаровка тепер не є "туберкульозними установами". 50 хворих вже перевезли в селище Занки Змієвського району, яке тепер стане їх постійним місцем проживання. Разом з хворими переїхали і лікарі.
Шаровський замок, побудований на початку 19 століття, в 1925 році прийняв перших хворих туберкульозом. Але через 83 роки обласне керівництво вирішило повернути маєтку його вигляд. Перш ніж водити відвідувачів, в замку збираються "убити" паличку Коха, потім - відреставрувати його. Але боротися з туберкульозом почнуть не раніше весни, а взимку, щоб будівля не руйнувалася, його опалюватимуть.
Місцеві жителі мало вірять обіцянкам чиновників. "Як можна убити туберкульозну паличку, яку розводили тут понад 80 років. Помре цей замок в забутті і запустінні, адже поки тут був тубдиспансер, життя підтримувалося", - говорить Людмила Сіроштан.
Величний західноєвропейський замок з розписними залами, камінами і дзеркалами на півстіни в Шаровці побудував поміщик Ольховський. У 1812 році звичайне селище прикрасив маєток в готичному стилі. Сам замок, а також парк з екзотичними деревами через 88 років за борги перейшов у власність барона Кеніга, історія якого була пов'язана не з багатством і власністю, а з любов'ю.
Жінку, яка стала дружиною Кеніга, барон обожнював. І маєток, і його околиці Кеніг облаштовував для коханої. Там є так звана "цукрова гора". Влітку дружина барона побажала покататися на санках і на лижах, тому Кеніг посипав гору біля замку двома тонами цукру. Шарівський замок був любовним гніздечком пари.
Відпочиваючи в Криму, улюблена жінка Кеніга - останнього власника маєтку в Шаровці - зрадила чоловікові біля каменя, а збожеволілий від любові до жінки Кеніг наказав притягнути камінь на трьох волах і встановити на алеї, де найбільше любила гуляти жінка. З тих пір його називають каменем любові.
Садибу в Шаровці сто років тому прикрашали 130 видів дерев. Крім того, на території маєтки були розміщені незвично побудовані будівлі - манеж, стайні, оранжерея і електростанція.
"Навіть при Радянському Союзі не було електрики ще, а тут все електрифіковано було. Там насосна станція була, подавала на двір воду, динамо-машину з Щвейцарії він привіз, і виробляла струм", - говорить Володимир, охоронець.
Історія любові Кеніга, яку досі добре знають жителі Шаровки, закінчилася. У 1925 році садиба прийняла перших хворих на туберкульоз. Ще одна довга історія маєтку тривала б і досі. Декілька сотень хворих гуляли по шаровських стежках.
Але цього року губернатор Арсен Аваков вирішив скоротити кількість "туберкульозних установ" на Харківщині і повернути маєтку первозданний вигляд. На думку керівництва обладміністрації, замки і садиби - це пам'ятники, які є культурною спадщиною Харківщини, а останнім часом Шаровський замок знаходився в жахливому стані. Тому керівництво області прийняло рішення переселити хворих туберкульозом в санаторій "Занки" і провести дезинфекцію, а потім розглянути пропозиції реконструкції маєтку.
Сьогодні в замку тихо, все просочено духом минулого. Колишні працівники місцевого тубдиспансера переїхали в Занки разом з хворими або пішли на пенсію, розповідає кочегар Лідія. Вона працювала тут двадцять років, а сьогодні показує порожні кімнати: блакитний зал, кімната пана, його кабінет, який пізніше став бібліотекою, гвинтові сходи.
Щоб все це не було зруйновано, пояснює віце-губернатор Ігор Терехов, взимку будівля опалюватиметься в щадному режимі. Скоро тут планують провести комплекс відновних робіт. Терехов визнає: туберкульозну паличку, яка стала тут "постійним жителем", знищити не так просто.
"Те, що вона не вивітрюється, - це точно, але є сьогодні способи обробки, завдяки яким забирається повністю паличка туберкульозу", - говорить Ігор Терехов, віце-губернатор.
Вже навесні, говорить Терехов, в Шаровці проведуть дезинфекцію і комплекс лабораторних робіт. Але для того, щоб робити висновки, потрібно не менше року. На основі результатів аналізів і ухвалюватиметься рішення, що робити з садибою далі.
Ігор Терехов підкреслює, що майбутнє Шаровки залежить від багатьох чинників: фінансування, залучення інвесторів, ухвал Кабміну. Але вже сьогодні в селищі розкуплені майже всі порожні будинки під дачі, говорять місцеві жителі. Поки є на що дивитися, люди приїжджають до перлини Харківщини, садиба відкрита для відвідувачів.

Джерело: СТБ, http://stb.ua/newsv.php?item.21710






Модуль не активізовано (module is not installed)

Останні новини

18:46
19-Квіт-2024
Ворожий літак Ту-22МЗ збили на відстані близько 300 кілометрів від України
Один з дальніх бомбардувальників Ту-22М3, які в ніч на 19 квітня здійснювали ракетну
16:13
19-Квіт-2024
Дружба народів: росія використовує студентів з Африки заради пропаганди своєї геополітичної величі
У березні російське Сочі приймало Всесвітній фестиваль молоді. І поки тисячі його уча
18:39
18-Квіт-2024
«Хатят лі русскіє вайни»
З таким рефреном звучала давно радянська пісня. Зміст якої полягав у тому, щоби перек
17:25
17-Квіт-2024
Полтавська земля багата на пам’ятки історії: бережімо нашу історію
Полтавська земля багата на пам’ятки історії. Це й не дивно, адже тисячі років тому ту
12:07
17-Квіт-2024
Відбулося засідання штабу з ліквідації наслідків ракетних ударів по Чернігову
Щойно відбулося засідання штабу з ліквідації наслідків ракетних ударів, - повідомляє
11:43
17-Квіт-2024
Ракетна атака рашистів по Чернігову: загиблі і багато поранених
У місті Чернігів триває рятувальна операція. Три ракетні удари по центру міста. Зруйн
19:25
16-Квіт-2024
Україна завдає росії потужні удари у відповідь!
Попри всю складність із боєприпасами, Україна завдає росії потужні удари у відповідь.
19:50
15-Квіт-2024
Харківщина. росіяни вдарили по Липецькій громаді: вбили двох та поранили чотирьох людей
Керованою авіабомбою по школі - ворог продовжує знищувати все живе. В селі Лук'янці п
20:41
14-Квіт-2024
У Києві перевірять законність розміщення церков Московського Патріархату на 73 земельних ділянках
У столиці перевірять законність розміщення на 73 комунальних земельних ділянках храмі
20:18
13-Квіт-2024
В Естонії планують визнати РПЦ терористичною організацією
Міністр внутрішніх справ Естонії Лаурі Ляенеметс має намір запропонувати парламенту к
Усі новини